Γιορτάζει ο Λεωνίδας

Cats - Έρχεται στην Αθήνα

Θεάματα : Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Το μιούζικαλ CATS του Andrew Lloyd Webber, το πιο διάσημο μιούζικαλ στον κόσμο, έρχεται στην Ελλάδα σε μια νέα διεθνή παραγωγή. Το CATS που έχει κερδίσει τον τίτλο του «καλύτερου μιούζικαλ του 20ου αιώνα» κάνει πρεμιέρα στο θέατρο ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ στο Γουδί, στις 21 Μαρτίου 2005. Το CATS αποτελεί θεατρικό φαινόμενο, καθώς έχει το ρεκόρ του μακροβιότερου μιούζικαλ στην ιστορία του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Περισσότεροι από 64 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν δει το CATS από την πρεμιέρα του στο Λονδίνο το 1981 μέχρι σήμερα. Έχει παιχτεί σε περισσότερες από 300 πόλεις, με περισσότερες από 40 παραγωγές και περισσότερες από 14 γλώσσες.


Το 1981 πήρε το βραβείο London Evening Standard και το βραβείο Olivier και το 1982 συγκέντρωσε επτά πολυπόθητα βραβεία Tony στο Broadway.

Η υπόθεση: Η υπόθεση του θεατρικού μιούζικαλ CATS είναι βασισμένη σε μια ποιητική συλλογή του T.S. Eliot. Το εκπληκτικό σκηνικό είναι ένας πελώριος σκουπιδότοπος, όπου μαζεύονται οι Jellicle Cats για να παίξουν. Είναι η νύχτα του καθιερωμένου ετήσιου χορού των Jellicle Cats και o αρχηγός τους, ο γερο-Deuteronomy θα ανακοινώσει το όνομα της γάτας που θα ξαναγεννηθεί και θα ζήσει μια νέα ζωή στο Heavyside Layer. Η ανακοίνωση θα γίνει ακριβώς πριν από την αυγή. Όσο περιμένουν, οι γάτες διασκεδάζουν (και εμείς μαζί τους) διηγούμενες παλιές ιστορίες για τις πιο διάσημες και δημοφιλείς γάτες της ράτσας τους. Κι εμείς τις παρακολουθούμε καθώς περιμένουν να έρθει η αυγή και ο γερο- Deuteronomy να ανακοινώσει το όνομα…..

Ο συνθέτης: Ο Andrew Lloyd Webber είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους συνθέτες του κόσμου. Τα έργα του για το θέατρο συμπεριλαμβάνουν τα: Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Jesus Christ Superstar, Evita, Song & Dance , Starlight Express, The Phantom of the Opera, Aspects of Love, Sunset Boulevard, Whistle Down the Wind , The Beautiful Game και πιο πρόσφατα το Bombay Dreams που έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2002. Η εκπληκτική μουσική του Andrew Lloyd Webber για το CATS συμπεριλαμβάνει το κλασικό τραγούδι Memory, μια από τις πιο αγαπημένες μελωδίες όλων των εποχών. Το Memory έχει ηχογραφηθεί από περισσότερους από 250 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων η Barbara Streisand, ο Barry Manilow και ο Placido Domingo. Οι πωλήσεις του album και του video της παράστασης έχουν πλέον ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια. Ο Andrew Lloyd Webber χρίστηκε ιππότης το 1992 και το 1997 πήρε τον τίτλο ευγενείας Λόρδος Lloyd Webber του Sydmonton. Κρατήσεις Θέσεων: Η προπώληση εισιτηρίων για τις παραστάσεις του CATS στην Αθήνα άρχισε στις 10 Ιανουαρίου.


CATS - Γεγονότα και Αριθμοί

Πρώτη πρεμιέρα στο Λονδίνο στις 11 Μαΐου 1981 στο New London Theatre.

Στις 7 Οκτωβρίου 1982, γίνεται η πρεμιέρα του CATS στο Winter Garden Theatre του Broadway.

Η τελευταία παράσταση του CATS στο Winter Garden Theatre δόθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2000, μετά από 7.485 παραστάσεις. Το CATS αποτελεί το μακροβιότερο μιούζικαλ του Broadway.

