Ιστορίες του Σώματος - Stories of the body 1+2

Θεάματα : Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

«Ιστορίες του Σώματος» αποτελούν ένα κύκλο έργων με επίκεντρο το σώμα και τη δυνατότητά του να ομολογεί και να αποκαλύπτει με τον πιο αδιαμεσολάβητο τρόπο αυτό στο οποίο τα λόγια στοχεύουν, ή που συχνά αποκρύπτουν..


Η χορογράφος Snjezana Premus από τη Σλοβενία, βασίζεται στην έρευνα που εστιάζει στην ιδέα του ανθρώπινου σώματος και δημιουργεί μια σειρά έργων με το γενικότερο τίτλο «Stories of the body» που πραγματεύονται την ταυτότητα του ατόμου, ειδικότερα σε σχέση με το σώμα του - τη λειτουργία του, την εικόνα του, τους συμβολισμούς του, την πολιτική του, τις σχέσεις του με το περιβάλλον του και τα μηνύματα που μεταφέρει, τις εσωτερικές και εξωτερικές διαστάσεις του…

Ως τώρα έχουν παρουσιαστεί δύο έργα κάτω από τον ευρύτερο τίτλο Stories of the body, τα Stories of the body 1 και Stories of the body 2. Το 2007 θα ακολουθήσει το τρίτο κατά σειρά έργο σε αυτή την ενότητα.

Το 2005 η ομάδα ενισχύθηκε οικονομικά για να περιοδεύσει στο εξωτερικό. Η ομάδα Dance Chamber Maribor φιλοξενεί είτε σε μόνιμη ή περιστασιακή βάση, χορευτές που αντιπροσωπεύουν τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες της περιοχής. Εκπαιδεύονται στη σχολή που ανήκει στη ομάδα και περαιτέρω σε σχολές όπως το SEAD (Σάλζμπουργκ, Αυστρία), The Place (Λονδίνο, Αγγλία), το πρόγραμμα Agon (ομάδα EN-KNAP, Λιουμπλιάνα, Σλοβενία), ή δουλεύουν στο Novi Sad εντατικά με καλλιτέχνες όπως ο Julyien Hamilton.

Η ίδια η Snjezana Premus ξεκίνησε εκεί την εκπαίδευσή της και από το 1998 προσκαλείται συχνά από το Dance Chamber Maribor, ως καθηγήτρια και χορογράφος.

[* βλ. παρακάτω για το πλήρες βιογραφικό της χορογράφου]


Το 4ήμερο event

Πέμπτη 30 – Σάββατο 2 Δεκεμβρίου

Τα δύο έργα της σειράς θα παρουσιαστούν μαζί στο Booze Cooperativa ως ένα ενιαίο 4ήμερο event που περιλαμβάνει και τις δύο παραστάσεις και ένα πειραματικό αυτοσχεδιαστικό event την τελευταία ημέρα (3 Δεκεμβρίου).

Το πρόγραμμα του 4ήμερου event έχει ως εξής :

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου
Stories of the Body 1

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου
Stories of the Body 1

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Stories of the body 2

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου
Πειραματική παράσταση που βασίζεται και στα δύο έργα με τη συμμετοχή όλων των περφόρμερς


Το πειραματικό αυτοσχεδιαστικό event βασίζεται στην ιδέα της Snjezana Premus, να εξάγει τις σωματικές καταστάσεις (states) και το κινητικό υλικό με το οποίο δούλεψαν οι περφόρμερς-χορευτές για να συνθέσουν τα δύο αρχικά έργα (Stories of the body 1 και Stories of the body 2), ώστε να τους αφαιρέσει το αρχικό τους πλαίσιο / τη δραματουργική ‘καταγωγή’ από τα οποία προέρχονται. Οι σωματκές καταστάσεις που εξερευνήθηκαν στα δύο έργα θα παρουσιαστούν από κοινού από όλους τους περφόρμερς-χορευτές μέσα σε ένα νέο πλαίσιο υπό νέες συνθήκες.

