..Φεγγάρι αποκτά το φεγγάρι!

Tεχνολογία : Τεχνολογία και Επιστήμες

..Φεγγάρι αποκτά το φεγγάρι! - Tεχνολογία
Θα πάψει από το 2019 η Σελήνη να περιστρέφεται… ολομόναχη γύρω από τον πλανήτη μας και θα αποκτήσει κι αυτή το ..δικό της φεγγάρι! Την συγκεκριμένη χρονιά θα αποκτήσει για «συντροφιά» έναν αστεροειδή, ο οποίος θα γίνει ουσιαστικά ο πρώτος δορυφόρος της.


Ένας διαστημικός βράχος θα ακολουθεί το φεγγάρι στην κίνησή του, διαγράφοντας κυκλική τροχιά γύρω από αυτό, ώστε λίγα χρόνια αργότερα να μπορέσουν να τον επισκεφθούν αστροναύτες από τη Γη για να τον μελετήσουν.

Το παραπάνω σχέδιο ανήκει στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία, η οποία για να το κάνει πραγματικότητα προετοιμάζει εδώ και μερικά χρόνια την αποστολή Asteroid Redirect Mission (ARM). Στόχος της αποστολής, που αναμένεται να κοστίσει 2,6 δισ. δολάρια, θα είναι να «παγιδεύσει» με ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο έναν αστεροειδή που περνά από κοντινή απόσταση από τη Γη και να τον μεταφέρει στη «γειτονιά» της Σελήνης, όπου θα παραμείνει μόνιμα περιμένοντας τους αστροναύτες.

Μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την Asteroid Redirect Mission, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων ότι η μεταφορά του βράχου θα γίνει μόλις σε πέντε χρόνια από σήμερα και η επίσκεψη των αστροναυτών την αμέσως επόμενη δεκαετία.

Όσον αφορά το ουράνιο σώμα που θα καταλήξει στη Σελήνη, η ΝΑΣΑ έχει δύο εναλλακτικές δυνατότητες – αφού μπορεί είτε να «αιχμαλωτίσει» έναν ολόκληρο μικρό αστεροειδή είτε να αφαιρέσει ένα τμήμα από κάποιον μεγαλύτερο βράχο.

Η αμερικανική υπηρεσία αναμένεται να αποφασίσει στα τέλη του 2014 ποια από τις δύο λύσεις είναι καλύτερη, προσαρμόζοντας στη συνέχεια τις υπόλοιπες παραμέτρους της αποστολής στην επιλογή που θα κάνει. Πάντως, και στα δύο σενάρια, ο βράχος δεν θα μπορεί να ξεπερνά σε διάμετρο τα 10 μέτρα.

Στην περίπτωση που αποφασίσει να μεταφέρει έναν ολόκληρο αστεροειδή, τότε το ρομποτικό σκάφος θα κλείσει τον βράχο σε ένα φουσκωτό σάκο και, χρησιμοποιώντας τον κινητήρα του που θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, θα τον οδηγήσει στη συνέχεια σε μια σταθερή τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Η NASA έχει εντοπίσει ήδη επτά ουράνια σώματα που δείχνουν να είναι κατάλληλα για κάτι τέτοιο. Προς το παρόν, ο πιο πιθανός υποψήφιος είναι ο αστεροειδής 2011 MD, ο οποίος, με βάση τις μετρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer, έχει διάμετρο μόλις 6 μέτρα. Οι ίδιες μετρήσεις δείχνουν ότι θα είναι σχετικά εύκολο να αλλάξει η πορεία του 2011 MD, επειδή η πυκνότητά του είναι πολύ μικρή, σχεδόν όση και του νερού.

Από τη στιγμή που ο βράχος «εγκατασταθεί» στο φεγγάρι, η αποστολή των αστροναυτών θα γίνει με το διαστημόπλοιο Orion, το οποίο βρίσκεται στα τελικά στάδια της κατασκευής του και στα τέλη της χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις. Με το Orion, οι αστροναύτες θα χρειαστούν περίπου 25 ημέρες για να φτάσουν στο σημείο, να πάρουν δείγματα πετρωμάτων και να επιστρέψουν στη Γη. Δείγματα που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να αποκτήσουν ακόμη καλύτερη εικόνα για τα πρώτα στάδια σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζον Γκράνσφελντ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος σχεδίασης αποστολών της ΝΑΣΑ: «Μελετώντας ένα τέτοιο “υπόλειμμα”, θα εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για τον κόσμο μας και το διαστημικό “περιβάλλον” στο οποίο βρισκόμαστε».
«Πρόβα τζενεράλε»

Επίσης, σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία, θα τη βοηθήσει να δοκιμάσει τεχνολογίες που ίσως χρειαστεί στο μέλλον για να αλλάξει την πορεία ενός βράχου που βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.

Εξάλλου, μέχρι σήμερα η αμερικανική υπηρεσία έχει εντοπίσει 1.483 «δυνητικά επικίνδυνα» ουράνια αντικείμενα-σώματα με διάμετρο μεγαλύτερη από 100 μέτρα, τα οποία αναμένεται να βρεθούν κάποια στιγμή σε απόσταση μικρότερη από 8 εκατ. χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

Παράλληλα, η ARM θα αποτελέσει μια «πρόβα τζενεράλε» για τα συστήματα και τον εξοπλισμό που αναπτύσσεται ήδη, με σκοπό για πρώτη φορά ο άνθρωπος να επεκτείνει την παρουσία του πέρα από τη Σελήνη.

Τελικός προορισμός για τη ΝΑΣΑ είναι ο πλανήτης Αρης, στον οποίο προγραμματίζει να στείλει αστροναύτες μέσα στη δεκαετία 2030-2040.


Πηγή: PatrasTimes.gr




Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:



Θα εμφανίζεται ως εξής: ..Φεγγάρι αποκτά το φεγγάρι!



Σχετικές Θεματικές Ενότητες

Θέματα γενικού ενδιαφέροντοςΝέα και ΠερίεργαΤεχνολογία και Επιστήμες




Συντάκτης: LavantiS
Αναγνώσεις: 6387
Εκτύπωση Εκτύπωση

Βαθμολογία άρθρου:

Μέση βαθμολογία: 4,25 / 5
Αριθμός Ψήφων: 4

Παρόμοια θέματα

Καινοτόμες Ψηφιακές Υπηρεσίες αναζητά το Αεροδρόμιο της Αθήνας Καινοτόμες Ψηφιακές Υπηρεσίες αναζητά το Αεροδρόμιο της Αθήνας The Digital Gate: Ένας διαγωνισμός-πρόσκληση για καινοτόμες...
1 δις ευρώ το χρόνο ο τζίρος από τα προσωπικά μας δεδομένα 1 δις ευρώ το χρόνο ο τζίρος από τα προσωπικά μας δεδομένα Το ένα δισεκατομύριο ευρώ φτάνει και ίσως ξεπερνάει κάθε...
Ανοια προκαλεί στους αστροναύτες η κοσμική ακτινοβολία Ανοια προκαλεί στους αστροναύτες η κοσμική ακτινοβολία Οι αστροναύτες που θα πάνε στον Άρη ή που θα κάνουν άλλα...
Περισσότερα για Tεχνολογία

Δημοφιλέστερα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
..Τα πιο δημοφιλή

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημα της...
Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Περισσότερα στα Αρθρα μας

Πολυ-ψηφισμένα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Αλλες κατηγορίες και νέα

Υψηλότερη αξιολόγηση

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Κι άλλες ειδήσεις