Γιορτάζουν η Ιουλία, ο Ιούλιος, η Διονυσία και ο Διονύσης

'Ola Kala' - Les Arts Sauts

Θεάματα : Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Στο κέντρο μιας πελώριας φυσαλίδας
ένας κύκλος από αναπαυτικές σεζλόνγκ.
¨Προσδεθείτε¨
κι εκτιναχθείτε στους γαλαξίες των Les Arts Sauts.
Το δίχτυ ασφαλείας είναι το μόνο που σας χωρίζει
από το εκρηκτικό εναέριο μπαλέτο
που καταρρίπτει το νόμο της βαρύτητας.
... Η ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ LES ARTS SAUTS


Οι Les Arts Sauts (προφ. Λεζ Αρ Σο και σημαίνει Αλτικές Τέχνες) δεν είναι μια συνηθισμένη ομάδα ακροβατών. Είναι μια κολεκτίβα που δημιουργήθηκε το 1993 από τους καλύτερους ακροβάτες των διασημότερων τσίρκο όλου του κόσμου. Ακροβάτες του trapeze (ακροβατικό μονόζυγο) από το Cirque Plum, το Cirque De Soleil, το Alchaos και το Beneweis αποφάσισαν να φτιάξουν έναν θίασο που θα λειτουργούσε χωρίς καμία ιεραρχία, με απόλυτο στόχο την ελεύθερη προσωπική έκφραση και δημιουργία μέσα από την κίνηση, τον χορό, την μουσική... στον αέρα.

Οι Les Arts Sauts δεν είναι ακροβάτες.
Είναι άνθρωποι-αστέρια που χορεύουν στο κενό, κομήτες που διαγράφουν παράλληλες τροχιές σε ένα ονειρικό διάστημα.

Το σώμα υπερνικά το νόμο της βαρύτητας και το φράγμα του λόγου. Εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη σε μια δύνη συναισθηματικού ιλίγγου. Ένα σουρεαλιστικό εναέριο παζλ χορού και μουσικής μέσα στην αστρική σκόνη μιας γιγαντιαίας φυσαλίδας...

Η πρώτη επίσκεψη των Les Arts Sauts στην Ελλάδα το 2002, με την παράσταση ¨Kayassine¨ (προφ. Καγιασίν), εξελίχθηκε σε απόλυτο sold out και σε μία από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις των τελευταίων ετών. Οι αλτικές τέχνες των Les Arts Sauts, ο εκρηκτικός συνδυασμός ριψοκίνδυνων ακροβατικών, αιθέριας μουσικής και σουρεαλιστικής εικονοπλασίας εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς.Η σχέση όμως αποδείχτηκε αμφίδρομη. Η Ελλάδα λάτρεψε τους Les Arts Sauts και οι Les Arts Sauts λάτρεψαν την Ελλάδα. Γι’ αυτό και μετά το ¨Kayassin¨ δημιούργησαν μια καινούργια, ακόμα πιο εντυπωσιακή και τεχνικά άρτια παράσταση με όνομα ελληνικό. Το ¨Ola Kala¨ είναι ένα ανεπανάληπτο υπερθέαμα, που θα αφήσει άναυδους ακόμα και εκείνους που έζησαν από κοντά τη μαγεία του ¨Kayassine¨. Ένα θέαμα μαγευτικής δεξιοτεχνίας, ένα μίγμα ακροβατικής και μουσικής πανδαισίας, σε μια ατμόσφαιρα ποιητικής και σουρεαλιστικής μέθεξης, σε μία δύνη συναισθηματικού ιλίγγου.

Μπείτε στον μαγικό κόσμο των Les Arts Sauts, γλιστρώντας ανάμεσα από τα πελώρια χρωματιστά μπαλόνια που σχηματίζουν την πόρτα του –ύψους 28 μέτρων !!- φουσκωτού θόλου. Στο κέντρο της ονειρικής αυτής φυσαλίδας, ακριβώς κάτω από το δίχτυ ασφαλείας σας περιμένουν 800 αναπαυτικές σεζλόνγκ. «Προσδεθείτε» και ετοιμαστείτε να εκτιναχθείτε στους γαλαξίες του σουρεαλιστικού αυτού διαστήματος.

Σε ύψος 12 μέτρων ακριβώς πάνω από τα κεφάλια των θεατών 15 ακροβάτες, 4 μουσικοί και μία σοπράνο παίρνουν τις θέσεις τους για να πλέξουν το πιο εντυπωσιακό εναέριο παραμύθι. Η αστερόσκονη που αιωρείται στην ατμόσφαιρα μπλέκεται με τον ήχο του τσέλου, του βιολιού, της βιόλας, του μπάσου, της ηλεκτρικής κιθάρας και την κρυστάλλινη φωνή της σοπράνο Pascale Valenta.