Το CATS, το μακροβιότερο μιούζικαλ στην ιστορία του West End, παίχτηκε για τελευταία φορά στις 11 Μαΐου 2002, γιορτάζοντας τα 21α του γενέθλια στο New London Theatre, μετά από 8.950 συγκλονιστικές παραστάσεις.

Η περιοδεία του CATS στην Αμερική αποτελεί την μεγαλύτερη συνεχόμενη περιοδεία στην θεατρική ιστορία της χώρας. Οι τέσσερις περιοδείες του CATS στην Αμερική έχουν παίξει συνολικά μέχρι σήμερα 16 ολόκληρα χρόνια και δύο μήνες.

Από την πρεμιέρα του μέχρι σήμερα το CATS έχει παιχτεί σε 26 χώρες, περισσότερες από 300 πόλεις και μπροστά σε παραπάνω από 64 εκατομμύρια θεατές σε ολόκληρο τον κόσμος.

Το CATS έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες, μεταξύ των οποίων Γερμανικά (τρεις ξεχωριστές μεταφράσεις για Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία), Ούγγρικα, Νορβηγικά, Φινλανδικά, Ολλανδικά, Σουηδικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ιαπωνικά και Ισπανικά (δύο ξεχωριστές μεταφράσεις για το Μεξικό και την Αργεντινή): με περισσότερες από 40 παραγωγές, ανάμεσα στις οποίες η Big Top tour στην Αυστραλία..

Το εκπληκτικό σκηνικό απεικονίζει έναν σκουπιδότοπο, μεγέθους τριπλάσιου του πραγματικού με 1.500 υποστηλώματα.

Το τραγούδι Memory έχει ηχογραφηθεί από περισσότερους από 150 καλλιτέχνες, από την Barbra Streisand και τον Johnny Mathis ως την Liberace.


CATS - ΒΡΑΒΕΙΑ

1981 Βραβεία Laurence Olivier στις κατηγορίες:
Μιούζικαλ της Χρονιάς
Καλύτερη Επίδοση της Χρονιάς στο Μιούζικαλ (Gillian Lynne)

1981 Βραβείο Evening Standard:
Καλύτερο Μιούζικαλ

1983 Βραβεία Tony στις κατηγορίες:
Καλύτερο Μιούζικαλ
Καλύτερο Βιβλίο
Best Score
Καλύτερος Σκηνοθέτης (Trevor Nunn)
Καλύτερος Δεύτερος Γυναικείος Ρόλος σε Μιούζικαλ (Betty Buckley)
Καλύτερα Κοστούμια (John Napier)
Καλύτερος Φωτισμός (David Hersey)

1983 Βραβεία Drama στις κατηγορίες:
Καλύτερη Μουσική
Καλύτερα Κοστούμια
Καλύτερος Φωτισμός

Βραβείο Ένωσης Κριτικών Νέας Υόρκης (New York Outer Critics’ Circle):
Καλύτερο Μιούζικαλ
Γαλλικό Βραβείο Moliere:
Καλύτερο Μιούζικαλ

Καναδικά Βραβεία Dora Mavor Moore:
7 Βραβεία, συμπεριλαμβανομένου εκείνου για το Καλύτερο Μιούζικαλ

Ιαπωνικά βραβεία:
7 βραβεία


Η Ιστορία του CATS
T.S ELIOT
Ο Thomas Stearns Eliot γεννήθηκε στο St Louise του Missouri, στις 26 Σεπτεμβρίου 1888. Σπούδασε στο Harvard, το Sorbonne του Παρισιού και το Merton College της Οξφόρδης.

Η ποιητική του συλλογή Old Possum’s Book of Practical Cats κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1939. ‘Possum’ ήταν το παρατσούκλι του Eliot στους φιλικούς του κύκλους. Το υπόλοιπο έργο του περιλαμβάνει τα: Sweeney Agonistes, The Rock, Murder in the Cathedral, The Family Reunion and Four Quartets.

Τον Ιανουάριο του 1948 ο Eliot έγινε μέλος του Τάγματος της Αρετής (Order of Merit) και το φθινόπωρο του ίδιου έτους του απονεμήθηκε το βραβείο Nobel Λογοτεχνίας. Ανάμεσα σε πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις είχε πάρει τον τίτλο του Officier στην Legion d’Honneur (Λεγεώνα της Τιμής).