Η ιδέα για αυτό το εγχείρημα είναι να προεκτείνει το νόημα των δύο έργων και να δημιουργήσει το χώρο και το χρόνο μέσω αυτοσχεδιαστικών τεχνικών που διαθέτουν οι περφόρμερς και τα δομικά όρια που θα τους δώσει η χορογράφος, ώστε να προκαλέσει τους περφόρμερς και το κοινό να δεχτούν την ήδη γνωστή ιδέα μέσω νέων απρόσμενων αποφάσεων. Οι συγκεκριμένες ιδέες στις οποίες βασίζονται τα δύο έργα και τα κίνητρα και οι ιστορίες που προϋπάρχουν, θα παραμείνουν ως ρίζες και σημεία εκκίνησης.

Το αποτέλεσμα του event θα βιντεοσκοπηθεί και θα μονταριστεί, φτιάχνοντας μια νέα ιστορία.Η ιδέα του έργου αναλυτικά

Η ιδέα του έργου βασίζεται στην επέκταση της αντίληψης για το ανθρώπινο σώμα, στην περιοχή όπου η εξερεύνηση της σωματικότητας του ατόμου, ή της προσωποποίησης της σωματικότητας/του σώματος (ένα σώμα-εκατοντάδες ταυτότητες), είναι εφικτή. Η σωματικότητα του ατόμου εκφράζεται μέσω της κίνησης, που εκπέμπει εκατοντάδες ανεπαίσθητα μηνύματα. Αυτά τα μηνύματα λειτουργούν σαν κώδικες, που μπορούν να αποκωδικοποιηθούν και να δημιουργήσουν ιστορίες με συγκεκριμένη προέλευση ή/και να αποκαλύψουν μυστικά…

Η προσωποποίηση του ατόμου έρχεται στην επιφάνεια, όταν ως θεατές επικεντρωνόμαστε σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος (σα να κάνουμε zoom in) και έτσι η συνηθισμένη επικοινωνία μπορεί να αντικατασταθεί με επιθυμίες, εμμονές, συνήθειες που συνθέτουν υβριδικά μοντέλα συμπεριφοράς, τα οποία είναι εκτός ελέγχου.

Η ταυτότητα του ατόμου και το σώμα του μπαίνουν σε διαρκείς ερωτήσεις σε αυτή τη σειρά έργων. Το ταξίδι από το προσωπικό στο παρουσιαζόμενο, από το ιδιωτικό στο δημόσιο, από το χορευτή σε ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα και πάλι πίσω στο ίδιο το άτομο, ή στην πραγματικότητα του αληθινού σώματος που φαίνεται μπροστά μας στη σκηνή : την πραγματικότητα ενός εξαντλημένου ατόμου, ή ενός εξαντλημένου σώματος. Τη χορογράφο ενδιαφέρει η στιγμή που το άτομο ‘εξαφανίζεται’ , για παράδειγμα όταν φεύγει το Εγώ και είμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα του σώματος που μας μιλάει: αληθινό, χωρίς επιτήδευση, με όλη την ομορφιά του, με όλα τα όριά του και τις ελευθερίες του, σαν τελευταίος μύθος, με την προσωπική ιστορία της ζωής του και των προγόνων του, του πολιτισμού μας, της πραγματικότητάς μας.

<..Το πρόσωπό μας, οι ρυτίδες μας, ο τρόπος που περπατάμε, που στεκόμαστε καταμαρτυρούν την προσωπική μας ιστορία, οι χειρονομίες μας αποκαλύπτουν την εποχή, τη τάξη και τη γεωγραφία. Mόνο ένα παρατηρητικό μάτι μπορεί να διακρίνει τα κρυμμένα μηνύματα και τις ιστορίες τους..>


Stories of the body 1

Το πρώτο έργο της σειράς Stories of the body 1 βασίζεται στην πάλη μέσα στο ίδιο το σώμα > δυνατότητα-αδυναμία λειτουργίας και αναζήτηση αρμονίας και ταυτότητας μέσα σε αυτό (Οι περφόρμερς μέσω μεταμορφώσεων που προκύπτουν, αποκαλύπτουν διαφορετικές πλευρές της υλικής τους υπόστασης). Το Stories of the body 1 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2004 στο Εθνικό Θέατρο του Μάριμπορ.

