Ερχεται η ΕΡΤ HD για υψηλής ευκρίνεια ψηφιακή τηλεόραση

Tεχνολογία : Τεχνολογία και Επιστήμες

Ερχεται η ΕΡΤ HD για υψηλής ευκρίνεια ψηφιακή τηλεόραση - Tεχνολογία
27 Απριλίου - πρεμιέρα για την ΕΡΤ HDΗ μετάβαση της Δημόσιας Τηλεόρασης στην Ψηφιακή Εποχή συνεχίζεται, με την έναρξη πιλοτικών μεταδόσεων σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας (High Definition). Η πρώτη απευθείας μετάδοση θα πραγματοποιηθεί με τον αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα, σε παράλληλη μετάδοση με τη ΝΕΤ. Για το σκοπό αυτό, δημιουργείται ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, με την ονομασία ΕΡΤ HD. Εν τω μεταξύ, από τις 27 Μαΐου, η Ψηφιακή ΕΡΤ επεκτείνεται και στους νομούς Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, από το Κέντρο Εκπομπής Δοβρουτσίου της Θεσσαλίας. Παράλληλα, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η ΕΡΤ καθιερώνει το θεσμό του Συνηγόρου του Τηλεθεατή για την καλύτερη εξυπηρέτηση του Πολίτη και, σταδιακά, ξεκινά σειρά από δράσεις στον τομέα του Περιβάλλοντος, για να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες σε θέματα ανακύκλωσης.

Αντιδράσεις εχει προκαλέσει η ανακοίνωση αυτή της ΕΡΤ για μετάδοση σε υψηλή ευκρίνεια από την DIGEA μιλώντας για αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς και παράνοµες και αυθαίρετες κινήσεις. Κύριος εκφραστής της άποψης αυτής ο ΣΚΑΙ (μέσω εφημερίδων, ραδιοφώνου και τηλεόρασης που διαθέτει ο όμιλος του Φαλήρου), και έκανε λόγο για παράνομη κίνηση που συνιστά "ακαραία παραβίαση των συνθηκών ανταγωνισμού". Επικαλείται πηγές της DIGEA και της ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας), λέγοντας πως "η εταιρεία που εκπροσωπεί τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς τοποθετείται κάθετα αρνητικά στις αυθαίρετες ενέργειες της ΕΡΤ". Σημειώνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι, Χρ. Παναγόπουλος, βρισκόταν στην κεφαλή της διοίκησης της ΕΡΤ από το 2004 έως τις αρχές του 2010.


Η ανακοίνωση της ΕΡΤ

Από την Τετάρτη 27 Απριλίου 2011, η ΕΡΤ ξεκινά πιλοτικές μεταδόσεις σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας (High Definition – HD) με ελεύθερο σήμα στην επίγεια ψηφιακή εκπομπή. Η πρώτη απ’ ευθείας μετάδοση θα πραγματοποιηθεί με τον αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα, για την πρώτη σειρά ημιτελικών του Champions League, σε παράλληλη μετάδοση με τη ΝΕΤ.

Για να δοθεί η δυνατότητα μετάδοσης γεγονότων που παράγονται σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας, θα δημιουργηθεί ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ με την ονομασία EΡΤ HD, το οποίο θα ενταχθεί στο δεύτερο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ, από κοινού με τα τηλεοπτικά προγράμματα ΝΕΤ, ΕΤ1 και ΕΤ3.
Το κανάλι της Βουλής, τη θέση του οποίου θα πάρει το πιλοτικό πρόγραμμα ΕΡΤ HD, θα μεταφερθεί στο πρώτο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ.
Ταυτοχρόνως, τα προγράμματα του σινε+ και του σπορ+ θα συγχωνευθούν και θα δημιουργηθεί ένα νέο ενιαίο πρόγραμμα, το σινε/σπορ +, με το περιεχόμενο του σπορ+ στην πρωινή ζώνη και του σινε+ στην βραδινή.

Τα δύο ψηφιακά μπουκέτα της ΕΡΤ, με τέσσερα τηλεοπτικά προγράμματα ανά ψηφιακό μπουκέτο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ΚΥΑ 21161/08), θα διαμορφωθούν ως εξής:

1ο Ψηφιακό Μπουκέτο:
- Βουλή Τηλεόραση
- σινε/σπορ+
- πρίσμα+
- ΡΙΚ Sat

2ο Ψηφιακό Μπουκέτο:
- ΝΕΤ
- ΕΤ1
- ΕΤ3
- ΕΡΤ HD

Η νέα διαμόρφωση των ψηφιακών μπουκέτων θα ξεκινήσει από την Τρίτη 26 Απριλίου 2011, μία ημέρα πριν από την πρώτη μετάδοση σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας.

