Θάνος Μικρούτσικος - Χρήστος Θηβαίος - Γιάννης Κούτρας

Mουσική : Μουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία

Τα δημοφιλή έργα του Θάνου Μικρούτσικου, Σταυρός του Νότου – Γραμμές των Οριζόντων σε ποίηση Νίκου Καββαδία πρωταγωνιστούν για άλλη μια φορά στο μουσικό γίγνεσθαι της Ελλάδας. Μετά την πρωτοφανή επιτυχία των έξι παραστάσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Μάρτιο, ο συνθέτης θα επαναλάβει τις εμφανίσεις του το καλοκαίρι σε πόλεις της Ελλάδας.


Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένο εικοσιπέντε χρόνια μετά την πρώτη εκδοχή του «Σταυρού του Νότου» και δεκατέσσερα μετά την εμπλουτισμένη εκδοχή «Γραμμές των Οριζόντων». Δύο έργα που έτυχαν της απόλυτης αποδοχής του κοινού, καθώς έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα σε επτακόσιες περίπου χιλιάδες αντίτυπα, αριθμός πρωτοφανής στα χρονικά αλλά και στα ελληνικά δισκογραφικά δεδομένα. Τραγούδια που ερμηνεύτηκαν από πολλούς τραγουδιστές αλλά κυρίως που αγαπήθηκαν και από την τρίτη γενιά Ελλήνων από τότε που παρουσιάστηκαν.

Η ολοκληρωμένη απόδοση αυτού του έργου συνδυάζει την ιστορική ερμηνεία, του πρώτου διδάξαντος, Γιάννη Κούτρα, με την σύγχρονη απόδοση του τραγουδοποιού Χρήστου Θηβαίου. Οι δύο τους μαζί με τον ίδιο το συνθέτη είναι οι ερμηνευτές του κύκλου Σταυρός του Νότου – Γραμμές των Οριζόντων.


Το συνολικό πρόγραμμα των συναυλιών περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στα μεγάλα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου καθώς και στον “Άμλετ της Σελήνης”, τη δουλειά του Θάνου Μικρούτσικου με τον Χρήστο Θηβαίο.

Τους συνοδεύουν 5 από τους σπουδαιότερους Έλληνες σολίστες:
Θύμιος Παπαδόπουλος Πνευστά
Γιώτης Κιουρτσόγλου Ηλεκρικό Μπάσο
Βάσω Δημητρίου Κιθάρες
Νίκος Καπηλίδης Ντραμς
Ίρις Λουκά Βιολί
Και ο Θάνος Μικρούτσικος στο Πιάνο


Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

ΑΘΗΝΑ.
ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ,
ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.


ΠΑΤΡΑ.
ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΡΙΟ,
ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.

ΡΟΔΟΣ.
ΓΗΠΕΔΟ ΔΙΑΓΟΡΑ,
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΛΑΡΙΣΑ.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ,
ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ,
ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ.
ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΤΑΔΙΟ,
ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΟ Θάνος Μικρούτσικος γράφει για τον Σταυρό του νότου…

Με τον Καββαδία ασχολήθηκα από πάρα πολύ παλιά. Τον διάβαζα σαν ποιητή από το Γυμνάσιο. Μιλάω για την δεκαετία του ΄60, τότε που προσπαθούσα με αφελή τρόπο να κάνω ορισμένα από τα ποιήματά του τραγούδια. Όμως, επειδή λειτουργούσα μ΄ ένα τρόπο πρωτόλειο και δεν θεωρούσα ότι αυτά τα οποία έκανα ήταν καλά, τον άφησα. Αλλά κάπου, προφανώς, είχε γράψει μέσα μου.

Έτσι όταν πια ήμουν επαγγελματίας συνθέτης και είχα βγάλει τους πρώτους μου δίσκους, ήρθε μια πρόταση από τον σκηνοθέτη Τάσο Ψαρά για το σίριαλ Πορεία 090, με θέμα ναυτικό και για την εποχή εκείνη εξαιρετικό από πλευράς παραγωγής. Του πρότεινα Καββαδία, δέχτηκε και έτσι ξεκίνησα να γράφω πια το ΄77 εκείνα τα τραγούδια του Καββαδία τα οποία βγήκαν με πολλή άνεση. Κάθε νύχτα και τραγούδι, αν θυμάμαι καλά. Έτσι, προέκυψαν στην αρχή επτά τραγούδια τα οποία πέρασαν στο σίριαλ. Μιλάμε δηλαδή για παραγγελιά και συνέχισα να κάνω Καββαδία ανεξαρτήτως του σίριαλ μετά το ΄77.

