Γιορτάζουν ο Ιάκωβος και η Ιακωβίνα

Tα νοθευμένα ποτά απειλή για την υγεία & τη ζωή των ανήλικων

Γενικά : Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Tα νοθευμένα ποτά απειλή για την υγεία & τη ζωή των ανήλικων - Γενικά
o θάνατος της ανήλικης στην Κρήτη πρέπει να κινητοποιήσει τους αρμόδιους για ελέγχους στο ποιοι και τι πίνουν στα μπαρΜόλις το 2% των νυχτερινών κέντρων ελέγχεται κάθε χρόνο. Ακόμα και μεταλλικό χρώμα αυτοκινήτου (!) έχει εντοπιστεί μέσα σε ποτά. Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια βιομηχανία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί στον κόσμο της νυχτερινής διασκέδασης με κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Τα νοθευμένα ποτά και η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους λαμβάνουν πλέον, τρομακτικές διαστάσεις. Το τραγικό περιστατικό του θανάτου της 15χρονης στην Κρήτη τα ξημερώματα του Σαββάτου έφερε για ακόμη μία φορά στην επιφάνεια το πρόβλημα της ανυπαρξίας ελέγχων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οπως επισημαίνει ο χημικός του "Δημοκρίτου" κ. Νίκος Κατσαρός, κάθε χρόνο ελέγχεται από το Γενικό Χημείο του Κράτους μόλις το 2% των μπαρ και καταστημάτων που λειτουργούν στη χώρα, ενώ οι έλεγχοι προκύπτουν από τις ελάχιστες δειγματοληψίες που πραγματοποιεί στις εφόδους του για φορολογικούς λόγους το ΣΔΟΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως έχει αποδειχθεί, σε τουριστικά νησιά πωλούνται έως και 100% νοθευμένα ποτά, με τα πιο επίφοβα για νοθεία να θεωρούνται η βότκα, το ουίσκι, η τεκίλα και το τζιν. Ενίοτε κατασκευάζονται από καθαρό οινόπνευμα 95 βαθμών αναμεμειγμένο με καραμελόχρωμα, ενώ μέσα σε ποτά έχει εντοπιστεί ακόμη και μεταλλικό χρώμα αυτοκινήτου.

Κι όλα αυτά ενώ αρκετές φορές, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωσης Μπάρμεν Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Στεφανακίδης, πίσω από την μπάρα κάθονται ακόμη και 12χρονα παιδιά.

Παρότι ο Νόμος του 2008 για την προστασία των ανηλίκων από καπνό και αλκοόλ αναφέρει ρητά ότι "απαγορεύεται σε ανηλίκους η είσοδος και παραμονή, καθώς και οποιασδήποτε μορφής απασχόληση σε κέντρα διασκεδάσεως και αμιγή μπαρ, καθώς και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε όλα τα δημόσια κέντρα, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ιδιωτικών εκδηλώσεων", αλκοολούχα ποτά σερβίρονται ελεύθερα χωρίς να τιμωρούνται οι παραβάτες.

Συνήθως επιβάλλονται τυπικά χρηματικά πρόστιμα, ενώ δεν εξαντλείται η αυστηρότητα του Νόμου. Η κατάσταση, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθίσταται ανεξέλεγκτη στις τουριστικές περιοχές και οξύνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστεί η νοθεία πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματά της, αφού πλέον η "μεταμφίεση" που εφαρμόζεται είναι αριστοτεχνική.ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Πίνουν ακόμα και 12χρονα

Μηδενικούς ελέγχους ως προς την ηλικία των ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Μπάρμεν Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Στεφανακίδης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο νόμος που ανανεώθηκε το 2008 είναι σαφής ως προς την απαγόρευση εισόδου και κατανάλωσης ποτών σε μπαρ από άτομα κάτω των 18 ετών. Παρ" όλ" αυτά, ο νόμος σπανίως εφαρμόζεται.

"Ως Σωματείο απευθυνόμαστε περισσότερο στους επαγγελματίες, τους οποίους επιδιώκουμε να ευαισθητοποιήσουμε. Διοργανώνουμε σεμινάρια κοινωνικής ευθύνης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπάρμεν, στα οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η κοινωνική ευθύνη απέναντι στους ανηλίκους και σε άλλες κατηγορίες ανθρώπων, όπως οι μεθυσμένοι. Το πρόβλημα είναι ότι το επάγγελμά μας χαρακτηρίζεται από μεγάλη εποχικότητα, με αποτέλεσμα να λειτουργούν σε αυτό μη επαγγελματίες, μη μέλη του Σωματείου, οι οποίοι δεν εκπαιδεύονται", υποστηρίζει ο κ. Στεφανακίδης.

"Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Εδώ ακόμη και 12χρονοι αγοράζουν ποτά σε μπαρ, σε σούπερ μάρκετ, σε περίπτερα ελεύθερα", συνεχίζει. "Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Οι ιδιοκτήτες των μπαρ -όσοι εξ αυτών λειτουργούν ανεύθυνα, γιατί υπάρχουν και οι σωστοί επαγγελματίες- θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα στέκονται κοινωνικά υπεύθυνοι και θα καταλάβουν ότι εκλαμβάνουν λανθασμένα τη μορφή του κέρδους. Αλλωστε, μακροχρόνια αυτή η τακτική δεν αποδίδει ούτε οικονομικά".

ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
"Σερβίρουν"... θάνατο για μεγαλύτερο κέρδος

Eως και τριπλάσιο κέρδος σε σχέση με την πώληση καθαρών ποτών αποκομίζουν όσοι διακινούν ποτά "μπόμπες".

Oπως εξηγεί ο κ. Νίκος Κατσαρός η νοθεία των ποτών που αποβαίνει επικίνδυνη για την υγεία διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:

"Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ποτά που προέρχονται από τις πρώην ανατολικές χώρες, τα οποία περιέχουν αλκοόλη του εμπορίου με λίγο καραμελόχρωμα. Αυτό το ονομάζουν ουίσκι.

Οι προσμείξεις του είναι πολύ επικίνδυνες: προκαλούν πονοκεφάλους, ζαλάδες, γαστρεντερικές διαταραχές και εάν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα γαστρορραγίες.

Στη δεύτερη κατηγορία αποστάζουν βιομηχανικά υγρά, χρώματα ή μπογιές, παίρνουν την αλκοόλη και φτιάχνουν τζιν και τεκίλα. Είναι επίσης πολύ επικίνδυνα, γιατί οι τοξικές ουσίες από τα χρώματα προκαλούν πονοκεφάλους, βλάβη στον εγκέφαλο, κώμα ακόμη και τον θάνατο", λέει ο κ. Κατσαρός.

Ο κ. Κατσαρός εξηγεί ότι ο θάνατος λόγω νοθευμένου ποτού μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης: "Τα ''καθαρά'' ποτά περιέχουν αιθυλική αλκοόλη, ενώ τα νοθευμένα μεθυλική αλκοόλη ή ξυλόπνευμα", λέει.

"Οταν η μεθυλική αλκοόλη μεταβολίζεται παράγονται ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη, οι οποίες είναι τοξικές και μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τον θάνατο.

Συχνά ευθύνονται για μη αναστρέψιμες βλάβες, όπως βλάβη στο οπτικό νεύρο - έως και τύφλωση, εγκεφαλίτιδες, βλάβες στο νευρικό σύστημα, τρεμούλες, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης".

Πηγή: e-go.grΓια να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:Θα εμφανίζεται ως εξής: Tα νοθευμένα ποτά απειλή για την υγεία & τη ζωή των ανήλικωνΣχετικές Θεματικές Ενότητες

Θέματα γενικού ενδιαφέροντοςΝέα και ΠερίεργαΣκέψεις, Θέσεις και ΓνώμεςΤεχνολογία και Επιστήμες
Συντάκτης: LavantiS
Αναγνώσεις: 2482
Εκτύπωση Εκτύπωση

Βαθμολογία άρθρου:

Μέση βαθμολογία: 4,5 / 5
Αριθμός Ψήφων: 2

Παρόμοια θέματα

Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Συναγερμός για εκρηκτικά σε πτήση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Συναγερμός για εκρηκτικά σε πτήση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Συναγερμός σήμανε το πρωί στο διεθνή αερολιμένα της Αθήνας...
Μεγάλες Γιορτές Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για τους μαθητές Μεγάλες Γιορτές Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για τους μαθητές Η "Ανταποδοτική Ανακύκλωση" και η...
Περισσότερα για Γενικά

Δημοφιλέστερα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
..Τα πιο δημοφιλή

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημα της...
Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Περισσότερα στα Αρθρα μας

Πολυ-ψηφισμένα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Αλλες κατηγορίες και νέα

Υψηλότερη αξιολόγηση

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Κι άλλες ειδήσεις