Η κωδικοποίηση του δεύτερου ψηφιακού μπουκέτου θα μετατραπεί εφεξής στο σύστημα MPEG 4. Το πρώτο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ θα συνεχίσει με κωδικοποίηση MPEG 2, για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι τηλεθεατές δε θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τους ψηφιακούς τους δέκτες για τη λήψη των νέων μπουκέτων. Στο πρώτο ψηφιακό μπουκέτο, στη θέση του σινε+ θα εμφανιστεί η Βουλή Τηλεόραση και στη θέση του σπορ+ θα εμφανιστεί το σινε/σπορ+. Το πρίσμα+ και το ΡΙΚ Sat θα παραμείνουν στις ίδιες θέσεις.

Στο δεύτερο ψηφιακό μπουκέτο ΝΕΤ, ΕΤ1 και ΕΤ3 θα παραμείνουν στη θέση τους και τη θέση του Βουλή Τηλεόραση θα πάρει το πιλοτικό πρόγραμμα ΕΡΤ HD.

Για τη θέαση του δεύτερου ψηφιακού μπουκέτου είναι απαραίτητη η ύπαρξη ψηφιακού δέκτη MPEG 4, είτε ενσωματωμένου στην τηλεόραση, είτε εξωτερικού.

Για τη λήψη του πιλοτικού προγράμματος ΕΡΤ HD είναι απαραίτητη η ύπαρξη τηλεόρασης με δυνατότητα HD και ενσωματωμένος ή εξωτερικός δέκτης MPEG 4 HD.

Ο ήχος του προγράμματος ΕΡΤ HD θα είναι στερεοφωνικός. Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, η ΕΡΤ θα είναι σε θέση να προσφέρει και ήχο Surround 5.1 στις μεταδόσεις HD.

Οι ζωντανές μεταδόσεις γεγονότων από την ΕΡΤ HD σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας θα πραγματοποιούνται πάντοτε εκ παραλλήλου με τη μετάδοσή τους σε σύστημα κανονικής ευκρίνειας (Standard Definition – SD) από το αντίστοιχο πρόγραμμα της ΕΡΤ, που έχει τα δικαιώματα μετάδοσης του γεγονότος (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ-3).

Σε συνέχεια της πρώτης μετάδοσης του αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα, στις 27 Απριλίου 2011, η ΕΡΤ προγραμματίζει παράλληλες μεταδόσεις και σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας των παρακάτω γεγονότων:


- Ημιτελικός Champions League: Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ – Σάλκε, στις 4/5/2011
- Final 4 Euroleague Basketball: 6 και 8/5/2011
- Διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision 2011 (Ημιτελικοί και τελικός): 10, 12 και 14/5/2011
- Τελικός UEFA Champions League: 28/5/2011
- Τελική φάση τουρνουά τένις Roland Garros: 31/5/2011 – 5/6/2011Επισημαίνεται πως η παράλληλη μετάδοση των ανωτέρω γεγονότων σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας θα πραγματοποιηθεί χωρίς πρόσθετο κόστος για την ΕΡΤ, καθώς, τα γεγονότα αυτά, επειδή παράγονται σε HD, είναι διαθέσιμα στους κατόχους των δικαιωμάτων τόσο σε SD, όσο σε HD. Και, τέλος, η συγχώνευση των προγραμμάτων σινέ+ και σπορ+ θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΡΤ να μειώσει το λειτουργικό τους κόστος κατά το ήμισυ.


Η αντίδραση του ΣΚΑΪ

Με ανακοίνωσή του ο ΣΚΑΪ επιτίθεται εναντίον της ΕΡΤ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Με μια άκρως παράνομη ενέργεια η διοίκηση της ΕΡΤ επιχειρεί να εισάγει στην μετάδοση σήματος υψηλής ευκρίνειας (ΗD) τηλεοπτικά της προγράμματα. Η ενέργεια αυτή εκτός από παράνομη συνιστά ακραία παραβίαση των συνθηκών ανταγωνισμού, όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτοχρόνως εγείρει θέματα χρηστής οικονομικής διαχείρισης από τη διοίκηση της ΕΡΤ και συγκεκριμένα από τους κυρίους Παπαγεωργίου και Ταγματάρχη».