Χορογραφία > Snjezana Premus
Ερμηνεία > Anja Bornsek, Mojca Kasjak, Nina Milin, Ivan Mijacevic
Μουσική Επιμέλεια > Anastasis Grivas
Εικαστικός Σχεδιασμός > Petra Veber
Επικοινωνία > Μαριλένα Πετρίδου

________________________________________
Παραγωγή > PLESNA IZBA MARIBOR
Συμπαραγωγή > Εθνικό Θέατρο Σλοβενίας
(Slovenian National Theatre / Slovensko narodno gledališče Maribor)
Οικονομική Υποστήριξη > Υπουργείο Πολιτισμού Σλοβενίας (Ministry of Culture of Slovenia / Ministrstvo za kulturo) και Πόλη του Μάριμπορ (Mestna občina Maribor / City council Maribor)


Stories of the body 2

Το δεύτερο έργο της σειράς Stories of the body 2, έχει το κέντρο του στο σώμα της γυναίκας και την εικόνα της, που για αιώνες υπήρξε υπό τον έλεγχο και τη μεθόδευση της αντρικής κοινωνίας ηδονοβλεψίας (“male gaze-society”). Το Stories of the body 2 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο 2006 στο MGL-City Theatre της Λουμπλιάνα.

Concept/ Χορογραφία > Snjezana Premus
Εικαστικός Σχεδιασμός/ Δραματουργία > Petra Veber
Μουσική > NatryX (Αναστασία Χρυσανθακοπούλου)
Ερμηνεύει > Μελίνα Ιορδανίδου
Επικοινωνία > Μαριλένα Πετρίδου

________________________________________
Παραγωγή > E.P.I Center Ljubljana
Συμπαραγωγή > MGL-City Theatre of Ljubljana


Snjezana Premus – Βιογραφικό

Γεννημένη στο Μάριμπορ της Σλοβενίας το 1973, ξεκίνησε τις σπουδές της στο χορό στο Dance Center Maribor (1990-93) και συνέχισε στο London Contemporary Dance School (Master degree in choreography) (1993-98). Από το 1998 ως το 2002 είχε δασκάλους τους E.Claid, Nir Ben Gal, D.Zambrano, V.Mantero, M.Tompkins, J.Hamilton, I.Kovac στα εξής projects / festivals :
Choreographic Research/Dance Production Glasgow, DanceWeb Scholarship/Vienna, On the Edge Improvisation Festival/Paris, Dance Scholarship Tanzfabrik/Berlin.

Ως χορεύτρια συνεργάστηκε με τους Yelp Dance Co.London/Athens (1995-98 and 2001-02 ), Dance Theatre Ljubljana/Slovenia (1999), Elena Alonso/Berlin (2000) , EN KNAP/Slovenia (2004-06).

Τα πρώτα της έργα περιλαμβάνουν σειρά μικρών παραστάσεων σε ανοιχτούς χώρους στο Maribor και συνεργασίες με φοιτητές φιλμ και design από τις σχολές Central St. Martins School of Design and Film, National Film School of London, Camberwell School of Arts στο Λονδίνο. Επίσης συνεργάστηκε χορογραφικά με το Dance Chamber Maribor, την τοπική ομάδα χορού.

Το διάστημα 1999-03 δημιούργησε μια σειρά παραστάσεων με τίτλο “ From scratch 1-4” που είχε ως στόχο την εξερεύνηση της σχέσης ήχου-κίνησης και αναπτύχθηκαν με τη συνεργασία καλλιτεχνών από τη Σλοβενία, Κροατία, Γερμανία και Ελλάδα. Το τελευταίο από αυτά τα project “from scratch« 4: Zanka” έγινε με τους Έλληνες χορευτές Μελίνα Ιορδανίδου και Ελίνα Τζαβάρα και τον μουσικό Αναστάση Γρίβα και παρουσιάστηκε στη Λουμπλιάνα και στο θέατρο Φούρνος στην Αθήνα.

