4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ - To Μάιο στην Αθήνα

Γενικά : Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Από τις 4 ως τις 7 Μαΐου πραγματοποιείται στις Ολυμπιακές Eγκαταστάσεις Μπάσκετ - Ξιφασκίας (πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο Ελληνικού) το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.


Πρόκειται για κορυφαία εκδήλωση του κινήματος κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, στην οποία θα συμμετάσχουν πάνω από 30.000 άτομα, ανάμεσα στα οποία 7.000 - 10.000 επισκέπτες-ριες από άλλες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, αλλά και από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Τα προηγούμενα Ευρωπαϊκά Κοινωνικά Φόρουμ έγιναν στη Φλωρεντία (2002), στο Παρίσι (2003) και στο Λονδίνο (2004), όλα με μεγάλη επιτυχία. Η Αθήνα επελέγη ως πόλη διεξαγωγής του 4ου Ε.Κ.Φ. αφενός επειδή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα μαζικό και ζωντανό κίνημα κατά του νεοφιλελευθερισμού, του πολέμου και του ρατσισμού και, αφετέρου, λόγω της εγγύτητας της Ελλάδας με τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, ώστε να διευκολύνονται τα κοινωνικά κινήματα αυτών των περιοχών να συμμετάσχουν ουσιαστικά στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.

Ήδη έχουν συγκροτηθεί μαζικές αποστολές στο 4ο Ε.Κ.Φ. από την Τουρκία (900 άτομα), τις Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Λευκορωσία και Γεωργία (350 άτομα), Ρουμανία και Βουλγαρία (από 100 άτομα), Πολωνία (200 άτομα), Παλαιστίνη και Ισραήλ (100 άτομα) κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός των χιλιάδων δυτικοευρωπαίων, για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ υπάρχει τόσο μεγάλη συμμετοχή κινημάτων από την «άλλη Ευρώπη» και τη Μέση Ανατολή

ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
- Τα μεγαλύτερα συνδικάτα της ηπείρου μας (γαλλική CGT, ιταλική CGIL, γερμανική IGM, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ από την Ελλάδα κ.λπ.).
- Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Βενεζουέλας (U.N.T.).
- Το Συνδικάτο Πετρελαίου της Βασόρας και το Ελεύθερο Συνδικάτο Φοιτητών Καΐρου.
- Τα συνδικάτα KESK, DISK και TMOBB από την Τουρκία.
- Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Φαλούτζα του Ιράκ, όλες οι οργανώσεις της παλαιστινιακής Ιντιφάντα, από την PLO ως το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης.
- Πλήθος αντιπολεμικών οργανώσεων από την αμερικανική United for Peace and Justice και τις Military Families μέχρι το Veterans Against War και το Stop War Coalition.
- Oικολογικές οργανώσεις και κινήματα, από την GREENPEACE ως τη VIA CAMPESINA
- Aντιπαγκοσμιοποιητικές κινήσεις, όπως το ATTAC και το GLOBALIZE RESISTANCE.
- Μαζικά κινήματα όλου του κόσμου, από το MST της Βραζιλίας και το Κίνημα για την Υπεράσπιση του Νερού και της Ζωής στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας μέχρι το ρωσικό Κίνημα για την Προστασία των Δωρεάν Μεταφορών για τους Συνταξιούχους και τα Ανεξάρτητα Συνδικάτα της Νότιας Αφρικής.
- Οι μαζικότερες αντιρατσιστικές οργανώσεις της Ευρώπης, καθώς και δεκάδες κοινότητες και σύλλογοι οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, ιδιαίτερα από τον ευρωπαϊκό Νότο.
- Ένας εντυπωσιακός, ως προς την πολυμορφία και τη δυναμικότητά του, γαλαξίας κινημάτων, από τους ιταλούς της κοιλάδας Βαλ ντι Σούζα, που αγωνίζονται κατά της καταστροφής δεκάδων χωριών για να κατασκευαστεί ένα γιγάντιο τούνελ, μέχρι τις επιτροπές των εξεγερμένων γάλλων σπουδαστών.
- Συλλογικότητες που σφράγισαν το «κίνημα των κινημάτων», όπως το Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβα, και οργανώσεις που αποτελούν σύμβολο διεθνιστικής αντίστασης, όπως η κοινή παλαιστινιακό-ισραηλινή Επιτροπή Ενάντια στο Τείχος.
- Τέλος, χαρακτηριστική της εμβέλειας και του εύρους του 4ου Ε.Κ.Φ. είναι η παρουσίαση, σε ειδικό σεμινάριο, εκ μέρους 55 βασκικών κομμάτων, συνδικάτων και κοινωνικών οργανώσεων της Βασικής Δημοκρατικής Συμφωνίας, δηλαδή της πρότασης ειρήνης στη Χώρα των Βάσκων.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ 4ο Ε.Κ.Φ.
Τέταρτη, 3 Μαΐου, στις 8 μ.μ., μεγάλη συναυλία, στην Πλατεία Δημαρχείου, στο κέντρο της πολυεθνικής Αθήνας, αφιερωμένη στους μετανάστες και τους αποκλεισμένους του πλανήτη. Θα χαιρετίσουν αγωνιστές-ριες από τα Φόρουμ της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής και θα παίξουν μεταναστευτικά και τσιγγάνικα συγκροτήματα, καθώς και γνωστοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα.

