Βιντεοκάμερα με μίνι σκληρό δίσκο 30GB απο την JVC!

Tεχνολογία : Τεχνολογία και Επιστήμες

Πολλές φορές σπαταλάμε χρόνο επεκτείνοντας ιδέες οι οποίες έχουν βάση πάλε ποτέ πρωτοποριακές εφευρέσεις που τώρα όμως έχουν καταντήσει κάτι σαν παράδοση. Αυτό σκέφτηκαν στην JVC για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσαμε ως σήμερα τις βιντεοκάμερες.


Εως τώρα αγοράζαμε κασέτες για να τις βάλουμε στις βιντεοκάμερες. Μολις γέμιζε η βιντεοκασέτα μετατρέπαμε το περιεχόμενο σε ένα αρχείο στον υπολογιστή (χρονοβόρα διαδικασία) για να μπορούμε να κάνουμε διορθώσεις και αλλαγές. Κατόπιν ακολουθούσε το κάψιμο (έγγραφη) της ταινίας σε ένα DVD. Βέβαια τώρα τελευταία είχαμε και την δυνατότητα να αγοράσουμε μια από αυτές τις κάμερες που μπορούν να γράψουν απευθείας σε ένα μίνι DVD, τα οποία όμως είναι αρκετά ακριβά, κρατάνε για περίπου 20 λεπτά και το περιεχόμενο τους δεν είναι εύκολο να τροποποιηθεί.

Η νέα ιδέα της JVC προέκυψε όταν παρατήρησαν λίγο παραπάνω το iPod. Αναρωτήθηκαν λοιπόν στην JVC, γιατί γράφουμε ακόμα σε κασέτες και σε δισκάκια ενώ μπορούμε να γράφουμε απευθείας σε μικρούς σκληρούς δίσκους όπως στα iPods; Η βιντεοκάμερα θα μπορούσε να αποθηκεύει ώρες ταινιών και δεν θα χρειαζόταν ποτέ να ψάχνουμε για εξειδικευμένα κενά DVD.


Η πρώτη ψηφιακή κάμερα με σκληρό δίσκο 30GB, η JVC GZ-MG50.Το αποτέλεσμα αυτής της φαεινής ιδέας ήταν η νέα σειρά Everio G βιντεοκάμερες, οι οποίες είναι μικρές, ελαφριές, με λογική τιμή και περιέχουν μινιατούρες σκληρών δίσκων όπως αυτούς των iPod.

Συνολικά υπάρχουν τέσσερα μοντέλα με πρώτο το GZ-MG20 και τελευταίο το GZ-MG50. Οι διαφορές τους είναι πέρα από την τιμή ($750 με $800 από το διαδίκτυο), είναι στην χωρητικότητα των σκληρών (20GB και 30GB), ευαισθησία φωτός (light sensitivity), δυνατότητα zoom (15x και 25x) και στην ποιότητα ανάλυσης εικόνας φωτογραφιών (0,3 megapixel και 1,3 megapixel). Κανένα από τα τέσσερα μοντέλα εν χρησιμοποιεί κασέτες ή DVD.

Οι σκληροί δίσκοι μπορούν να αποθηκεύσουν πέντε με έξι ώρες ταινίας με υψηλή ποιότητα. Από μια οθόνη 2,3 ιντσών κάθε αρχείο θα φαίνεται σαν μικρογραφία και έτσι θα είναι δυνατή η εμφάνιση αρχείων χωρίς να ψάχνουμε μπρος και πίσω όπως παλαιότερα. Είναι επίσης δυνατή η δημιουργία λίστας που θα περιέχει μέχρι και 99 αποσπάσματα για να δείτε ότι θέλετε με όποια σειρά επιθυμείτε.

Σε αντίθεση με την σειρά από βιντεοκάμερες της JVC, Everio MC200, οι οποίες διαθέτουν μικρότερης χωρητικότητας αφαιρούμενους αποθηκευτικούς δίσκους, η σειρά Everio G δεν διαθέτει αφαιρούμενους δίσκους. Οι μικροί σκληροί δίσκοι είναι μόνιμα προσαρμοσμένοι επάνω σε gel που απορροφάει τους κραδασμούς και διαθέτει αισθητήρες κίνησης όπως τα laptops για προστασία από τα ξαφνικά ταρακουνήματα!

