Πλατφόρμα Βιντεο 6

Θεάματα : Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται το Φεστιβάλ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΝΤΕΟ, η πρωτοβουλία που ξεκίνησε ως επιθυμία, δοκιμασία και άσκηση θάρρους κι εξελίσσεται σ’ έναν από τους κεντρικούς καλλιτεχνικούς θεσμούς της Αθήνας, στοχεύοντας στην προβολή του σύγχρονου κινηματογραφικού λόγου και του πολιτισμού που γεννιέται στις πόλεις.


Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΝΤΕΟ6 θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 7 Δεκεμβρίου 2006, στο πολιτιστικό κέντρο BIOS και στο bar cinema NIXON, καθημερινά, από τις 6 το απόγευμα έως τη 1 το βράδυ. Στο BIOS θα προβάλονται οι ταινίες του Αφιερώματος Φεστιβάλ και των Διαγωνιστικών Προγραμμάτων, ενώ στο NIXON θα πραγματο- ποιηθούν τα αφιερώματα ΔΟΓΜΑ 95 και Βλέμμα στην Κύπρο.

INFO: 2-7 Δεκεμβρίου 2006
BIOS (Πειραιώς 84) 210-3425335
ΝΙΧΟΝ (Αγησιλάου 61Β) 210-3462077
Είσοδος: 5 € για όλη την ημέρα και για τους δύο χώρους.
Ελευθέρας (pass) 6 ημερών: 15 €
Μειωμένη Είσοδος: 3 € με την επίδειξη εισιτηρίου αστικών συγκοινωνιών μέχρι 2 ώρες πριν την προσέλευση

Μετά το τέλος των προβολών, το BIOS και το NIXON θα γεμίζουν μουσική και θα φιλοξενούν το κοινό, τους συντελεστές των ταινιών, τους ξένους προσκεκλημένους και τους διοργανωτές, σε καθημερινά πάρτυ με καλλιτεχνικό άλλοθι.

Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΝΤΕΟ6 περιλαμβάνει δύο διαγωνιστικά τμήματα:

ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ. Στο διαγωνιστικό, αυτό, τμήμα συμμετέχουν δεκατρείς ταινίες πρόσφατης παραγωγής, μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης και κινουμένων σχεδίων, μέγιστης διάρκειας 40 λεπτών. Οι ταινίες έχουν επιλεγεί από την παραγωγή της Ελλάδας, της Ευρώπης και κάποιες από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι ταινίες της Επιλογής Πλατφόρμα διαγωνίζονται για το Μεγάλο Βραβείο, το οποίο καθορίζεται από την Κριτική Επιτροπή που αποτελείται από διευθυντές Φεστιβάλ απ’ όλον τον κόσμο.

Στη φετινή κριτική επιτροπή της ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΝΤΕΟ6 συμμετέχουν οι:
Pedro Miguel Teles Ramos, Πορτογαλία
Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής
Διευθυντής του IMAGO International Young Film Festival

Mohamed Hashem, Λίβανος
Ιδρυτής και Διευθυντής του Docudays, Beirut International Documentary Festival

Ivan Lozano, ΗΠΑ
Διευθυντής Προγράμματος του CINEMATEXAS

Tzanko Vasilev, Βουλγαρία
Ιδρυτής και Διευθυντής του International Short Film Festival "In the Palace".ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ. Ταινίες όλων των ειδών διαγωνίζονται για το Βραβείο Κοινού. Στο πρόγραμμα αυτό, ο θεατής έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει ενεργά στην ανάδειξη του νικητή μέσα από 100 περίπου ταινίες που θα διαγωνιστούν για το Βραβείο Κοινού.