Ο Eliot πέθανε στο Λονδίνο τον Ιανουάριο του 1965. Στην γωνιά των ποιητών, Poets’ Corner, της εκκλησίας Westminster Abbey, υπάρχει το μνημείο του, δίπλα σ’ εκείνα του Tennyson και του Browning.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

Ο Andrew Lloyd Webber άρχισε να μελοποιεί τα ποιήματα του Eliot από το Old Possum’s Book of Practical Cats το 1977 επειδή ήταν ένα από τα αγαπημένα του βιβλία των παιδικών του χρόνων αλλά και γιατί επιθυμούσε να πειραματιστεί με την μελοποίηση ενός ήδη υπάρχοντος κειμένου.

Το Old Possum’s Book of Practical Cats περιέχει ποιήματα με μεγάλη μουσικότητα. Ποιήματα με εγγενή ρυθμό, όπως το Rum Tum Tugger και το Old Deuteronomy και παρόλο που σχεδόν υπαγορεύουν τη μουσική που θα τα συνοδέψει, συχνά το μέτρο τους γίνεται τόσο ιδιόρρυθμο και ξεχωριστό, ώστε αποτελούν μεγάλη πρόκληση για κάθε συνθέτη που θα καταπιαστεί μαζί τους και θα τους μετατρέψει σε νότες.

Ο Webber έπαιξε για πρώτη φορά τις συνθέσεις του στο πιάνο μπροστά σε φίλους και λίγο αργότερα τις παρουσίασε ζωντανά στο Φεστιβάλ του Sydmonton . Η Valerie Eliot, χήρα του T.S Eliot ,ήταν ανάμεσα στο κοινό και δώρισε στον συνθέτη μια ολόκληρη σειρά από στροφές ποιημάτων του συζύγου της που δεν είχαν δημοσιευθεί μέχρι τότε. Ανάμεσά τους ήταν και οι στροφές που αναφέρονταν στην Grizabella, την Glamour Cat, ο χαρακτήρας της οποίας γέννησε και την μεγαλύτερη επιτυχία του μιούζικαλ, το πασίγνωστο Memory.

Στη πρώτη παραγωγή του Cats ο σκηνοθέτης Trevor Nunn, που είχε τη φήμη του ανθρώπου που ξέρει να λύνει ακόμη και τα πιο δύσκολα πρακτικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια θεατρική παράσταση δούλεψε μαζί με τον Andrew Lloyd Webber και έφερε σε πέρας τη σκηνοθεσία του CATS, που αποδείχτηκε το μακροβιότερο θεατρικό μιούζικαλ στην ιστορία.

Η χορογράφος της πρώτης παραγωγής Gillian Lynne δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει μόνο τα καθιερωμένα στιλ χορού αλλά να δημιουργήσει ένα ολόκληρο νέο concept που θα χάριζε στο Cats το δικό του ξεχωριστό στιλ. Αυτό σήμαινε ατελείωτες και ασυνήθιστες πρακτικές εξάσκησης που οδήγησαν σε ένα εντελώς ελεύθερο στιλ το οποίο θα επέτρεπε στο cast των χορευτών και τον ηθοποιών να προσαρμοστεί με φυσικότητα. Η Gillian Lynne παρατήρησε και μελέτησε προσεκτικά ότι οι γάτες είναι από τη φύση τους θερμές αλλά και απόμακρες, ελαστικές και μυστηριώδεις και αυτά τα στοιχεία επεδίωξε να προσδώσει στα μέλη του cast έτσι ώστε να αποκτήσουν ζωή οι υπέροχοι στίχοι και οι χαρακτήρες των ποιημάτων του Eliot.

Όταν συζητήθηκε για πρώτη φορά το θέμα του χώρου που θα φιλοξενούσε την παράσταση, η ομάδα παραγωγής έκρινε απαραίτητο να επιλεγεί ένας χώρος που θα φορτίσει την ατμόσφαιρα πριν ακόμα ξεκινήσει η παράσταση.

