H Ann Clarke στην Αθήνα

Mουσική : Μουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία

Η Anne Clark έρχεται στην Αθήνα για μία και μοναδική βραδιά, μαζί με τον David Harrow, συνθέτη, ανάμεσα σε άλλα, των μεγάλων επιτυχιών της στα μέσα της δεκαετίας του ’80, “Sleeper in Metropolis” και “Our Darkness”! Πρόκειται για ένα πλήρες ηλεκτρονικό σετ, ένα reunion show ή “retro act”, όπως το αποκαλεί η ίδια, πιστό στην ατμόσφαιρα των πρώτων της δίσκων. Η πρώτη τους κοινή εμφάνιση μετά από 15 ολόκληρα χρόνια, πραγματοποιήθηκε την άνοιξη στο Wave Gottic Treffen στη Λειψία της Γερμανίας, κι επαναλήφθηκε λίγο μετά στο Lovefield Festival. Η συναυλία τους στην Αθήνα θα είναι η τελευταία αυτής της σειράς των reunion shows και η μοναδική στην Ελλάδα!


H Anne Clark γεννήθηκε στο Croyton του Ν. Λονδίνου στις 14/5/1960, από Ιρλανδή μητέρα και Σκωτσέζο πατέρα. Ανήσυχο πνεύμα από μικρή, παράτησε το σχολείο σε ηλικία 16 χρονών κι αφού άλλαξε διάφορες δουλειές, κατέληξε να εργάζεται στη Bonaparte Records, μικρή ανεξάρτητη εταιρεία η οποία διατηρούσε και δισκοπωλείο.

Σε μία εποχή όπου το punk άνοιγε καινούριους δρόμους σκέψης, κάνοντας τους νέους κυρίως ανθρώπους να προσεγγίσουν με καινούριο τρόπο τη μουσική, τις τέχνες και την κοινωνική πραγματικότητα γενικότερα, η Anne δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από τ’ όλο κλίμα. Δίπλα από τη Bonaparte βρισκόταν το Warehouse Theatre, ένας – υπό την απειλή διάλυσης - συναυλιακός χώρος, τους ιδιοκτήτες του οποίου έπεισε ώστε ν’ αρχίσουν να φιλοξενούν στο club, μουσικούς, ποιητές, και γενικότερα καλλιτέχνες της ντόπιας σκηνής. Paul Weller, Linton Kwesi-Johnson, Durutti Column, είναι μερικά από τα ονόματα που εμφανίστηκαν εκεί κατά τη διάρκεια των δύο περίπου χρόνων που η Anne Clark κατείχε την ‘’ανεπίσημη’’ και άμμισθη θέση του manager.

Πέρα από ... promoter όμως, η Anne Clark ήταν πρώτα απ’ όλα μουσικός, στιχουργός και συγγραφέας κι έτσι πραγματοποίησε την παρθενική live εμφάνιση της στο Club Cabaret Futura, μαζί με τους Depeche Mode. Παράλληλα ξεκίνησε μία συνεργασία με την εκδοτική εταιρεία Riot Stories, την οποία είχε στήσει ο Paul Weller, με σκοπό την προώθηση της δουλειάς νέων συγγραφέων.


Ορισμένες παραγωγές για την τηλεόραση του BBC και το σενάριο για το film ‘’Sketch for someone’’ που προβλήθηκε στο Channel 4, ήταν οι τελευταίες δραστηριότητες πριν την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ της, με τίτλο ‘’The sitting room’’ το 1982. Σ’ αυτό συμμετέχει ο Steve Appleton, μετέπειτα μέλος των Breathless και των This Mortal Coil.

Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης της με το Warehouse, η Anne γνωρίστηκε με τον David Harrow, ο οποίος έμελλε να γίνει ο πλέον άμεσος συνεργάτης της. Μαζί συνέθεσαν το υλικό για τα άλμπουμς ‘’Changing places’’ 1983, ‘’Joined Up Writing’’ 1984 και ‘’Hopeless Cases’’ 1987, όπου οι πειραματισμοί τους με keyboards, synths και samples αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πολλά ηλεκτρονικά groups στα 80’ς και τα 90’ς. Κομμάτια σαν το ‘’Our Darkness’’, ‘’Sleeper in Metropolis’’, ‘’True love Tales’’, ακούγονται πολύ μέχρι σήμερα κι αποτελούν τα χαρακτηριστικότερα ίσως δείγματα της καριέρας της.

Ενδιάμεσα και συγκεκριμένα στα 1985, είχε κυκλοφορήσει το LP ‘’Pressure Points’’, σε συνεργασία με τον John Foxx, ιδρυτή και βασικό συνθέτη της σπουδαίας πρώτης περιόδου των Ultravox, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε το live ‘’RSVP’’ το 1998.

Τα τέλη της δεκαετίας του ’80 βρίσκουν την Anne Clark στη Νορβηγία, όπoυ η συνεργασία της με τον κλασσικό πιανίστα Charlie Morgan (είχε συνθέσει κάποια κομμάτια στο ‘’Hopeless Cases’’) διευρύνει ακόμη περισσότερο τους ορίζοντες της. Στοιχεία από jazz, folk, και κλασσική μουσική συνυπάρχουν πλέον στη δουλειά της, καρπός της οποίας είναι το άλμπουμ ‘’Unstill Life’’ το 1991.