15 σώματα αιωρούνται στο κενό χωρίς ιμάντες, εκτινάσσονται, διασταυρώνονται, χωρίζουν, σμίγουν, αγκαλιάζονται...

Ένας φανταστικός καμβάς γεμίζει με εικόνες ερωτικές, δραματικές, τρυφερές, παθιασμένες.

Προετοιμαστείτε για τις πιο ριψοκίνδυνες εναέριες πιρουέτες στο φαντασμαγορικό διάστημα των Les Arts Sauts.

¨OLA KALA¨ ΑΠΟ ΤΟΥΣ LES ARTS SAUTS
18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005
ΚΕΝΤΡΟ ΙΠΠΑΣΙΑΣ, ΓΟΥΔΙ
ΤΗΛ. 210 9213310
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


- Τι είναι το Les Arts Sauts;
Οι Les Arts Sauts (Λεζ Αρ Σο) είναι μια καλλιτεχνική ομάδα, αποτελούμενη από 15 ακροβάτες και 5 μουσικούς. Η παράσταση των ακροβατών στο trapeze, που αποτελεί ένα από τα διασημότερα νούμερα του τσίρκου, απαιτεί μεγάλα αποθέματα ενέργειας για την εκτέλεσή του. Αυτό σημαίνει ότι κανένας συνηθισμένος ακροβάτης δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια παράσταση για πάνω από 20 λεπτά. Όμως, οι Les Arts Sauts είναι πραγματικά απίστευτοι. Η παράστασή τους διαρκεί για περισσότερο από 1 ώρα, χωρίς διάλειμμα, με τη συμμετοχή μόνο 15 ακροβατών του αέρα!

- Πότε και πως ξεκίνησαν;
Οι Les Arts Sauts ξεκίνησαν σαν ομάδα επίσημα το 1993, παρόλο που η καλλιτεχνική πορεία του καθενός είχε ήδη αρχίσει πιο πριν. Όλοι οι ακροβάτες έχουν αποφοιτήσει από τις καλύτερες επαγγελματικές σχολές τσίρκου της Γαλλίας. Μετά την αποφοίτησή τους, κάθε ένας εργάστηκε στους μεγαλύτερους θιάσους και στα διασημότερα τσίρκο του κόσμου (Cirque De Soleil, Alchaos, Beneweis, Cirque Plum), εκτελώντας τα συγκεκριμένα νούμερα στο ακροβατικό μονόζυγο.

- Ποια είναι η φιλοσοφία τους;
Δεν είναι τυχαίο που το ομαδικό πνεύμα τους και η δημιουργικότητά τους αναδείχτηκε σε φιλοσοφία ενός καλλιτεχνικού είδους που ποτέ κανείς δεν είχε φανταστεί ως τώρα. Φτάνει απλά να δει κανείς τη σκηνή όπου δίνονται οι παραστάσεις. Ξεπερνά κάθε φαντασία και ξεφεύγει από οτιδήποτε έχουμε δει ως τώρα. Μια καινοτομία στο σκηνοθετικό φόντο. Όμως, υπάρχει όντως φόντο; Όχι! Διότι το ρόλο της σκηνής παίζει ο ατέλειωτος ουρανός. Εδώ εξαλείφεται η έννοια της επίδειξης και των ακροβατικών κόλπων. Ακόμη και η εξάσκησή τους ενσωματώνεται στην ΤΕΧΝΗ τους.

- Που αλλού έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους;
Από την ίδρυση της ομάδας τους το 1993, οι Les Arts Sauts έχουν γυρίσει ολόκληρο τον κόσμο κι έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε εκατομμύρια ανθρώπους. Το πιο σημαντικό είναι πως επιδιώκουν να παίζουν και σε –«υπό ανάπτυξη» κατά τη δυτική ορολογία- χώρες, που συστηματικά αγνοεί η καλλιτεχνική βιομηχανία. Οι παραστάσεις τους εκεί είναι δωρεάν για το κοινό και όπως λένε οι ίδιοι σ’ αυτές έχουν βιώσει τις πιο δυνατές στιγμές στην ενδεκάχρονη πορεία τους.