Aπάντηση της ΕΡΤ στο ΣΚΑΪ

Η Διοίκηση της ΕΡΤ απαντώντας στα όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, με αφορμή την πιλοτική μετάδοση συγκεκριμένων διεθνών τηλεοπτικών γεγονότων με το σύστημα υψηλής ευκρίνειας, επισημαίνει τα ακόλουθα:


1. Σχετικά με την αναφορά σε «άκρως παράνομη ενέργεια» σημειώνουμε πως η ΕΡΤ προβαίνει στη μετάδοση ενεργώντας δυνάμει δικαιώματος που απορρέει από την άδεια παρόχου ψηφιακής εκπομπής που έχει νόμιμα χορηγηθεί από την ΕΕΤΤ και βάσει των νόμων 1730/87, 3592/07 και της ΚΥΑ 21161/08.

2. Σχετικά με τα περί «ακραίας παραβίασης των συνθηκών ανταγωνισμού» σημειώνουμε πως δεν συντρέχει στην προκείμενη περίπτωση καμία από τις απαιτούμενες από το Νόμο προϋποθέσεις αξίωσης για παράλειψη από την ΕΡΤ.

3. Σχετικά με τα περί «χρηστής οικονομικής διαχείρισης» σημειώνουμε πως οι εν λόγω μεταδόσεις της ΕΡΤ σε High Definition δεν παράγουν επιπρόσθετο κόστος για την ΕΡΤ. Αντιθέτως, επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους καθώς ενοποιούνται τα κανάλια ΣΙΝΕ+ και ΣΠΟΡ+.

4. Σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο ΣΚΑΪ, η ενέργεια αυτή της ΕΡΤ, η οποία έχει πιλοτικό χαρακτήρα και αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες τηλεοπτικής μετάδοσης, όχι μόνο δεν επηρεάζει την ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αντιθέτως καταξιώνει κατά τον καλύτερο τρόπο την εθνική προσπάθεια, στην οποία συμμετέχουν τόσο η ΕΡΤ όσο και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

5. Τέλος, οι ενέργειες της ΕΡΤ είναι πάντα σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία. Ως εκ τούτου, συμμορφώνεται στις διατάξεις για κλείσιμο των αναλογικών συχνοτήτων σε περιοχές που εκπέμπει ψηφιακά, όταν αυτό επιβάλλεται από τη νομοθεσία.Πώς καλύπτει τη ..κόντρα ο τύπος

Πόλεµο ανακοινώσεων µεταξύ Σκάι και ΕΡΤ προκάλεσε η εξαγγελία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, διά στόµατος του διευθύνοντος συµβούλου της Λάµπη Ταγµατάρχη, ότι από τις 27 Απριλίου θα εκπέµπει πιλοτικά σε ελεύθερη µετάδοση το πρόγραµµα ΕΡΤ HD (High Definition, δηλαδή υψηλής ευκρίνειας), προβάλλοντας κατ’ αρχάς σηµαντικά αθλητικά γεγονότα σε απευθείας µετάδοση µε πρώτη την κάλυψη της ποδοσφαιρικής αναµέτρησης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπαρτσελόνα στο πλαίσιο των ηµιτελικών του Champions League.

Η κίνηση της ΕΡΤ προκάλεσε τη δυσαρέσκεια και της Digea (η πλατφόρµα της επίγειας ψηφιακής µετάδοσης των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εµβέλειας) και της ΕΙΤΗΣΕΕ (Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθµών Εθνικής Εµβέλειας).

Ο Σκάι, η Digea και η Ενωση κάνουν λόγο για «παράνοµες και αυθαίρετες κινήσεις» και «αθέµιτο ανταγωνισµό». Από την πλευρά της ΕΡΤ τονίζεται πως δεν τίθεται τέτοιο θέµα (σ.σ. αθέµιτου ανταγωνισµού) και ότι απλώς «πράττει τα αυτονόητα».

Το κανάλι του Φαλήρου ειδικότερα καταγγέλλει – και µε ανακοίνωση στην επίσηµη ιστοσελίδα του – την ΕΡΤ ότι «επιχειρεί παρανόµως να εισαγάγει στην HD τηλεοπτικά της προγράµµατα», κάτι που «συνιστά ακραία παραβίαση των συνθηκών ανταγωνισµού όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ταυτοχρόνως εγείρει θέµατα χρηστής οικονοµικής διαχείρισης από τη διοίκηση της ΕΡΤ».

«∆εν υπάρχει ανταγωνιστική διάθεση απέναντι στα άλλα κανάλια», υποστήριζε ο διευθύνων σύµβουλος της ΕΡΤ Λάµπης Ταγµατάρχης. «Αλλωστε, είναι κάτι που απορρέει από τον ίδιο τον θεσµικό ρόλο της δηµόσιας ραδιοτηλεόρασης». Και υπογράµµιζε πως «η ΕΡΤ, κινούµενη πάντα στο πλαίσιο της κείµενης ευρωπαϊκής και εθνικής νοµοθεσίας, ανοίγει µε αυτόν τον τρόπο έναν καινούργιο δρόµο στις νέες τεχνολογίες». Η δε συγχώνευση καναλιών (Σινέ+ και Σπορ+ σε ένα, το Σινέ/Σπορ) τονιζόταν πως δεν επιβαρύνει οικονοµικά την εταιρεία.