Όταν ο αποθηκευτικός χώρος γεμίσει τότε η κάμερα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει καμία νέα εγγραφή μέχρι να αδειάσει μέρος ή ολόκληρος ο δίσκος. Αυτό μπορεί να γίνει με την διαγραφή αρχείων από την οθόνη που εμφανίζονται ως μικρογραφίες.

Τα αρχεία βίντεο μπορουν να παιξουν στην τηλεόραση καθώς οι βιντεοκάμερες διαθέτουν και RCA και S-video υποδοχές. Έτσι μπορείτε να γράφετε τα αρχεία σε βιντεοκασέτες και σε DVD.

Ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκαν αυτές οι βιντεοκάμερες ήταν για να είναι πιο εύκολη η μεταφορά αρχείων στον υπολογιστή και η εύκολη μεταχείριση τους. Σε αυτόν τον τομέα αυτή η βιντεοκάμερα δεν κάνει και μεγάλη διάφορα για αυτούς που δεν κάνουν καμία επεξεργασία των ταινιών τους.

Τα αρχεία μπορούν να μεταφερθούν μέσω υποδοχής USB 2.0 και η μεταφορά τους είναι 4 φορές ποιο γρήγορη καθώς τα αρχεία αντιγράφονται και δεν τροποποιούνται σε πραγματικό χρόνο (real-time).

Η Επεξεργασία

Εδώ είναι που η Everio G εμφανίζουν προβλήματα. Στα Mac και τα PC η βιντεοκάμερα εμφανίζεται σαν εξωτερικός δίσκος. Μόλις τον ανοίξετε από το εικονίδιο πρέπει να βρείτε μόνοι σας το αρχείο που θέλετε και να το αντιγράψετε στον υπολογιστή σας. Σε αυτή την φάση σας ευχόμαστε καλή τύχη!

Για κάποιο ακατανόητο λόγο η JVC ονομάζει τα αρχεία της MOVOOA.MOD και τα έχει μέσα σε ένα φάκελο που ονομάζεται PGM001 ο οποίος με την σειρά του βρίσκεται μέσα σε ένα άλλο φάκελο που ονομάζεται SD-MOV!

Μόλις καταφέρετε να εντοπίσετε τα αρχεία που θέλετε πρέπει να τα αντιγράψετε στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας με την μέθοδο "drag and drop" σύμφωνα με το εγχειρίδιο της JVC. Δυστυχώς τα αρχεία είναι σε φορμά MPEG-2 το οποίο αν και βολεύει για εύκολη αναπαραγωγή αρχείων, δεν βολεύει για επεξεργασία και έτσι δημοφιλή προγράμματα όπως το iMovie και το Premiere Elements αδυνατούν να τα ανοίξουν.

Για να λύσει αυτό το προβληματάκι η JVC συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα επεξεργασίας των αρχείων. Για τα Windows υπάρχει ένα σετ τριών προγραμμάτων τα οποία επιτρέπουν επεξεργασία και εγγραφή των αρχείων σε DVD. Τα προγράμματα προέρχονται από την CyberLink και είναι ειδικά σχεδιασμένα για τις συγκεκριμένες βιντεοκάμερες. Αν και η ζωή θα ήταν πιο εύκολη αν χρειαζόταν ένα μόνο πρόγραμμα αντί για τρία, παρόλα αυτά το σύνολο των προγραμμάτων δουλεύει εύκολα και εκμεταλλεύεται ένα βασικό πλεονέκτημα της βιντεοκάμερας. Οι ταινίες μπορούν να μεταφέρονται από την βιντεοκάμερα σε DVD χωρίς την μείωση της ποιότητας των ταινιών λόγω αλλαγής φορμά.