Πέμπτη (4/5), Παρασκευή (5/5) και Σάββατο το πρωί (6/5) θα πραγματοποιηθούν στο 4ο Ε.Κ.Φ. 210 σεμινάρια.

Τα σεμινάρια καλύπτουν ευρύτατο θεματικό φάσμα (ιδιωτικοποιήσεις, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, κλιματική αλλαγή, διατροφική ασφάλεια και μεταλλαγμένα, γυναικεία καταπίεση και σεξισμός, πόλη και κοινωνικός αποκλεισμός, δικαιώματα ομοφυλοφίλων και κοινωνικός ρατσισμός, πολιτικό άσυλο, νομιμοποίηση και εξίσωση των μεταναστών-ριών, «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» και δημοκρατικά δικαιώματα, κατοχή του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Παλαιστίνης και το διεθνές κίνημα αντίστασης στον πόλεμο κ.λπ.).

Τα βράδια της Πέμπτης, της Παρασκευής και του Σαββάτου, στο χώρο του 4ου Ε.Κ.Φ. θα γίνουν μεγάλες συναυλίες ηλεκτρονικής μουσικής, ροκ και χιπ χοπ, καθώς και ελληνικού πολιτικού τραγουδιού. Τις ίδιες ώρες, σε παράλληλες σκηνές, θα παίζουν λαϊκά, ρεμπέτικα και μεταναστευτικά συγκροτήματα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 4ου Ε.Κ.Φ., θα λειτουργούν εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, κόμιξ και video arts, θα λάβουν χώρα δεκάδες διαδραστικά εικαστικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και μουσικοχορευτικά από δεκάδες ερασιτεχνικά σχήματα, παραστάσεις κινηματογράφου και video, εργαστήρια ελεύθερης έκφρασης, θεάτρου, μουσικής, χορού και ζωγραφικής, ενώ θα λειτουργούν συνεχώς παιδότοπος με δημιουργικό παιχνίδι, βιβλιοπωλεία, καντίνες, εστιατόρια, πολυεθνικές κουζίνες και ψησταριές, info point, γραμματείες πληροφοριών και χώρος δωρεάν διαμονής δυναμικότητας «3.000 σλίπινγκ μπανγκ».

Τέλος, στον περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων του Μπάσκετ και της Ξιφασκίας θα λειτουργούν θεματικοί χώροι για τη Λατινική Αμερική, την Παλαιστίνη, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τα κινήματα των «χωρίς», την πόλη και τους χώρους ελευθερίας, τη γυναικεία απελευθέρωση, το αντιρατσιστικό κίνημα κ.λπ.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟ 4Ο Ε.Κ.Φ.

Στα σεμινάρια και τις εκδηλώσεις του τετραήμερου 4 – 7 Μαΐου, μεταξύ των εκατοντάδων ακτιβιστών-ριών και εκπροσώπων κινημάτων, θα βρίσκονται οι εξής: - Μοζάμ Μπεκ, πρώην κρατούμενος του Γκουαντάναμο, ο Τρέβορ Νουγκάνε, συνδικαλιστής ηγέτης από τη Νότια Αφρική, ο Ζοζέ Μποβέ, γάλλος αγρότης ακτιβιστής, οι παλαιστίνιοι Φαρούκ Καντούμι, Φάτουα και Μουσταφά Μπαργούτι, καθώς και ο ισραηλινός αντιμιλιταριστής Μισέλ Βαρσάφσκι.
- O κολομβιανός δημοσιογράφος Κάρλος Λοσάνα, η Άννα Έστερ Σεσένια, διευθύντρια του μεξικάνικου περιοδικού «Τσιάπας», ο βενεζουελάνος ιστορικός Αμίλκαρ Φιγκερόα και ο φιλιππινέζος αγωνιστής διανοούμενος Γουόλτεν Μπέλο.
- Η Χάιντι Τζουλιάνι και ο Βιτόριο Ανιολέτο από το Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβα, διανοούμενοι του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης, όπως η Σούζαν Τζορτζ, ο Σαμίρ Αμίν, ο Ταρίκ Αλί και ο Άλεξ Καλίνικος.
- Ηγετικά στελέχη της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ανάμεσα στα οποία οι Ραφαέλα Μπολίνι, Φάουστο Μπερτινότι, Μαρί Ζορζ Μπιφέ, Όσκαρ Λαφοντέν, Ολιβιέ Μπεζανσενό, Πιέρο Μπερνόκι, Αλέν Κριβίν, Σοφί Ζαφαρί, Κρις Νάινχμαν, Τζόναθαν Νιλ κ.ά.