Ο John Napier που ανέλαβε τα σκηνικά και τα κοστούμια άρχισε να δουλεύει πάνω στα σκηνικά το1980 προσπαθώντας να οραματιστεί τον χώρο στον οποίον συναθροίζονται οι γάτες στα ποιήματα του Eliot.

Για τον σχεδιασμό των κοστουμιών για τον κάθε ξεχωριστό χαρακτήρα, βασίστηκε στις περιγραφές του Eliot αναμιγνύοντας στοιχεία από τις γάτες και τους ανθρώπους. Τα περισσότερα κοστούμια ήταν πολύ πρακτικά και επέτρεπαν την κίνηση, ένα στοιχείο απαραίτητο για μια παράσταση που βασίζεται τόσο πολύ το χορό. To make up κάθε γάτας είναι διαφορετικό, ώστε να αποδίδει καθαρά την ξεχωριστή προσωπικότητα της καθεμιάς.

Το CATS έκανε πρεμιέρα στο New London Theatre στις 11 Μαΐου του 1981. Όπως συνέβη και με άλλες περίφημες παραστάσεις, η επιτυχία της παραγωγής δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν πως η χρήση ποιημάτων για παιδιά ως βάση για τη δημιουργία ενός μιούζικαλ είναι η συνταγή της αποτυχίας.

Μέχρι την βραδιά της πρεμιέρας οι ιδιοκτήτες του θεάτρου ήταν έτοιμοι να ακυρώσουν την συμφωνία…..

Πέντε μέρες πριν την πρεμιέρα η σπουδαία βρετανίδα ηθοποιός Judi Dench, που είχε επιλεχθεί για τον ρόλο της Grizabella, τραυμάτισε τον τένοντά της στις πρόβες και αντικαταστάθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε από την διεθνώς αναγνωρισμένη πια Elaine Page.

CATS THE MUSICAL: ΑΠΟ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕΧΡΙ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ, ΤΗΛ. 210-8840600

ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 21:00, ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 16:00 & 21:00, TΙΜΕΣ: 65 ευρώ / 55 ευρώ / 40 ευρώ / 30 ευρώ (Α,Β,Γ,Δ ΘΕΣΕΙΣ)
ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ , ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 21:00, ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 16:00, ΤΙΜΕΣ: 60 ευρώ / 50 ευρώ / 35 ευρώ / 25 ευρώ, (Α,Β,Γ,Δ ΘΕΣΕΙΣ).


CATS ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Τηλεφωνικά με πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας:
Ticketnet: 210 8840600
Ticketshop: 210 9854300

Από το Internet με πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας:
www.ticketnet.gr

Με μετρητά:
VIRGIN MEGASTORES
ΑΘΗΝΑ (Κέντρο)
Σταδίου 7-9, Σύνταγμα. Τηλ: 210 - 33 14 788
ΜΑΡΟΥΣΙ
Φραγκοκλησιάς & Γρανικού, Μαρούσι - Village Center. Τηλ: 210 - 61 06 041
ΓΛΥΦΑΔΑ
Δούσμανη 26, Γλυφάδα. Τηλ: 210 - 89 44 420

EXAS TRAVEL SERVICE
ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Πατριάρχου Ιωακείμ 8, Αθήνα, Τηλ: 210 7290760
Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:Θα εμφανίζεται ως εξής: Cats - Έρχεται στην ΑθήναΣχετικές Θεματικές Ενότητες

Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση
Συντάκτης: LavantiS
Αναγνώσεις: 6175
Εκτύπωση Εκτύπωση

Βαθμολογία άρθρου:

Μέση βαθμολογία: 4,75 / 5
Αριθμός Ψήφων: 4

Παρόμοια θέματα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
68ο Φεστιβάλ Κανών - Βραβεύτηκε ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου 68ο Φεστιβάλ Κανών - Βραβεύτηκε ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου Τεράστια διάκριση για τον Έλληνα σκηνοθέτη, Γιώργο Λάνθιμο,...
Περισσότερα για Θεάματα

Δημοφιλέστερα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
..Τα πιο δημοφιλή

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημα της...
Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Περισσότερα στα Αρθρα μας

Πολυ-ψηφισμένα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Αλλες κατηγορίες και νέα

Υψηλότερη αξιολόγηση

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Κι άλλες ειδήσεις