Ο θάνατος του Charlie Morgan από καρκίνο, το Δεκέμβριο του ’92, ήταν ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός για την ίδια, γεγονός που οδήγησε σε μία νέα περίοδο μεταβολών και επαναπροσδιορισμού κατευθύνσεων. Καινούριοι συνεργάτες, όπως ο Paul Downing, ο Αndy Bell και ο Martyn Bates των Eyeless in Gaza, καλούνται να συνεισφέρουν στην επόμενη δουλειά της A. Clark με τον – χαρακτηριστικό των κοινωνικοπολιτικών της πεποιθήσεων – τίτλο ‘’The Law is an anagram of wealth’’.

David Harrow
David Harrow

Το 1994 σηματοδοτείται από την πρώτη της απόπειρα για περιοδεία με καθαρά ακουστική μπάντα. Το επιτυχημένο αποτέλεσμα μπορεί ν’ ακουστεί στο live LP ‘’Psychometry’, το οποίο ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια μίας εμφάνισης στο Βερολίνο.

Μέσα στο 1995 κυκλοφορεί το ‘’To love and to be loved’’, ένα άλμπουμ αποτελούμενο από μία θαυμάσια μίξη ανάμεσα σε ηλεκτρονικούς και ακουστικούς ήχους και μέσα από το το οποίο ξεχώρισε το μεγαλύτερο ίσως hit της Anne Clark, στη δεκαετία του ’90, το πανέμορφο ‘’Elegy for a lost summer’’.

Με το ‘’Just after sunset’’, του 1998 συνεχίζεται η συνεργασία της με τον Martyn Bates, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται μία επαναφορά στον ακουστικό ήχο με τις folk και κλασσικές επιρροές να έχουν πάλι τον κύριο λόγο. Το άλμπουμ περιέχει μεταφρασμένα αποσπάσματα από τον μεγάλο Γερμανό ποιητή Rainer Maria Rilke και επανακυκλοφόρησε μέσα στο 2002, υποστηριζόμενο από άλλη μία τουρνέ με ακουστική μπάντα. Κατά τη διάρκεια της ηχογραφήθηκε και το άλμπουμ ‘’From the Heart – Live in Bratislava’’, σε μία εμφάνιση στα στούντιο του Σλοβακικού ραδιοφώνου, τον Σεπτέμβριο του 2003.


Κυκλοφορεί και ένα audiobook σε 2 CDs με το τελευταίο της βιβλίο με τον ίδιο τίτλο

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, στις 30 Μαίου του 2004, η Anne Clark και οι βασικός της συνεργάτης κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 David Harrow, βρέθηκαν μαζί στη σκηνή για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, στα πλαίσια του Wave-Gotik-Treffen φεστιβάλ στη Λειψία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Η επανένωση τους στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και οδήγησε στο να προγραμματιστεί μία μικρή reunion tour η οποία θα τους φέρει και στη σκηνή του Gagarin 205.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη εμφάνιση θα είναι και η τελευταία που θα κάνουν μαζί, προσπαθώντας να αποδώσουν όσο πιο πιστά γίνεται τον ήχο και την ατμόσφαιρα των πρώτων της δίσκων στις αρχές των ‘80ς με τη συνοδεία ενός ηλεκτρονικού όπως είναι φυσικό line up.

Ταυτόχρονα, στα δισκοπωλεία θα βρίσκεται ένα συλλεκτικό box set με τίτλο ‘’Notes taken, traces left’’, το οποίο περιέχει 82 κομμάτια, δηλαδή όλα τα άλμπουμς της Anne Clark, μίας καλλιτέχνιδας που σε κάθε της δουλειά και σε χρονικό βάθος μεγαλύτερο των 20 χρόνων, κατάφερνε πάντα και παρά τις όποιες αλλαγές μουσικών κατευθύνσεων, να δίνει ένα έντονο προσωπικό στίγμα που το κοινό της αναγνώριζε, τόσο μέσα από τις συνθέσεις (της ίδιας και των εκάστοτε συνεργατών της) ,όσο και – κυρίως- μέσω των εξαιρετικών στίχων της.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ANNE CLARK featuring DAVID HARROW
opening act: atria
Τιμή Εισιτηρίου: 30 ευρώ
Ωρα έναρξης: 8.30 μ.μ.Anne Clark Official Website: www.anneclark.com
Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:Θα εμφανίζεται ως εξής: H Ann Clarke στην ΑθήναΣχετικές Θεματικές Ενότητες

Θέατρο - Κινηματογράφος - ΤηλεόρασηΜουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία
Συντάκτης: LavantiS
Αναγνώσεις: 4219
Εκτύπωση Εκτύπωση

Βαθμολογία άρθρου:

Μέση βαθμολογία: 5 / 5
Αριθμός Ψήφων: 2

Παρόμοια θέματα

Πέθανε κι ο Prince στα 57 του χρόνια! Πέθανε κι ο Prince στα 57 του χρόνια! Νεκρός βρέθηκε στην έπαυλή του ο 57χρονος Αμερικανός...
Ο Axl Rose και επίσημα τραγουδιστής των AC DC Ο Axl Rose και επίσημα τραγουδιστής των AC DC Με μια λιτή ανακοίνωση οι AC/DC καλωσόρισαν τον 54χρονο...
Κωνσταντίνος Βήτα - Ομόνοια Κωνσταντίνος Βήτα - Ομόνοια Ομόνοια &#–; η Μεγάλη Άρκτος κοιμάται στην άμμο....
Περισσότερα για Mουσική

Δημοφιλέστερα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
..Τα πιο δημοφιλή

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημα της...
Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Περισσότερα στα Αρθρα μας

Πολυ-ψηφισμένα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Αλλες κατηγορίες και νέα

Υψηλότερη αξιολόγηση

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Κι άλλες ειδήσεις