Σε καναδούς το 26% του αεροδρομίου Αθηνών Ελ. Βενιζέλος

Γενικά : Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Σε καναδούς το 26% του αεροδρομίου Αθηνών Ελ. Βενιζέλος - Γενικά
Την πώληση της εταιρικής μονάδας των αεροδρομίων της, στην οποία περιλαμβάνεται και το 26% του «Ελ. Βενιζέλος», σε θυγατρική του δημοσίου επενδυτικού ταμείου συντάξεων του Καναδά (PSP Investments), έναντι 1,1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε την Τρίτη η Hochtief. Η πώληση στην PSP Investments θα έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2013.

Η επιχειρηματική συμφωνία αλλάζει και τα δεδομένα στην επιχειρούμενη αποκρατικοποίηση του «Ελ. Βενιζέλος», καθώς η ελληνική πλευρά θα βρεθεί να έχει απέναντί της έναν νέο συνομιλητή.

Ωστόσο, η Hochtief δεν αποχωρεί πλήρως από το το αεροδρόμιο, καθώς διατήρησε εκτός συμφωνίας την HOCHTIEF AirPort Capital GmbH & Co. KGaA, μέσω της οποίας ελέγχει μερίδιο 13,3% στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών. Έτσι, η πώληση αφορά μόνο την HOCHTIEF AirPort GmbH, που διατηρεί μερίδιο 26,6% στο «Ελ. Βενιζέλος».

Εκ των πραγμάτων, όμως, η αποκρατικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα καθίσταται εν μέρει περίπλοκη. Και αυτό διότι, ενώ αρχικά η Hochtief είχε εξαιρέσει τον αερολιμένα της Αθήνας από το πωλητήριο, προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειές της με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), που προσανατολίζεται στην παράλληλη πώληση μεριδίου 30% με ταυτόχρονη επέκταση της χρονικής διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης του ααερολιμένα, εν τούτοις αυτός ο σχεδιασμός ανετράπη από τα πράγματα.

Η Hochtief AirPort έχει συμμετοχές στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Βουδαπέστης, του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου, του Σίδνεϋ και των Τιράνων, τα οποία αθροιστικά διαχειρίζονται περί τους 95 εκατ. επιβάτες κατ’ έτος.

Η συναλλαγή συνολικά ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα δικαιώματα μειοψηφίας φτάνουν τα 400 εκατ. ευρω. Η συναλλαγή υπόκειται σε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, εάν χρειαστεί, καθώς και σε άλλες εγκρίσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Athens International Airport is now partly owned by Canadian fund

«Η συναλλαγή είναι αποτέλεσμα μίας πολύ ανταγωνιστικής διαγωνιστικής διαδικασίας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hochtief, Μαρσελίνο Φερνάντεθ Βέρντες, ο οποίος συμπλήρωσε ότι το τίμημα που θα εισπραχθεί, θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους και την επένδυση σε υποδομές.

«Η HOCHTIEF AirPort περνάει στα χέρια ενός μακροπρόθεσμου και αξιόπιστου επενδυτή, που θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αεροπορική δραστηριότητα με ένα υπεύθυνο τρόπο. Επίσης, επιτύχαμε τον στόχο μας να προσφέρουμε μία προοπτική στους εργαζομένους», τόνισε με τη σειρά του ο οικονομικός διευθυντής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Hochtief, Πήτερ Σάσενφελντ.


Δείχνει το μέλλον προς ..ανατολή;

“Τρέχει” τις διαδικασίες, το οικονομικό επιτελείο, για την πώληση του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Μπορεί η χθεσινή εξέλιξη (η γερμανική Hochtief μεταβίβασε το 26,7% στην καναδική PSP Investments) να αιφνιδίασε την Αθήνα αλλά όπως έλεγε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας ο σχεδιασμός δεν αλλάζει.

“Οι Κινέζοι είναι “ζεστοί” για το αεροδρόμιο και θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Με αυτά τα δεδομένα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) πρόκειται να προκηρύξει μέσα στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο (55%).

Μέχρι στιγμής εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών από την Κίνα ( Shenzhen Airport και Friedmann Pacific Asset Management) έχουν έλθει δύο φορές στην Ελλάδα και σε επαφές που είχαν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εκδήλωσαν επίσημο ενδιαφέρον για την εξαγορά του αεροδρομίου.

Ενδεικτικό των προθέσεων τους είναι το γεγονός ότι έριξαν στο τραπέζι και την πρόταση για αγορά και του ποσοστού της Hochtief.

