Γιορτάζει ο Σάββας

Ζητείται μεταφραστής για ..Αγρινιώτικα!

Περίεργα : Νέα και Περίεργα

Ζητείται μεταφραστής για ..Αγρινιώτικα! - Περίεργα
«Ουρέα, θα τ' δώσου ιγώ τα 700 ιυρώ π' τα 'χω ιγώ απάνου μ', να μη τα χαλάσου... σα να τα δίνου σι σένανε. Ναι, τα δίνου κι είμαστι καθαροί και μετά συνεχίζουμι». Το ρηθέν δεν προέρχεται από... βουκολικό έπος, ούτε από σατιρικό σκετς για την ιδιότυπη προφορά Ελληνα καταγόμενου από επαρχιακή περιοχή, μήτε είναι ατάκα ρωμαίου εκατόνταρχου στα «μπαλονάκια» του κόμικς «Αστερίξ».
Τι είναι; Είναι από επίσημο έγγραφο κρατικής (εθνικής πλέον) υπηρεσίας.. Διαβάστε τις λεπτομέριες στη συνέχεια..


Είναι απόσπασμα απομαγνητοφωνημένων διαλόγων από την υπόθεση των 80 κατηγορουμένων για εκβιασμούς και διακίνηση ναρκωτικών στο Αγρίνιο. Οι συνομιλίες αυτές καταγράφηκαν από τον «υπερκοριό» της ΕΥΠ. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και οι χειριστές του συστήματος προσπάθησαν να αποδώσουν με ακρίβεια τα αναφερόμενα μεταξύ των μελών του κυκλώματος και τα κατέγραψαν «όπως ακριβώς τα άκουγαν», με βάση την ιδιόμορφη προφορά των εμπλεκομένων.

Συνεχή επαφή με τα μέλη του κυκλώματος του Αγρινίου, σύμφωνα με τους απομαγνητοφωνημένους διαλόγους που αποκαλύπτει «Το Βήμα», είχε ο διαβόητος αλβανός κρατούμενος Αλκέτ Ριζάι. Μέσα από τις φυλακές Μαλανδρίνου όπου κρατείται φέρεται να οργάνωνε, ούτε λίγο ούτε πολύ, εμπόριο πετρελαίου από τον Καναδά στην Ελλάδα, μέσω κινητών τηλεφώνων που διέθετε.

Η απομαγνητοφώνηση των διαλόγων από την ΕΥΠ συνοδεύεται και από μια απόπειρα «μετάφρασης» από τους αναλυτές των διωκτικών υπηρεσιών. Στο προαναφερθέν κείμενο, στο σχετικό δικαστικό έγγραφο επιχειρείται να προσδιοριστεί: «Προκύπτει δηλαδή ότι ο ομιλών θα καταβάλει τα νέα 700 ευρώ στον Κ.Ε., τα οποία κανονικά ο Τ. όφειλε στον "ΒΕΝ", όμως τα καταβάλλει απευθείας στον Κ.Ε. διότι και ο "ΒΕΝ" τυγχάνει να οφείλει ίσο χρηματικό ποσό στον Κ.Ε.». Και η σύγχυση βεβαίως μεγαλώνει.

Στη δικογραφία υπάρχουν και άλλοι παρόμοιοι διάλογοι. Ενας από τους παρακολουθουμένους φέρεται να λέει (ακριβές απόσπασμα από τη δικογραφία): «Λοιπόν άκουσέ με, εκει'ός ου φίλους μ' ικεί θέλ' να πάει να δει ένα σήμιρα να πάρ', κατάλαβις; Αυτός μι του... αυτό που 'στ'λεις εσύ ρε. Θα πάω να τ' δώσου... θα πάω να τ' δώσου ιγώ 700 ευρώ που 'χου μάσ' και 700 π' του 'δωσα προχτές...1.400 κι είμαστι κουμπλέ».

Ακολουθεί νέα απόπειρα απόδοσης των λεγομένων από τους αναλυτές της ΕΥΠ προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο «κουμπλέ» είναι τελικά αυτή η περιβόητη συναλλαγή των 700 ευρώ. Οπως σημειώνεται στο επεξηγηματικό κείμενο, «ο Τ. ενημερώνει τον "ΒΕΝ" ότι πρόκειται να καταβάλει στο ανωτέρω άτομο 700 ευρώ και ότι την 20.01.2013 του κατέβαλε άλλα 700, δηλαδή συνολικά θα του επιστρέψει 1.400 ευρώ (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τα οποία προφανώς το εν λόγω άτομο είχε καταβάλει ως αντάλλαγμα για το ανωτέρω αντικείμενο που όμως επέστρεψε) και με τον τρόπο αυτόν θα επέλθει συμψηφισμός στα αλληλοχρωστούμενα χρηματικά ποσά». Αυτό ήταν δηλαδή το... κουμπλέ.