Για το Mac OS X, αυτό που παίρνει κανείς είναι ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Capty MPEG Edit EX το οποίο μπορεί να επεξεργαστεί τα αρχεία ταινιών αλλά χρειάζεται ένα επιπλέον πρόγραμμα (για το οποίο μάλλον θα χρειαστεί να πληρώσετε) για την εγγραφή σε DVD. Το Capty έχει χαρακτηριστεί σαν ένα από τα χειρότερα προγράμματα για Macintosh που έχει ποτέ αναπτυχθεί!

Αυτό το αδύνατο σημείο στην νέα αυτή βιντεοκάμερα, η επεξεργασία των αρχείων, επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα θετικά στοιχεία που διαθέτει η δημιουργία της JVC. Η ποιότητα της εικόνας είναι κατά πολύ ανώτερη από αυτή του VHS, όπως και ο ήχος. Παρόλα αυτά η ποιότητα της εικόνας είναι λίγο κατώτερη από αυτή των MiniDV tape camcorder και δεν είναι, όπως ισχυρίζεται η JVC, ποιότητα DVD.

H Everio G, δεν διαθέτει υποδοχή μικροφώνου, υποδοχή για ακουστικά και επέκταση φακού για το μάτι. Ο μόνος τρόπος για να δει κανείς τι γράφει είναι μόνο από την μικρή οθόνη. Αν και υπολείπεται στα παραπάνω στοιχεία, διαθέτει χαρακτηριστικά όπως το να κλείνει και να ανοίγει με το άνοιγμα και το κλείσιμο της καλύπτρας του φακού, και διαθέτει και LED video light.

Γενικότερα, για άτομα τα οποία συνηθίζουν να επεξεργάζονται τα αρχεία βίντεο τους και να τα γράφουν σε DVD η Everio G είναι ένα μοντέλο το οποίο μπορεί να τους μειώσει τα έξοδα (τέρμα οι κασέτες και τα DVD), να αυξήσει τον ελεύθερο χρόνο τους (γρήγορη μεταφορά αρχείων) και δεν χρειάζεται και επιπλέον εξοπλισμό (οι περισσότεροι έχουν DVD-R). Όμως λόγω της σχετικά πολύπλοκης διαδικασίας επεξεργασίας των αρχείων πολλοί που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την τεχνολογία ίσως αποφύγουν να την αγοράσουν...

Από το Technews.gr (www.technews.gr)
Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:Θα εμφανίζεται ως εξής: Βιντεοκάμερα με μίνι σκληρό δίσκο 30GB απο την JVC!Σχετικές Θεματικές Ενότητες

Τεχνολογία και Επιστήμες
Συντάκτης: technews
Αναγνώσεις: 4351
Εκτύπωση Εκτύπωση

Βαθμολογία άρθρου:

Μέση βαθμολογία: 4,66 / 5
Αριθμός Ψήφων: 3

Παρόμοια θέματα

Καινοτόμες Ψηφιακές Υπηρεσίες αναζητά το Αεροδρόμιο της Αθήνας Καινοτόμες Ψηφιακές Υπηρεσίες αναζητά το Αεροδρόμιο της Αθήνας The Digital Gate: Ένας διαγωνισμός-πρόσκληση για καινοτόμες...
1 δις ευρώ το χρόνο ο τζίρος από τα προσωπικά μας δεδομένα 1 δις ευρώ το χρόνο ο τζίρος από τα προσωπικά μας δεδομένα Το ένα δισεκατομύριο ευρώ φτάνει και ίσως ξεπερνάει κάθε...
Ανοια προκαλεί στους αστροναύτες η κοσμική ακτινοβολία Ανοια προκαλεί στους αστροναύτες η κοσμική ακτινοβολία Οι αστροναύτες που θα πάνε στον Άρη ή που θα κάνουν άλλα...
Περισσότερα για Tεχνολογία

Δημοφιλέστερα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
..Τα πιο δημοφιλή

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημα της...
Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Περισσότερα στα Αρθρα μας

Πολυ-ψηφισμένα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Αλλες κατηγορίες και νέα

Υψηλότερη αξιολόγηση

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Κι άλλες ειδήσεις