Τώρα που οι Γερμανοί πούλησαν το το 26,7% η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι δεν αλλάζουν οι ...ισορροπίες καθώς ο πλειοδότης του διαγωνισμού παίρνοντας το 55% εξασφαλίζει και το μάνατζμεντ της εταιρείας.

Εκτιμάται δε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο επικείμενο ταξίδι του κ. Σαμαρά στην Κίνα και δεν είναι τυχαίο πως ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης θα συμμετάσχει στην ελληνική αποστολή.

Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης διατύπωσε χθες την άποψη πως είναι θετική εξέλιξη η συμμετοχή των Καναδών στη μετοχική σύνθεση του “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

“Ένας αξιόπιστος επενδυτής αποφάσισε να επενδύσει, μεταξύ άλλων, και στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και νομίζω βοηθάει στην προσπάθεια που κάνουμε για την προσέλκυση επενδυτών”, είπε χαρακτηριστικά π κ. Χατζηδάκης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προετοιμάζουν τον διαγωνισμό πώλησης του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου “ίσως είναι καλύτερα που αποχώρησε η Hochtief κι αυτό με το σκεπτικό ότι όταν έχεις μια εταιρεία η οποία “καίγεται” να πουλήσει αυτό μπορεί να ρίξει το τίμημα που θα διεκδικήσεις από την αγορά”.

Ανέφερε δε ότι μετά την πώληση του ΟΠΑΠ και ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ “θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την βελτίωση του κλίματος και το επενδυτικό ενδιαφέρον που δείχνουν ισχυροί όμιλοι για την Ελλάδα”

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η κοινοπραξία των κινέζικων εταιρειών από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ Παράλληλα οι συγκεκριμένες εταιρείες επιζητούν να επενδύσουν στα περιφερειακά αεροδρόμια και σε δραστηριότητες όπως cargo και logistics.

Στόχος τους είναι η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με την προσέλκυση αεροπορικών εταιριών από τη Ν.Α. Ασία και ειδικότερα η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας και Κίνας. Η κοινοπραξία διαμορφώνει αυτή την περίοδο το επιχειρηματικό της σχέδιο και ετοιμάζεται για τη διαμόρφωση της πρότασης της.


Πηγή: το ΒΗΜΑ - Ημερησία

Διαβάστε ακόμα σχετικά:
Eνδιαφέρον από Γερμανούς για τον αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος
Αεροδρόμιο Αθηνών και Αστέρας Βουλιαγμένης στο στόχαστρο του Κατάρ
10 χρόνια πτήσεις από το Ελευθέριος Βενιζέλος
iPhone application ετοιμάζει το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος - screenshots
Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: "Ταξιδεύοντας με τις Θαλάσσιες Χελώνες στη Μεσογειο"
BikeArt Is In The Air στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
Νέο ρεκόρ πτήσεων αναμένεται για το Ελ. Βενιζέλος
Προαστιακός και οι τιμές καρτών απεριορίστων διαδρομών
Στην Ελλάδα η παρουσίαση της νέας ΒΜW «σειρά 3»
Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:Θα εμφανίζεται ως εξής: Σε καναδούς το 26% του αεροδρομίου Αθηνών Ελ. ΒενιζέλοςΣχετικές Θεματικές Ενότητες

Θέματα γενικού ενδιαφέροντοςΣκέψεις, Θέσεις και ΓνώμεςΤεχνολογία και Επιστήμες
Συντάκτης: LavantiS
Αναγνώσεις: 1313
Εκτύπωση Εκτύπωση

Βαθμολογία άρθρου:

Μέση βαθμολογία: 5 / 5
Αριθμός Ψήφων: 3

Παρόμοια θέματα

Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Συναγερμός για εκρηκτικά σε πτήση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Συναγερμός για εκρηκτικά σε πτήση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Συναγερμός σήμανε το πρωί στο διεθνή αερολιμένα της Αθήνας...
Μεγάλες Γιορτές Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για τους μαθητές Μεγάλες Γιορτές Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για τους μαθητές Η "Ανταποδοτική Ανακύκλωση" και η...
Περισσότερα για Γενικά

Δημοφιλέστερα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
..Τα πιο δημοφιλή

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημα της...
Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Περισσότερα στα Αρθρα μας

Πολυ-ψηφισμένα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Αλλες κατηγορίες και νέα

Υψηλότερη αξιολόγηση

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Κι άλλες ειδήσεις