- Είναι επικίνδυνο;
Δεν υπάρχουν ιμάντες, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Παρόλο που τα περισσότερα ακροβατικά νούμερα στο trapeze διαρκούν από πέντε έως δέκα λεπτά, οι Les Arts Sautes είναι στη σκηνή για 75 ολόκληρα λεπτά. Για το λόγο αυτό και επειδή πρόκειται για μια τέχνη που απαιτεί ακρίβεια κινήσεων οι ακροβάτες δεν επιτρέπουν σε κανέναν άλλο να στήσει τη σκηνή τους. Προτιμούν να βιδώνουν μόνοι τους τις βίδες παρά να το αναθέσουν σε κάποιους άλλους που δε γνωρίζουν πως να το κάνουν σωστά. Επειδή εκτελούν τα νούμερά τους σε πολλά επίπεδα και πολύ μεγάλο ύψος πρέπει να είναι σίγουροι ότι όλα είναι εντάξει.

- Γιατί επέλεξαν αυτή την κατασκευή;
Η μοναδική κατασκευή του θόλου και ο εξοπλισμός των trapeze δίνουν τη δυνατότητα στους ακροβάτες να πετούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτές που επιτρέπει η σκηνή ενός συνηθισμένου τσίρκου. Όσο για το εσωτερικό μέρος του θόλου λειτουργεί ως ένας ‘τοίχος που ψιθυρίζει’, μεταφέροντας τη μουσική σε όλο το χώρο.

- Φοβούνται;
Ναι, κάποιες φορές περισσότερο από άλλοτε. Είναι αρκετά τρομακτικό αλλά μερικές φορές είναι και αρκετά διασκεδαστικό και τη στιγμή που βρίσκονται εκεί επάνω δεν συνειδητοποιούν τον κίνδυνο, τον απωθούν από τη σκέψη τους. Και πριν από τις πολύ δύσκολες φιγούρες, μπορείς να το δεις στα μάτια τους. Εκεί συνυπάρχει η αυτοσυγκέντρωση με μια μικρή δόση φόβου.

- Υπάρχουν και πτώσεις;
Για τους ακροβάτες, ο σωστός συγχρονισμός είναι το παν. Πρέπει να εμπιστεύονται απόλυτα ο ένας τον άλλο. Όμως, εκτός από τις συναρπαστικές στιγμές υπάρχουν και οι αναπόφευκτες πτώσεις. Δεν φοβούνται καθόλου στην προοπτική ότι μπορεί να πέσουν. Μερικές φορές μάλιστα το λατρεύουν. Τους αρέσει να πέφτουν και είναι πολύ εντυπωσιακό να τους βλέπεις να το κάνουν. «Δεν είναι επικίνδυνο στην πραγματικότητα», λένε οι ίδιοι, « διότι υποτίθεται πως γνωρίζουμε πως να πέφτουμε στο προστατευτικό δίχτυ αλλά μερικές φορές μπορεί να χάσεις την ισορροπία σου λόγω της ταχύτητας και να πέσεις άσχημα».

- Τι ακριβώς κάνουν οι μουσικοί;
Έχουν εξοικειωθεί με το να παίζουν και να τραγουδούν αιωρούμενοι 12 μέτρα πάνω από το έδαφος. Για έναν συναυλιακό μουσικό που έχει συνηθίσει να στηρίζει τα μουσικά όργανα το μικρόφωνο αλλά και τα πόδια του στο έδαφος, αυτό είναι κάτι το πρωτοποριακό.

- Τι μας ετοιμάζουν;
Έχετε ονειρευτεί ποτέ ότι μπορείτε να πετάξετε; Ίσως να μην μπορούν να μας υποσχεθούν ότι θα το πετύχουμε αλλά μας προσκαλούν στο Κέντρο Ιππασίας τον Φεβρουάριο για να βιώσουμε τη χαρά που νιώθουμε όταν κάποιος άλλος πραγματικά το κάνει!
Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:Θα εμφανίζεται ως εξής: 'Ola Kala' - Les Arts SautsΣχετικές Θεματικές Ενότητες

Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση
Συντάκτης: LavantiS
Αναγνώσεις: 4576
Εκτύπωση Εκτύπωση

Βαθμολογία άρθρου:

Μέση βαθμολογία: 5 / 5
Αριθμός Ψήφων: 2

Παρόμοια θέματα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
68ο Φεστιβάλ Κανών - Βραβεύτηκε ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου 68ο Φεστιβάλ Κανών - Βραβεύτηκε ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου Τεράστια διάκριση για τον Έλληνα σκηνοθέτη, Γιώργο Λάνθιμο,...
Περισσότερα για Θεάματα

Δημοφιλέστερα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
..Τα πιο δημοφιλή

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημα της...
Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Περισσότερα στα Αρθρα μας

Πολυ-ψηφισμένα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Αλλες κατηγορίες και νέα

Υψηλότερη αξιολόγηση

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Κι άλλες ειδήσεις