Παρακάτω γίνεται και σχετική αναφορά σε διακίνηση και χρήση ναρκωτικών, όπου μνημονεύεται: «Εμπλιξα. Και είχα ακόμη να φανταστείς επειδή... λίγο ήπια, κανά... έτσ' ξέρου 'γώ και τώρα έτσ' του υπόλοιπου ήπια τώρα ένα μύτου και μπήκα στ' πρίζα τώρα». Επιπλέον ένας κρατούμενος σε σωφρονιστικό ίδρυμα επικοινωνεί με μέλη του κυκλώματος και αναφέρει ότι στο κελί του έγινε έρευνα από σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Οπως περιγράφει, «μας έκαναν μαρς χθες κι έγινε ψακτική! Μου βρήκαν όμως μόνο τον φορτιστή...».

Εκείνο ωστόσο στο οποίο έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι διάλογοι μελών του κυκλώματος του Αγρινίου με τον Αλκέτ Ριζάι στις αρχές Ιανουαρίου, όταν κρατούνταν στις φυλακές Μαλανδρίνου - δύο μήνες πριν από την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασής του. Ο Ριζάι επικοινωνεί μέσω ποινικών του Αγρινίου με ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων, ο οποίος του προτείνει να προμηθεύει με πετρέλαιο μια εταιρεία που εδρεύει στον Καναδά και ο ιδιοκτήτης της ζει στην Ισπανία. Μάλιστα ο Ριζάι επικαλείται ότι έχει σχέση με μεγάλο επιχειρηματία που σχετίζεται με εμπόριο καυσίμων. Σε άλλο σημείο των διαλόγων αυτών ο Ριζάι ακούγεται να ζητεί από τον ίδιο ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων ποσοστό 60% προκειμένου να εισπράξει 780.000 ευρώ που του χρωστούν.

Και ένα μέλος του κυκλώματος του Αγρινίου παρεμβαίνει στη συζήτηση προκειμένου να διαφημίσει την παρεμβολή και τις δυνατότητες του Ριζάι. Οπως λέει στον πρατηριούχο, «εκεί θα γίνει τ'ς π... Γιατί άμα χρειαστεί... δηλαδή εσύ δεν έχεις σχέση. Μπορεί... χτύπα ξύλο... μπορεί να γίνει και πόλεμος μ' αυτούς. Εσύ δεν έχεις σχέση. Εσύ ούτε θ' ανακατευτείς, ούτε τίποτα. Ετσι κι αλλιώς χαμ... χαμένα τα 'χεις».


Πηγή: To Βήμα / HeliosPlus
Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:Θα εμφανίζεται ως εξής: Ζητείται μεταφραστής για ..Αγρινιώτικα!Σχετικές Θεματικές Ενότητες

Κατινιές και Gossip!Θέματα γενικού ενδιαφέροντοςΝέα και Περίεργα
Συντάκτης: glitsman
Αναγνώσεις: 2889
Εκτύπωση Εκτύπωση

Βαθμολογία άρθρου:

Μέση βαθμολογία: 5 / 5
Αριθμός Ψήφων: 1

Παρόμοια θέματα

Ταξιδεύοντας καβάλα στο τέρας του Λοχ Νες Ταξιδεύοντας καβάλα στο τέρας του Λοχ Νες Το Τέρας το Λοχ Νες, το μυθικό θαλάσσιο ερπετό που, σύμφωνα...
Το ζεϊμπέκικο του θρόνου Το ζεϊμπέκικο του θρόνου Πιθανόν να έχει τύχει να ακούσετε κατά καιρούς διάφορες...
Ευθανασία σε 700 κοάλα στην Αυστραλία Ευθανασία σε 700 κοάλα στην Αυστραλία Οι αυστραλιανές αρχές θανάτωσαν περίπου 700 κοάλα στη...
Περισσότερα για Περίεργα

Δημοφιλέστερα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
..Τα πιο δημοφιλή

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημα της...
Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Περισσότερα στα Αρθρα μας

Πολυ-ψηφισμένα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Αλλες κατηγορίες και νέα

Υψηλότερη αξιολόγηση

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Κι άλλες ειδήσεις