Ευλογημένες ψυχές / Blessed από 7 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους

Θεάματα : Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Στη διάρκεια μιας μέρας και μιας νύχτας επτά παιδιά περιπλανώνται στους δρόμους σε μια αστική οδύσσεια. Μόνο που δε θα βρουν όλα το δρόμο της επιστροφής. Το ξημέρωμα έρχεται και παρακολουθούμε την ίδια μέρα, αυτή τη φορά από την οπτική της κάθε μητέρας.

Οι «Ευλογημένες Ψυχές» είναι μια ταινία για τις μητέρες και τα παιδιά, την αγάπη και την ομορφιά, το να χάνεις τον προσανατολισμό σου και να ξαναβρίσκεις το δρόμο για το σπίτι.

Επίσημη Συμμετοχή Φεστιβάλ Τορόντο 2009
Βραβείο Σεναρίου Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2009

7 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους

Ο καθένας πρέπει μόνος του να βρει το δρόμο της επιστροφής

Επτά παιδιά περιπλανώνται στους δρόμους σε μια αστική οδύσσεια που διαρκεί μια μέρα και μια νύχτα. Μόνο που δε θα βρουν όλα το δρόμο της επιστροφής. Η Κατρίνα και η Τρίσα είναι δυο κορίτσια με κοφτερή γλώσσα και αλήτικη συμπεριφορά. Την ημέρα που κάνουν κοπάνα απ’ το σχολείο η αστυνομία τις συλλαμβάνει να κλέβουν. Πριν τις ελευθερώσουν οι αστυνομικοί εξακριβώνουν ότι δεν έχουν κλέψει τίποτα, αλλά κι ότι δεν αξίζουν τίποτα. Ο Ρου έχει ξεφύγει από την υπερπροστατευτική μητέρα του και ζει στο δρόμο. Αλλά όταν καταλήγει να πρωταγωνιστεί σε πορνοταινία, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι στ’ αλήθεια τόσο σκληρός κι απλώς θέλει να γυρίσει στο σπίτι του. Όταν ο Ντάνιελ κατηγορείται άδικα ότι έκλεψε χρήματα από τη μητέρα του, αποφασίζει ότι θα μπορούσε και να οργανώσει μια πραγματική κλοπή. Μόνο που οι συνέπειες της πράξης του είναι απρόσμενες. Τα δυο αδέλφια, ο Ορτον και η Στέισι, πρέπει να ξεφύγουν από την αγαπημένη τους μητέρα αν θέλουν να επιβιώσουν. Κι ο Τζέιμς είναι ο πιο χαμένος απ’ όλους: ένας νεαρός Αβορίγινας που δεν ταιριάζει σε κανέναν κόσμο, ούτε τον άσπρο, ούτε τον μαύρο.

Ενώ το κάθε παιδί πλησιάζει όλο και περισσότερο την άβυσσο, η κραυγή μιας μητέρας τρυπάει τη νύχτα και καταλαβαίνουμε ότι μια ζωή έχει χαθεί.

Χαράζει και παρακολουθούμε τα γεγονότα της ίδιας μέρας, αυτήν τη φορά από την οπτική των πέντε μανάδων. Η Τάνια, σε διαρκή εκνευρισμό, κατηγορεί άδικα το γιο της για κλοπή. Η βαθειά θρησκευόμενη Τζίνα έχει ένα προαίσθημα ότι ο αγνοούμενος γιος της είναι νεκρός. Η Λόρελ, με ελάχιστες προσδοκίες για το μέλλον και πολλές αναμνήσεις από το παρελθόν οφείλει να παραδεχτεί ότι έκλεψε ένα παιδί από τη μητέρα του. Η μοναχική Μπιάνκα χάνει τη ρέντα της, αλλά βρίσκει παρηγοριά στο πρόσωπο ενός άγνωστου. Κι Ρόντα, σκληροτράχηλη αλλά και τόσο ευάλωτη, αφήνει τα παιδιά της να φύγουν γιατί πιστεύει ότι είναι πιο ασφαλή μακριά της. Στη διάρκεια του ταξιδιού των γυναικών, αποδεικνύεται ότι η καθεμιά είναι τόσο χαμένη κι ανυπεράσπιστη όσο και τα παιδιά της. Και μέχρι το τέλος της νύχτας, η μία θ’ αναγκαστεί ν’ αντιμετωπίσει το χειρότερό της εφιάλτη.