Αφιερώματα

Εάν η ορμή ενός Φεστιβάλ καθορίζεται από το Διαγωνιστικό Τμήμα του, η παιδεία του καθορίζεται από τ’ Αφιερώματά του: από τις ενότητες του προγράμματος που προσεγγίζουν τα ρεύματα ή τους ανθρώπους εκείνους, που το Φεστιβάλ θεωρεί ότι οφείλει να επισημάνει, να συστήσει, να μελετήσει, ν’ απολαύσει. Τις φετινές της προθέσεις, λοιπόν, παρουσιάζει η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΝΤΕΟ6, μέσα από τα τρία αφιερώματα του προγράμματός της:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΝΤΕΟ6 θέλει και προσπαθεί να εντάξει την κινηματογραφική Ελλάδα στο χάρτη. Κάτι τέτοιο μπορεί να καλλιεργηθεί μόνο μέσα από την ανταλλαγή εικόνων, ήχων, ιδεών, μεταξύ της χώρας μας και του κόσμου. Με αυτόν το στόχο, η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΝΤΕΟ6 φιλοξενεί Φεστιβάλ από 10 χώρες στην Αθήνα και υποδέχεται τους αντιπροσώπους τους. Οι συμμετοχές που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα είναι η Πορτογαλία, ο Λίβανος, η Ιταλία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Κύπρος. Οι διοργανωτές των φιλοξενούμενων Φεστιβάλ θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους τα απογεύματα στο BIOS και θα συζητούν με το κοινό για τα προβλήματα και τις λύσεις, τις τάσεις και τις παραδόσεις, τις διαφορές και τις ομοιότητες, όπως εκείνοι τις αντιμετωπίζουν. Την κουβέντα θ’ ακολουθούν προβολές ταινιών από την κάθε φιλοξενούμενη διοργάνωση.

Τα περισσότερα Φεστιβάλ παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως το CinemaTexas, το πρωτοποριακό και προκλητικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, το IMAGO Young Film Festival, ένα φεστιβάλ για δημιουργούς μέχρι 35 ετών, το Docudays από το Λίβανο, ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στα ντοκιμαντέρ από τον Αραβικό Κόσμο, το Φεστιβάλ Molodist από την Ουκρανία, που έχει υπάρξει φυτώριο σημαντικών ευρωπαίων κινηματογραφιστών, το Φεστιβάλ Yasujiro Ozu που αποτελεί ένα διαγωνισμό Ιταλικών ταινιών μικρού μήκους από τη Μοντένα της Ιταλίας. Στα πλαίσια του αφιερώματος αυτού, θα παρουσιαστούν ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης και κινουμένων σχεδίων, τόσο από τα πρωτοεμφανιζόμενα Φεστιβάλ, όσο κι από τα Φεστιβάλ με τα οποία η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ έχει ήδη συνεργασίες (Βουλγαρία - International Short Film Festival "In the Palace" , Τουρκία – "!fistanbul" και πΓΔΜ – International Cinematographers Film Festival Manaki Brothers).

Οι ταινίες που έχουν επιλεγεί για το πρόγραμμα του Αφιερώματος Φεστιβάλ, στοχεύουν στην προβολή σημαντικών δειγμάτων της πρόσφατης τοπικής παραγωγής και στην ουσιαστική γνωριμία με την κινηματογραφική ταυτότητα των χωρών αυτών, ενώ αναδεικνύουν τον πρωτεύοντα ρόλο της συνεργασίας μεταξύ οπτικοακουστικών φορέων, στην προώθηση του κινηματογραφικού προϊόντος στο παγκόσμιο δίκτυο.


ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ο,τι βαρύτητα, συναισθηματική, πολιτιστική ή πολιτική κι αν έχει η ιστορία και το παρόν της Κύπρου για τους Ελληνες, το βέβαιο είναι πως, για ολόκληρο τον κόσμο, η Μεγαλόνησος αποτελεί το σταυροδρόμι μεταξύ της Ανατολής και του Δυτικού πολιτισμού. Το αφιέρωμα που παρουσιάζει η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΝΤΕΟ6 δίνει έμφαση στο ν’ ανοίξουμε τα μάτια μας στις πιο ενδόμυχες σκέψεις που αφορούν τους ανθρώπους σ’ αυτόν τον αρχετυπικό, αλλά κι ολοζώντανο τόπο.