«Είναι αυθαίρετη η συγχώνευση καναλιών και η µετακίνησή τους από το ένα µπουκέτο στο άλλο», ανέφεραν κύκλοι της ψηφιακής πλατφόρµας των ιδιωτικών καναλιών, θέση που συµπίπτει µε εκείνη του Σκάι.

«Οι ενέργειες της ΕΡΤ είναι πάντα σύµφωνες µε την κείµενη νοµοθεσία. Ως εκ τούτου, συµµορφώνεται στις διατάξεις για κλείσιµο των αναλογικών συχνοτήτων σε περιοχές όπου εκπέµπει ψηφιακά, όταν αυτό επιβάλλεται από τη νοµοθεσία», απαντούσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Παράλληλα η δήλωση του διευθύνοντος συµβούλου της ΕΡΤ, «να ακολουθήσουν όσοι το επιθυµούν», χαρακτηρίζεται από Σκάι και Digea προκλητική. «Η ΕΡΤ δηµιουργεί εντυπώσεις. Σκεφθείτε πως αποκωδικοποιητές HD στην ελληνική αγορά δεν υπάρχουν», υποστήριζαν κύκλοι της ΕΙΤΗΣΕΕ και έλεγαν µε νόηµα πως «η µετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι µια διαδικασία που απαιτεί πειθαρχία». Από το ραδιοµέγαρο της Αγίας Παρασκευής πάντως εκφραζόταν η θέση πως «η µετάδοση HD δεν επηρεάζει την οµαλή µετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Αντιθέτως, καταξιώνει κατά τον καλύτερο τρόπο την εθνική προσπάθεια, στην οποία συµµετέχουν η ΕΡΤ και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθµοί». Ουδέποτε έθεσε θέµα ο Σκάι – κατά την ΠΟΣΠΕΡΤ– σχετικά µε τη µετάδοση High Definition στις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί της ΚΥΑ. «Αντί να προσπαθήσετε να ξεκαθαρίσετε το θολό νοµικό καθεστώς λειτουργίας σας, ζητάτε την ισοπεδωτική εξίσωση προς τα κάτω λέγοντας: αφού αδυνατούµε εµείς να εκπέµψουµε HD, να µην εκπέµψει κανένας», υποστηρίζει.


Πηγές: ΕΡΤ, ΣΚΑΪ, Τα ΝΕΑΓια να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:Θα εμφανίζεται ως εξής: Ερχεται η ΕΡΤ HD για υψηλής ευκρίνεια ψηφιακή τηλεόρασηΣχετικές Θεματικές Ενότητες

Θέατρο - Κινηματογράφος - ΤηλεόρασηΘέματα γενικού ενδιαφέροντοςΤεχνολογία και Επιστήμες
Συντάκτης: LavantiS
Αναγνώσεις: 2653
Εκτύπωση Εκτύπωση

Βαθμολογία άρθρου:

Μέση βαθμολογία: 4 / 5
Αριθμός Ψήφων: 4

Παρόμοια θέματα

Καινοτόμες Ψηφιακές Υπηρεσίες αναζητά το Αεροδρόμιο της Αθήνας Καινοτόμες Ψηφιακές Υπηρεσίες αναζητά το Αεροδρόμιο της Αθήνας The Digital Gate: Ένας διαγωνισμός-πρόσκληση για καινοτόμες...
1 δις ευρώ το χρόνο ο τζίρος από τα προσωπικά μας δεδομένα 1 δις ευρώ το χρόνο ο τζίρος από τα προσωπικά μας δεδομένα Το ένα δισεκατομύριο ευρώ φτάνει και ίσως ξεπερνάει κάθε...
Ανοια προκαλεί στους αστροναύτες η κοσμική ακτινοβολία Ανοια προκαλεί στους αστροναύτες η κοσμική ακτινοβολία Οι αστροναύτες που θα πάνε στον Άρη ή που θα κάνουν άλλα...
Περισσότερα για Tεχνολογία

Δημοφιλέστερα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
..Τα πιο δημοφιλή

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημα της...
Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Περισσότερα στα Αρθρα μας

Πολυ-ψηφισμένα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Αλλες κατηγορίες και νέα

Υψηλότερη αξιολόγηση

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Κι άλλες ειδήσεις