Κορύφωση του 4ου Ε.Κ.Φ. θα αποτελέσει η πολυεθνική διαδήλωση το Σάββατο 6/5 στις 4 μ.μ., από το Πεδίο Άρεως, κατά του νεοφιλελευθερισμού, του πολέμου και του ρατσισμού, για μια Ευρώπη των κοινωνικών κινημάτων και της αλληλεγγύης.

Οι εργασίες του 4ου Ε.Κ.Φ. θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 7/5 το πρωί με τη Συνέλευση των Κινημάτων, στην οποία θα αποφασιστούν οι καμπάνιες της επόμενης περιόδου και οι Πανευρωπαϊκές Ημέρες Δράσης.


Κάλεσμα για τα Πολιτιστικά Γεγονότα του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ

Καλούμε όλες τις καλλιτεχνικές ομάδες, συλλογικότητες, κολεκτίβες και καλλιτέχνες (ή όσους αισθάνονται ότι η τέχνη τους απασχολεί) όλων των εκφραστικών μορφών της τέχνης (θέατρο, χορός, εικαστικές τέχνες, περφόρμανς, μουσική, βίντεο,κινηματογράφος, τέχνες δρόμου, γραφικές τέχνες,web art, κλπ) να λάβουν μέρος στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην Αθήνα από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2006.

Μετά τις αντίστοιχες διοργανώσεις στη Φλωρεντία, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Φόρουμ της Αθήνας θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην τέχνη. Στην τέχνη όχι ως διασκεδαστική ανάπαυλα από τις «σοβαρές» πολιτικές συζητήσεις, αλλά ως μια κεντρική μορφή πολιτικής παρέμβασης.

Απευθυνόμαστε σε όσους δημιουργούς- γνωστούς ή άγνωστους στο πλατύ κοινό- έχουν να καταθέσουν μια πρωτοποριακή, πειραματική, ανατρεπτική, πολιτική ή άλλη καλλιτεχνική άποψη είτε ως προς τη μορφή, είτε ως προς το περιεχόμενο, είτε ως προς τον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής (αντιεμπορευματική τέχνη, καλλιτεχνικές κολεκτίβες, αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι κλπ).

Καλούμε λοιπόν όλους όσους θέλουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε έναν χώρο επιτέλους ελεύθερο από την πολιτιστική βιομηχανία, αλλά και σε όσους απλά θέλουν να έρθουν σε επαφή με την τέχνη και να πειραματιστούν, σε έναν χώρο που μπορεί να αντέξει τις καλλιτεχνικές ανατροπές και την ελεύθερη έκφραση.

Μπορούμε όλοι να είμαστε ενεργά μέλη σ’ ένα γεγονός που θα συγκεντρώσει χιλιάδες κόσμο και πολλούς καλλιτέχνες απ’ όλη την Ευρώπη, αποτελώντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία ανταλλαγής εμπειριών για την τέχνη «από τα κάτω» σε κάθε γωνιά της Ευρώπης και την οργάνωση καλλιτεχνικών δικτύων συντονισμού.

Γιατί η τέχνη είναι κοινωνική δράση…


Ενημερωθείτε από το athens.fse-esf.org
Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:Θα εμφανίζεται ως εξής: 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ - To Μάιο στην ΑθήναΣχετικές Θεματικές Ενότητες

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος
Συντάκτης: LavantiS
Αναγνώσεις: 4941
Εκτύπωση Εκτύπωση

Βαθμολογία άρθρου:

Μέση βαθμολογία: 3,33 / 5
Αριθμός Ψήφων: 3

Παρόμοια θέματα

Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Συναγερμός για εκρηκτικά σε πτήση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Συναγερμός για εκρηκτικά σε πτήση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Συναγερμός σήμανε το πρωί στο διεθνή αερολιμένα της Αθήνας...
Μεγάλες Γιορτές Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για τους μαθητές Μεγάλες Γιορτές Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για τους μαθητές Η "Ανταποδοτική Ανακύκλωση" και η...
Περισσότερα για Γενικά

Δημοφιλέστερα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
..Τα πιο δημοφιλή

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημα της...
Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Περισσότερα στα Αρθρα μας

Πολυ-ψηφισμένα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Αλλες κατηγορίες και νέα

Υψηλότερη αξιολόγηση

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Κι άλλες ειδήσεις