Επειδή οι δρόμοι είναι γεμάτοι εκπλήξεις...

Γενικά : Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Μάθετε να οδηγείτε σωστά και να είστε προετοιμασμένοι για τα απρόοπτα τών ελληνικών δρόμων Όλο και περισσότεροι οδηγοί καταλαβαίνουν την έλλειψη τεχνικής και θεωρητικής κατάρτισης σε θέματα ασφαλούς οδήγησης. Η έλλειψη σωστής εκπαιδευσης και ελέγχου ικανότητας οδήγησης από την πλευρά της πολιτείας προσανατολίζει τους ευαίσθητους και υπεύθυνους πολίτες στην αναζήτηση θεωρητικής γνώσης και πρακτικής εξάσκησης από κέντρα ασφαλούς οδήγησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σε αυτό το άρθρο ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει συμβουλές για την καθημερινή οδηγική μας πρακτική και συμπεριφορά όπως αυτές δίνονται από το ελληνικό κέντρο ασφαλούς οδήγησης 4T Safetrack


 • Θέση οδήγησης
  Ρυθμίζουμε το κάθισμα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι καρποί μας να ακουμπούν στο τιμόνι όταν τεντώνουμε τους βραχίονες. Ρυθμίζουμε το προσκέφαλο του καθίσματος για να καλύπτει ακριβώς το πίσω μέρος του κεφαλιού μας. Καλό είναι να έχουμε και τα δύο χέρια μας στη θέση "9 και τέταρτο" πάνω στο τιμόνι, προκειμένου να μπορούμε να στρίβουμε γρήγορα και με ακρίβεια.

 • ABS
  Αν το αυτοκίνητό μας διαθέτει σύστημα AΒS, μην περιμένουμε να μας συμβεί ατύχημα για να το χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά. Βρίσκουμε ένα άδειο πάρκινγκ και δοκιμάζουμε να φρενάρουμε απότομα, ώστε να ενεργοποιηθεί το ABS, και έτσι να έχουμε την εμπειρία του πώς θα αντιδράσει το αυτοκίνητό μας τη συγκεκριμένη στιγμή.

 • Η κίνηση στην αριστερή λωρίδα
  Η αριστερή λωρίδα είναι μόνο για προσπέραση και όχι λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Μην εμποδίζουμε όσους κινούνται σε αυτήν με υπερβολική ταχύτητα. Αφήνουμε την αστυνόμευση στην αστυνομία

 • Φλας
  Χρησιμοποιούμε τα φλας, όχι μόνο όταν θέλουμε να στρίψουμε, αλλά και όταν θέλουμε να αλλάξουμε λωρίδα. Να θυμόμαστε ότι το φλας προειδοποιεί, δεν υποχρεώνει.

 • Κρατάμε το αυτοκίνητο σε σωστή θέση πριν στρίψουμε αριστερά
  Όταν σταματάμε σε διασταύρωση και περιμένουμε να σταματήσει η κυκλοφορία για να στρίψουμε, φροντίζουμε να έχουμε τις ρόδες σε ευθεία θέση μέχρι να ελευθερωθεί ο δρόμος. Όταν σταματήσουμε και έχουμε τους τροχούς στραμμένους προς την κατεύθυνση που θέλουμε να στρίψουμε, υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση σύγκρουσης να βρεθούμε μέσα στην επερχόμενη ροή κυκλοφορίας.

 • Ελαττώνουμε ταχύτητα πριν στρίψουμε
  Επιλέγουμε την πρέπουσα ταχύτητα πριν από τη στροφή. Το απότομο φρενάρισμα και η απότομη επιτάχυνση στη μέση της στροφής μεταβάλλει την ισορροπία του αυτοκινήτου.

 • Απομακρυνόμαστε από τις ομάδες αυτοκινήτων
  Στις εθνικές οδούς απομακρυνόμαστε από τους αργούς οδηγούς (προσπερνώντας με ασφάλεια), ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο να εμπλακούμε σε ένα δικό τους ατύχημα.

 • Νυχτερινή οδήγηση
  Μην προσηλωνόμαστε στα φώτα των αυτοκινήτων που πλησιάζουν. Μη χρησιμοποιούμε τη μεγάλη σκάλα, όταν υπάρχει αντίθετη κυκλοφορία.