Είχα μαζέψει 13 - 14 τραγούδια και σκέφτηκα να κάνω ένα δίσκο. Εδώ αρχίζουν τα καλαμπουράκια. Το πρώτο είναι ότι του Πατσιφά, του ιδιοκτήτη της LYRA -ενός ανθρώπου που πραγματικά λείπει από τη δισκογραφία - δεν του άρεσε καθόλου η ιδέα, δεν μπορούσε όμως ούτε ήθελε να μου το αρνηθεί και μου είπε μάλιστα με την χαρακτηριστική φωνή του: Στο κάνω δώρο, δεν θα πουλήσει πάνω από 2.000. Κι αυτό σε μια εποχή που ακόμα και ο δίσκος που δεν πήγαινε καλά πουλούσε 30.000 και 40.000. Άνθρωποι επίσης που με αγαπούσαν, είτε επρόκειτο για ανθρώπους του πολύ στενού μου περιβάλλοντος είτε επρόκειτο για κριτικούς των σημαντικότερων εντύπων εκείνη την εποχή και εφημερίδων - ΒΗΜΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - που είχαν γράψει για τους προηγούμενους δίσκους εξαιρετικές κριτικές, για τον « Σταυρό του Νότου '' έγραφαν: Αυτός ο σημαντικός συνθέτης που πρόσφερε τόσα πολλά, που έφερε καινούργια πράγματα στο τραγούδι, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί έκανε έναν τόσο πληκτικό, έναν τόσο μονότονο, έναν τόσο απαράδεκτο δίσκο. Ελπίζουμε να είναι μια παρένθεση και να συνεχίσει, κ.τ.λ.

Το λέω αυτό, γιατί ίσως και σε άλλες δουλειές να έχει υπάρξει μια απόσταση μιας κριτικής από το καλλιτεχνικό προϊόν και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα έτσι όπως αυτό φαίνεται, αλλά σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για ομοφωνία. Δεν μπορώ να θυμηθώ το 1979 που κυκλοφόρησε αυτή η δουλειά ούτε καλή κριτική - τουλάχιστον στο επίπεδο των σοβαρών περιοδικών και εφημερίδων και ξαναλέω καλοπροαίρετων έναντι εμού ανθρώπων - γι΄αυτόν το δίσκο.ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ- ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία της Πάτρας και στο Ελληνικό Ωδείο (θεωρία και πιάνο). Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτηση από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών , ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη και σύνθεση με τον καθηγητή – συνθέτη Γ. Α. Παπαϊωάννου.

Έχει γράψει όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, ηλεκτρονική μουσική. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινείται στο χώρο του τραγουδιού.

Είναι ιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας του οποίου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1986 ως το 1990. Από το 1990 ως το 1993 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Αναλογίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έγινε Υπουργός Πολιτισμού τον Μάρτιο του 1994 παραμένοντας στη θέση αυτή ως τον Ιανουάριο του 1996.

Διετέλεσε πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Από το 1993-2004 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της His Master’s Voice.

Από το 2002-2004 σύμβουλος διοίκησης για τα πολιτιστικά στον Οργανισμό Αθήνα 2004. Από τον Νοέμβριο του 2003 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής για το θεσμό «Πάτρα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2006».

Για τη δράση του στην πολιτιστική διαχείριση καθώς και τη μουσική του δραστηριότητα έγινε επίτιμος δημότης σε πολλές πόλεις.
Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:Θα εμφανίζεται ως εξής: Θάνος Μικρούτσικος - Χρήστος Θηβαίος - Γιάννης ΚούτραςΣχετικές Θεματικές Ενότητες

Θέατρο - Κινηματογράφος - ΤηλεόρασηΜουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία
Συντάκτης: LavantiS
Αναγνώσεις: 6648
Εκτύπωση Εκτύπωση

Βαθμολογία άρθρου:

Μέση βαθμολογία: 3,66 / 5
Αριθμός Ψήφων: 3

Παρόμοια θέματα

Πέθανε κι ο Prince στα 57 του χρόνια! Πέθανε κι ο Prince στα 57 του χρόνια! Νεκρός βρέθηκε στην έπαυλή του ο 57χρονος Αμερικανός...
Ο Axl Rose και επίσημα τραγουδιστής των AC DC Ο Axl Rose και επίσημα τραγουδιστής των AC DC Με μια λιτή ανακοίνωση οι AC/DC καλωσόρισαν τον 54χρονο...
Κωνσταντίνος Βήτα - Ομόνοια Κωνσταντίνος Βήτα - Ομόνοια Ομόνοια &#–; η Μεγάλη Άρκτος κοιμάται στην άμμο....
Περισσότερα για Mουσική

Δημοφιλέστερα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
..Τα πιο δημοφιλή

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημα της...
Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Περισσότερα στα Αρθρα μας

Πολυ-ψηφισμένα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Αλλες κατηγορίες και νέα

Υψηλότερη αξιολόγηση

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Κι άλλες ειδήσεις