Επιμένει για κλείσιμο του Best 92.6 το ΕΣΡ

Γενικά : Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Σταθερό στις θέσεις του, παρέμεινε χθες το ΕΣΡ όσον αφορά στην απόφαση της οριστικής διακοπής λειτουργίας του ραδιοσταθμού Best. Το θέμα ετέθη εκ νέου στην Ολομέλεια του Ραδιοτηλεοπτικού, μετά από επιστολή που έστειλε το μέλος της αρχής Γιάννης Παπακώστας. Ο κ. Παπακώστας, στην επιστολή του αυτή, ζητούσε ευθέως να γίνει επανεξέταση της απόφασης του Συμβουλίου, όχι λόγω του ότι αυτή ήταν εσφαλμένη, αλλά λόγω «των αντιδράσεων που προκάλεσε στην κοινή γνώμη».


Το «όχι» της Ολομέλειας

Μετά την αίτηση του κ. Παπακώστα ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης έφερε χθες το θέμα εκτάκτως στην Ολομέλεια, η πλειοψηφία της οποίας αποφάσισε το αυτονόητο, να υποστηρίξει δηλαδή την απόφαση, την οποία έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα, αφού οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης -ακόμα και εάν αυτές είναι δικαιολογημένες- δεν αποτελούν γνώμονα για την αλλαγή των αποφάσεων των αρχών.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της αρχής Δημήτρης Χαραλάμπης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών, «το Συμβούλιο θεωρεί ότι δεν συντρέχει λόγος επανεξέτασης της απόφασης. Όποιος πιστεύει ότι αδικήθηκε από οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου, μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που του παρέχει ο νόμος. Μπορεί να προσφύγει είτε στο ίδιο το Συμβούλιο, ζητώντας επισήμως την επανεξέταση της απόφασης, μέσω κατάθεσης αίτησης θεραπείας, είτε να προσφύγει απευθείας στην ανώτατη δικαστική αρχή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσβάλλοντας τη νομιμότητά της».

Ο κ. Χαραλάμπης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι η Ολομέλεια χθες, δεν εξέτασε το κατά πόσο η απόφαση που έλαβε, ήταν αυστηρή, αλλά το εάν θα έπρεπε να την επανεξετάσει και μάλιστα χωρίς να έχουν κινηθεί προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες από τους θιγόμενους αλλάζοντας στάση λόγω των αντιδράσεων της κοινής γνώμης.

«Εάν το Συμβούλιο, το οποίο από το Σύνταγμα έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, φοβάται την κριτική και υπαναχωρεί λόγω αυτής, τότε δεν είναι ανεξάρτητο», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος.

Είναι ανεξάρτητη η αρχή;

Το θέμα, πέρα από την ορθότητα ή μη -ή την αυστηρότητα- της απόφασης του ΕΣΡ, παίρνει και άλλες διαστάσεις αφού η επιστολή παρέμβασης του κ. Παπακώστα, δημιουργεί διάφορα ερωτήματα, για την ανεξαρτησία της αρχής και για τον τρόπο που κάποια από τα μέλη της αποφασίζουν.

«Η αντίδραση της κοινής γνώμης», ο τυπικός τουλάχιστον λόγος για τον οποίο έγινε η παρέμβαση του κ. Παπακώστα, ανοίγει ένα τεράστιο θέμα αφού ουσιαστικά μέσω της επιστολής αυτής, εμφανίζεται ένα μέλος του ΕΣΡ, να θεωρεί -και να το ζητεί και εγγράφως- ότι οι αποφάσεις της αρχής δεν θα πρέπει να λαμβάνονται σύμφωνα με τους νόμους (ο ίδιος χαρακτηρίζει την επίμαχη απόφαση νόμιμη) αλλά θα πρέπει να ακολουθούν τα «κελεύσματα» της γνώμης των πολλών, πράγμα βεβαίως απαράδεκτο για μια ευνομούμενη πολιτεία.

Παράλληλα δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν άμεσα τη ρητορική της «κοινής γνώμης», βάσει της οποίας ο κ. Παπακώστας άλλαξε μέσα σε μια εβδομάδα την απόφασή του, με την επίσημη θέση του ΣΥΝ -πολιτικό κόμμα το οποίο υπέδειξε τον κ. Παπακώστα για τη θέση του μέλους του ΕΣΡ- γεγονός το οποίο, εάν συμβαίνει, θέτει ευθέως θέμα ανεξαρτησίας της αρχής και των μελών της. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εάν κάποιος άλλαζε κατ' αυτόν τον τρόπο την άποψη του μέσα σε μια εβδομάδα, θα του είχε ζητηθεί η παραίτησή του για λόγους αρχής. Αυτά όμως είπαμε, σε άλλες χώρες.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Την αναστολή και στη συνέχεια την ακύρωση της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με την οποία «κόπηκε» από τα ερτζιανά, ζητάει ο ραδιοφωνικός σταθμός Best FM, με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως υποστηρίζει η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ραδιοφωνικού σταθμού, είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και παράνομη, η σχετική απόφαση του ΕΣΡ, με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του, λόγω του περιεχομένου της εκπομπής του δημοσιογράφου Γ. Ψαριανού (ανακλήθηκε για «παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας»). Στην προσφυγή του σταθμού στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο υποστηρίζεται, συγκεκριμένα, ότι:

- Παραβιάσθηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς η επιβληθείσα ποινή είναι υπερβολικά αυστηρή σε σχέση με το αδίκημα.

- Παραβιάζεται η ΕΣΔΑ και ειδικότερα η διάταξη που αναφέρεται στην ελευθερία της έκφρασης, ενώ παραβιάζεται και η αρχή της χρηστής διοίκησης και της φανερής δράσης της διοίκησης. Και τούτο, διότι η απόφαση του ΕΣΡ για ανάκληση της άδειας παρότι ανακοινώθηκε, δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί στο σταθμό.

Από την ανάκληση της άδειας, ο σταθμός υποστηρίζει ότι θα υποστεί οικονομική ζημία, βλάβη της φήμης του, κλονισμό της εμπιστοσύνης του κοινού, καθώς και διαρροή των διαφημιζομένων σε αυτόν σε άλλους σταθμούς.

πηγή: Ναυτεμπορική
Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:Θα εμφανίζεται ως εξής: Επιμένει για κλείσιμο του Best 92.6 το ΕΣΡΣχετικές Θεματικές Ενότητες

Θέματα γενικού ενδιαφέροντοςΜουσικά νέα - Συναυλίες - ΔισκογραφίαΣκέψεις, Θέσεις και Γνώμες
Συντάκτης: LavantiS
Αναγνώσεις: 5067
Εκτύπωση Εκτύπωση

Βαθμολογία άρθρου:

Μέση βαθμολογία: 5 / 5
Αριθμός Ψήφων: 2

Παρόμοια θέματα

Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Συναγερμός για εκρηκτικά σε πτήση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Συναγερμός για εκρηκτικά σε πτήση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Συναγερμός σήμανε το πρωί στο διεθνή αερολιμένα της Αθήνας...
Μεγάλες Γιορτές Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για τους μαθητές Μεγάλες Γιορτές Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για τους μαθητές Η "Ανταποδοτική Ανακύκλωση" και η...
Περισσότερα για Γενικά

Δημοφιλέστερα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
..Τα πιο δημοφιλή

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημα της...
Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Περισσότερα στα Αρθρα μας

Πολυ-ψηφισμένα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Αλλες κατηγορίες και νέα

Υψηλότερη αξιολόγηση

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Κι άλλες ειδήσεις