Την ίδια περίοδο συνεργάστηκε με τον μουσικό ηλεκτρονικής μουσικής I.Schick για τα project “Amplified body 1-2” και “No tea. No dogs.”, το οποίο παρουσιάστηκε στα DanseDense Paris, Lent Maribor, Garage Stralsund, Springrols Berlin, The Place London, City of women Ljubljana, Gibanica Ljubljana, Platforma Maribor κλπ.

Το 2004 εργάστηκε πάνω στις παραγωγές “Stories of the body 1” , το πρώτο από μια σειρά παραστάσεων με κεντρικό άξονα το σώμα (συνεργασία με τον μουσικό Α. Γρίβα) που παρουσιάστηκε σε Μάριμπορ και Αθήνα και “Monografia” ένα σόλο για τη γιαπωνέζα χορεύτρια Takako Segawa, που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Lent του Μάριμπορ, στην Πάτρα, στην Αθήνα και στο Kochi της Ιαπωνίας.

Έχει επίσης συνεργαστεί ως χορογράφος με το Εθνικό Θέατρο της Λουμπλιάνα (National Theatre Ljubljana – SNG Drama) με τον σκηνοθέτη S.Horvat (W. Shakespeare, As you like it -/ 2003-04 και V.Bartol, Alamut/ 2005-06 --- Πρώτο βραβείο για νέους σκηνοθέτες, στο διεθνές φεστιβάλ του Salzburg 2005).

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η σύμπραξή της σε αυτοσχεδιαστικές παραστάσεις με τους μουσικούς I.Schick - electronics/Βερολίνο, V.Globokar - τρομπόνι/Σλοβενία-Γαλλία, A.Γρίβα - custom guitar, CotiΚ - electronics, Κωψωκέφαλοι/ Ελλάδα.


Κριτικές

«Snježana Premuš surprised again in presentation of suggestive about the body – the hanger of wishes and habits. With whole team she produced another interesting and welcome stage production»

(D.Podboj; Večer, kultura, 8.10.2004 str.:12)

«The choreographer and dancer Snježana Premuš from Maribor researches the body as a space of manifestation, psychoanalytic, emotional and arhaic trace. If the performance should be verbalize this will be the book on yours bookshelf. It is like a unrepeatedly, waggish experience, which would address also your body»

(L. Mihajlović; Spekter, kultura, oktober 2004,str. 44)


«The performance STORIES OF THE BODY occupied with that which is inscribe in the body: We could say this also the archaeologica of the body»

(R. Vevar; Deloskop, Gledališče, 30.9. – 6.10.04)
Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:Θα εμφανίζεται ως εξής: Ιστορίες του Σώματος - Stories of the body 1+2Σχετικές Θεματικές Ενότητες

Θέατρο - Κινηματογράφος - ΤηλεόρασηΜουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία
Συντάκτης: LavantiS
Αναγνώσεις: 3537
Εκτύπωση Εκτύπωση

Βαθμολογία άρθρου:

Μέση βαθμολογία: 4,5 / 5
Αριθμός Ψήφων: 2

Παρόμοια θέματα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
68ο Φεστιβάλ Κανών - Βραβεύτηκε ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου 68ο Φεστιβάλ Κανών - Βραβεύτηκε ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου Τεράστια διάκριση για τον Έλληνα σκηνοθέτη, Γιώργο Λάνθιμο,...
Περισσότερα για Θεάματα

Δημοφιλέστερα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
..Τα πιο δημοφιλή

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημα της...
Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Περισσότερα στα Αρθρα μας

Πολυ-ψηφισμένα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Αλλες κατηγορίες και νέα

Υψηλότερη αξιολόγηση

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Κι άλλες ειδήσεις