Ο κυπριακός κινηματογράφος έχει έναν απόλυτα δικό του χαρακτήρα και ιδιαίτερες συναισθηματικές αξίες, οι οποίες όμως είναι δύσκολο να προβληθούν σ’ ένα διεθνές κοινό, καθώς στη διεθνή αγορά, κυρίως λόγω άγνοιας, δεν υπάρχει η ίδια ανταπόκριση που υπάρχει στην πατρίδα τους. Στόχος της ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΒΙΝΤΕΟ6 είναι να συμβάλλει στη γνωριμία, την εξοικείωση και την αναγνώριση του κυπριακού κινηματογράφου από την παγκόσμια κοινότητα.

Το ειδικό, αυτό, αφιέρωμα, περιλαμβάνει προβολές ταινιών από Έλληνες και Τούρκους κινηματογραφιστές από τη Μεγαλόνησο, καθώς και παρουσιάσεις και συζητήσεις με τους σκηνοθέτες, οι οποίοι θα παρευρεθούν στο γεγονός. Συνδυάζοντας παρουσιάσεις των έργων αλλά και των δημιουργών τους, το αφιέρωμα ελπίζει ν’ αποτελέσει μια ευκαιρία σκιαγράφησης κι αξιολόγησης της σημερινής οπτικοακουστικής ταυτότητας και των κινηματογραφικών προοπτικών της Κύπρου. Ταυτόχρονα, οι καλλιτέχνες έχουν τη δυνατότητα να σκάψουν στα βάθη των πολιτιστικών τους ριζών κι αυτό ν’ αποτελέσει κι ένα διεισδυτικό βήμα στο αθηναϊκό κοινό.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν οι μεγάλου μήκους ταινίες Τούμπες στο Φέρετρο του Dervis Zaim, Bar της Αλίκης Δανέζη – Κνούτσεν, Kalabush των Άδωνη Φλωρίδη και Θόδωρου Νικολαϊδη και Το Τείχος μας του Πανίκου Χρυσάνθου και οι μικρού μήκους ταινίες Chronos του Ιωακείμ Μυλωνά, Malgaat του Theo Panayides, Ημίφως του Ανδρέα Σαββίδη και Osman & Touche του Αλέξη Ιωάννου.ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΟΓΜΑ 95
Εχει περάσει μια δεκαετία από τις μέρες που η κινηματογραφική κοινότητα αισθανόταν ότι βρισκόταν μπροστά σε μια κοσμογονική αλλαγή: απ’ όταν η κολλεκτίβα των Δανών σκηνοθετών, με επί κεφαλής τους Λαρς φον Τρίερ και Τόμας Βίντερμπεργκ, εξήγγειλε ότι η τέχνη στον κινηματογράφο πέθανε, ότι ο στόχος είναι η απογύμνωση, η σκληρή ειλικρίνεια, η αποφυγή των τεχνικών μέσων, η απουσία της σκηνοθετικής ματιάς και της προσωπικής αισθητικής.

Μέσα σ’ αυτήν τη δεκαετία, το πρώτο (και, ως τώρα, τελευταίο), κινηματογραφικό μανιφέστο μετά τη nouvelle vague, εξελίχθηκε, εξαπλώθηκε, ταξίδεψε στην Ευρώπη και τον κόσμο, απογαλακτίστηκε από τους εμπνευστές του κι ενηλικιώθηκε. Σ’ αυτήν, ακριβώς, την εξέλιξη συγκεντρώνεται το αφιέρωμα της ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΒΙΝΤΕΟ6 και στο πώς διαφορετικοί σκηνοθέτες, μακριά από τη Σκανδιναβία, ερμήνευσαν κι εφάρμοσαν το ανατρεπτικό μανιφέστο.

Πλάι σε κάποιες εμβληματικές ταινίες που θεμελίωσαν τις αρχές του Δόγματος 95, η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΝΤΕΟ6 παρουσιάζει 7 μεγάλου μήκους ταινίες που εφάρμοσαν και εξέλιξαν τις βασικές αρχές του Δόγματος μέχρι σήμερα.