Συντελεστές
Παραγωγή Αλ Κλαρκ
Σκηνοθεσία Ανα Κόκκινος
Σενάριο Αντριου Μπόβελ, Μελίσα Ριβς, Πατρίσια Κορνίλιους και Χρήστος Τσιόλκας, βασισμένο στο θεατρικό έργο των ιδίων (σε συνεργασία με την Αϊρίν Βέλα), «Who’s Afraid of the Working Class?»
Φωτογραφία Τζεφ Μπέρτον
Μοντάζ Τζιλ Μπίλκοκ
Μουσική Τσεζάρι Σκουμπιζέφσκι

Πρωταγωνιστούν: Φράνσις Ο’Κόνορ, Μιράντα Οτο, Ντέμπορα-Λι Φερνές, Βικτώρια Χαραλαμπίδου, Σόφι Λόου, Αναστέιζια Μπαμπούσουρας, Χάρισον Γκίλμπερτσον, Ιμον Φάρεν, Ιβα Λαζάρο, Ριφ Αϊρλαντ
Διάρκεια 113’
Διανομή Filmopolis



Ποιος Φοβάται την Εργατική Τάξη;
Το 1997, το Melbourne Workers’ Theatre γιόρτασε τη 10η επέτειο της λειτουργίας του αναθέτοντας σε τρεις συγγραφείς, με τους οποίους είχε συνεργαστεί στο παρελθόν, να γράψουν ένα θεατρικό έργο σχετικό με τις πολιτικοκοινωνικές και οικονομικές ανησυχίες της εποχής. Θεώρησαν, επίσης, ότι θα ήταν καλό να εισάγουν κι ένα νέο συγγραφέα στην ομάδα, κι έτσι ο Χρήστος Τσιόλκας συνεργάστηκε με τους Αντριου Μπόβελ, Μελίσα Ριβς, Πατρίσια Κορνίλιους και τη συνθέτη Αϊρίν Βέλα για τη δημιουργία του πολυβραβευμένου, πια, «Who’s Afraid of the Working Class?”, το οποίο ανέβηκε πρώτη φορά στο Victorian Trades Hall Council τον Μάιο 1998.

Το έργο αποτελούνταν από τέσσερις ξεχωριστές αλλά συνδεόμενες ιστορίες – το «Suit» του Χρήστου Τσιόλκα, το «Money» της Πατρίτσια Κορνίλιους, το «Dreamtown» της Μελίσα Ριβς και το «Trash» του Αντριου Μπόβελ. Τέσσερις ιστορίες που σκιαγραφούσαν το σκληρό αλλά συγκινητικό πορτρέτο της ζωής της εργατικής τάξης στην Αυστραλία εκείνης της εποχής.

Η σκηνοθέτης Ανα Κόκκινος είδε το «Who’s Afraid of the Working Class» στην πρώτη του σεζόν και εντυπωσιάστηκε από την τολμηρότητα και την ειλικρίνειά του. «Οι ήρωες ήταν τόσο οικείοι και επιβλητικοί,» θυμάται. «Συνηθισμένοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την καθημερινή ζωή και τη δυστυχία με κουράγιο, χιούμορ και ενεργητικότητα. Συγκινήθηκα πολύ και αναγνώρισα τη δυνατότητα διασκευής σε μια πανέμορφη ταινία, κι έτσι πήρα τα δικαιώματα.»

Η Κόκκινος ζήτησε από τους συγγραφείς να συνεργαστούν μαζί της στη μεταφορά του έργου σε σενάριο. Λόγω, όμως, του περιεχομένου και της δομής του έργου, που απαιτούσε συχνά οι ήρωες να απευθύνονται στο κοινό, η διαδικασία της διασκευής προβλεπόταν δύσκολη και χρονοβόρα. Ετσι, για τα επόμενο οκτώ χρόνια, η Κόκκινος δούλευε το σενάριο, κυρίως με την executive producer Μάριαν Μακγκάουαν και τον σεναριογράφο Αντριου Μπόβελ.