 • Κινητό και οδήγηση
  Πρόσφατες στατιστικές έδειξαν ότι, χρησιμοποιώντας το κινητό μας κατά την οδήγηση, τετραπλασιάζεται ο κίνδυνος να εμπλακούμε σε ατύχημα. Ο κίνδυνος είναι ο ίδιος ακόμη και για τα hands free ή την ανοικτή ακρόαση (car kit).

 • Πρόβλεψη
  Κοιτάζουμε προσεκτικά μέχρι το τέλος του δρόμου και εντοπίζουμε τυχόν εμπόδια πριν ακόμα τα συναντήσουμε. Να κάνουμε συνεχή έλεγχο στους καθρέφτες. Ο οδηγός πρέπει να λειτουργεί σαν παίκτης σκάκι. Πρέπει να προσπαθεί να προβλέψει τις κινήσεις των άλλων και τις πιθανές δικές τους αντιδράσεις.

 • Υπνηλία
  Όταν αισθανόμαστε νύστα, ας μη συνεχίσουμε να οδηγούμε. Η υπνηλία είναι ο συναγερμός του οργανισμού ότι "τελειώνουν" τα καύσιμά του. Μόλις βρούμε ένα ασφαλές σημείο, σταματάμε και κοιμόμαστε για λίγα λεπτά.

 • Ή οδηγούμε ή καπνίζουμε
  Δεν καπνίζουμε όταν οδηγούμε. Αν είμαστε καπνιστές, έχουμε μια καλή "δικαιολογία" κάθε περίπου 2-2 1/2 ώρες να σταματάμε για ένα τσιγαράκι. Το ξεμούδιασμα κάνει καλό στη συνέχεια της οδήγησης.

 • Καθαρές γυάλινες επιφάνειες
  Δε μειώνουμε σε καμία περίπτωση την ορατότητα γύρω μας τοποθετώντας αυτοκόλλητα στα τζάμια. Ακόμα και το σήμα των τελών κυκλοφορίας μπορεί να μπει σε κάποια τυφλή γωνία.

 • Αίτιο του γλιστρήματος, η ταχύτητα
  Όταν ένα αυτοκίνητο γλιστρά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι η μείωση (πάντα προοδευτικά) της ταχύτητας.

 • Εξασφαλίζουμε πάνω απ' όλα τα παιδιά
  Τα παιδιά στο αυτοκίνητο είναι άκρως "ευαίσθητο φορτίο". Ενημερωνόμαστε για το σωστό τρόπο (ηλικία, βάρος, ύψος) μεταφοράς τους από τα βιβλία οδηγιών χρήσης (owners manual) που διαθέτουν όλα τα αυτοκίνητα.

 • Υπεύθυνος ΠΑΝΤΑ ο οδηγός
  Μην ψάχνουμε άλλοθι στα αυτοκίνητα ή στους δρόμους. Ο οδηγός που επιλέγει να οδηγεί έχει την απόλυτη ευθύνη τόσο για το αυτοκίνητο όσο και για το δρόμο. Το λογικό ον, ο άνθρωπος, έχει το πάνω χέρι στην υπόθεση της οδήγησης. • Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:  Θα εμφανίζεται ως εξής: Επειδή οι δρόμοι είναι γεμάτοι εκπλήξεις...  Σχετικές Θεματικές Ενότητες

  Θέματα γενικού ενδιαφέροντοςΤεχνολογία και Επιστήμες
  Συντάκτης: neokles
  Αναγνώσεις: 3134
  Εκτύπωση Εκτύπωση

  Βαθμολογία άρθρου:

  Μέση βαθμολογία: 5 / 5
  Αριθμός Ψήφων: 3

  Παρόμοια θέματα

  Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
  Συναγερμός για εκρηκτικά σε πτήση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Συναγερμός για εκρηκτικά σε πτήση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Συναγερμός σήμανε το πρωί στο διεθνή αερολιμένα της Αθήνας...
  Μεγάλες Γιορτές Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για τους μαθητές Μεγάλες Γιορτές Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για τους μαθητές Η "Ανταποδοτική Ανακύκλωση" και η...
  Περισσότερα για Γενικά

  Δημοφιλέστερα

  Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
  ..Τα πιο δημοφιλή

  Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα

  Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
  Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημα της...
  Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
  Περισσότερα στα Αρθρα μας

  Πολυ-ψηφισμένα

  Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
  Αλλες κατηγορίες και νέα

  Υψηλότερη αξιολόγηση

  Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
  Κι άλλες ειδήσεις