Οι ταινίες αυτές, που δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στην Ελλάδα, είναι οι Gypo (Μεγάλη Βρετανία – Δόγμα #37), του Τζαν Νταν, η πρώτη αγγλική ταινία γυρισμένη σύμφωνα με τις αρχές του Δόγματος 95 Era Οutra Vez, Dias de Boda και El Desenlace (Ισπανία – Δόγμα # 22, 30, 31), του Χουάν Πίνθας Joyride (Ελβετία – Δόγμα #14), του Μάρτιν Ρένγκελ και Cosi x Caso (Ιταλία – Δόγμα #35), του Κριστιάνο Σεριέλο Babylon Alone (Σουηδία – Δόγμα #9), του Βλάνταν Ζντράβκοβιτς

Ο Βλάνταν Ζντράβκοβιτς, Καθηγητής Media Arts στο Πανεπιστήμιου του Ulster στη Βόρεια Ιρλανδία, θα παρευρεθεί στην Αθήνα, για να παρουσιάσει την ταινία του στο κοινό. Επιπλέον, θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο για την κινηματογράφηση με βάση τις αρχές του Δόγματος 95. Το εργαστήριο θα γίνει την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, στις 3 το μεσημέρι, στο BIOS και θα διαρκέσει 2μισι ώρες. Η παρακολούθησή του είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ θα συμμετάσχουν και οι φοιτητές που αποτελούν φέτος την ομάδα του εν κινήσει.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ
Η δράση οπτικοακουστικού πειραματισμού της ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΒΙΝΤΕΟ συνεχίζεται. Το οπτικοακουστικό εργαστήριο ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ εν κινήσει περιλαμβάνει την καταγραφή, επεξεργασία και παρουσίαση μιας ταινίας βίντεο από ομάδα φοιτητών κινηματογράφου. Το υλικό καταγράφεται και μοντάρεται σε ειδικά διαμορφωμένο στούντιο ψηφιακής επεξεργασίας στο χώρο του φεστιβάλ.

Με αφορμή το αφιέρωμα στο ΔΟΓΜΑ 95, η φετινή ταινία γυρίζεται βάσει των 10 κανόνων του δανικού κινηματογραφικού μανιφέστου. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, δεν έχει την μορφή ταινίας τεκμηρίωσης, αλλά ταινίας μικρού μήκους με μυθοπλαστικό περιεχόμενο. Η ομάδα της ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ εν κινήσει καλείται να δημιουργήσει αυτή την ταινία βάσει σεναρίου που έχει γραφεί αποκλειστικά για αυτή.

Θέμα της ταινίας η επίσκεψη στο φεστιβάλ ενός άνδρα γύρω στα 30 και η απρόβλεπτη εξέλιξή της: Η επικοινωνία του με Ελληνες και ξένους κινηματογραφιστές, με τους διοργανωτές και τους εθελοντές του φεστιβάλ, αλλά κυρίως η διάδρασή του με το ετερόκλητο κοινό της εκδήλωσης θ' αλλάξει τον τρόπο που βλέπει την πόλη του.

Οπως κάθε χρόνο, η ταινία παρουσιάζεται πανηγυρικά κατά την τελετή λήξης της ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΒΙΝΤΕΟ6.

Πληροφορίες: info@platforma.gr | www.platforma.gr
Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:Θα εμφανίζεται ως εξής: Πλατφόρμα Βιντεο 6Σχετικές Θεματικές Ενότητες

Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση
Συντάκτης: LavantiS
Αναγνώσεις: 3265
Εκτύπωση Εκτύπωση

Βαθμολογία άρθρου:

Μέση βαθμολογία: 4,5 / 5
Αριθμός Ψήφων: 2

Παρόμοια θέματα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
68ο Φεστιβάλ Κανών - Βραβεύτηκε ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου 68ο Φεστιβάλ Κανών - Βραβεύτηκε ο Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου Τεράστια διάκριση για τον Έλληνα σκηνοθέτη, Γιώργο Λάνθιμο,...
Περισσότερα για Θεάματα

Δημοφιλέστερα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
..Τα πιο δημοφιλή

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημα της...
Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Περισσότερα στα Αρθρα μας

Πολυ-ψηφισμένα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Αλλες κατηγορίες και νέα

Υψηλότερη αξιολόγηση

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Κι άλλες ειδήσεις