«Σε κάθε διασκευή,» εξηγεί η Κόκκινος, «είτε πρόκειται για μυθιστόρημα είτε για θεατρικό έργο, έρχεται μια στιγμή που οφείλεις να εγκαταλείψεις το πρωτότυπο υλικό και να επανεφεύρεις το έργο ως κινηματογραφική ταινία, χωρίς να χάσεις τον πλούτο, την ποιότητα και το νόημα αυτού που σε προσέλκυσε αρχικά. Μετά τα πρώτα drafts, είχαμε στα χέρια μας μια ομάδα κεντρικών ηρώων, που δεν ήξερε πώς να λειτουργήσει. Κάναμε ένα διάλειμμα και συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό που είχαμε στα χέρια μας ήταν μια ιστορία για μητέρες και παιδιά. Στη συνέχεια ο Αντριου πρότεινε μια νέα δομή. Ν’ αφηγηθούμε, δηλαδή, την ιστορία σε δυο μέρη, ξεκινώντας με τη διαδρομή των παιδιών στη διάρκεια μιας μέρας και μιας νύχτας κι έπειτα να επισκεφτούμε ξανά το ίδιο εικοσιτετράωρο, αλλά αυτή τη φορά να εξερευνήσουμε την υπόθεση από την οπτική της κάθε μητέρας. Επειτα δημιουργήσαμε συνδέσμους μεταξύ των ηρώων κι επεκτείναμε τις ιστορίες των μητέρων, διατηρώντας σταθερό το κεντρικό μας θέμα.»


Βιογραφικό
Ανα Κόκκινος
Με βάση της τη Μελβούρνη, η Κόκκινος εργάστηκε ως δικηγόρος για επτά χρόνια. Εκεί κάπου αποφάσισε ν’ αφιερώσει το ταλέντο της στον κινηματογράφο κι αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό τμήμα της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Victorian College of the Arts’ School το 1991. Το σκηνοθετικό της ντεμπούτο ήταν η μικρού μήκους ταινία «Only the Brave» (1994), η οποία ταξίδεψε σε Φεστιβάλ σ’ όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Φεστιβάλ Βενετίας, το «New Directors’ New Film» στη Νέα Υόρκη και το Φεστιβάλ του Τορόντο. Τιμήθηκε από το Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Αυστραλίας με τα βραβεία Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας, Σεναρίου και Ερμηνείας, ενώ απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μελβούρνης και το Βραβείο Dendy στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σίδνεϊ.

Το 1998 η Κόκκινος σκηνοθέτης την πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας της, το εκρηκτικό «Head On», με πρωταγωνιστή τον Αλεξ Δημητριάδη, το οποίο έγραψε μαζί με τον Αντριου Μπόβελ και τη Μάιρα Ρόμπερτσον. Το «Head On» έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Κανών και, στη συνέχεια, βραβεύτηκε στο L & G Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο, το Outfest του Λος Αντζελες και από το Σωματείο Συγγραφέων και Σεναριογράφων της Αυστραλίας. Το «Head On» τιμήθηκε και με τα Βραβεία Α’ και Β’ Ρόλου από την Ενωση Κριτικών της Αυστραλίας.

Το 2006, η Κόκκινος υπέγραψε ως συν-σεναριογράφος και σκηνοθέτης το αμφιλεγόμενο δράμα «The Book of Revelation», βασισμένο στο best-seller του Ρούπερτ Τόμσον, με πρωταγωνιστές τους Τομ Λονγκ και Γκρέτα Σκάκι, το οποίο είχε τρεις υποψηφιότητες στα Βραβεία Κινηματογράφου της Αυστραλίας το 2006.

Εκτός από τη δουλειά της στον κινηματογράφο, η Κόκκινος έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων στην παιδική σειρά «Eugenie Sandler Pi», το «Young Lions» του Nine Network και την καλτ σειρά του Ten Network, «The Secret Life of Us».





Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:



Θα εμφανίζεται ως εξής: Ευλογημένες ψυχές / Blessed από 7 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους



Σχετικές Θεματικές Ενότητες

Θέατρο - Κινηματογράφος - ΤηλεόρασηΘέματα γενικού ενδιαφέροντοςΝέα και ΠερίεργαΣκέψεις, Θέσεις και Γνώμες




Συντάκτης: LavantiS
Αναγνώσεις: 1523
Εκτύπωση Εκτύπωση

Βαθμολογία άρθρου:

Μέση βαθμολογία: 4 / 5
Αριθμός Ψήφων: 1

Παρόμοια θέματα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
68ο Φεστιβάλ Κανών - Βραβεύτηκε ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου 68ο Φεστιβάλ Κανών - Βραβεύτηκε ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου Τεράστια διάκριση για τον Έλληνα σκηνοθέτη, Γιώργο Λάνθιμο,...
Περισσότερα για Θεάματα

Δημοφιλέστερα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
..Τα πιο δημοφιλή

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημα της...
Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Περισσότερα στα Αρθρα μας

Πολυ-ψηφισμένα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Αλλες κατηγορίες και νέα

Υψηλότερη αξιολόγηση

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Κι άλλες ειδήσεις