Goth culture : Ρομαντική διαφορετικότητα

Απόψεις : Σκέψεις, Θέσεις και Γνώμες

Με αφορμή την εξής πρόταση : "Goths are regular people. We are not vampires. We are not morbid or depressive. We do not cling to Victorian lampposts in frilly white shirts with a copy of some Byron novel (well, some do!"), η οποία έπεσε τυχαία στην αντίληψη μου , καθώς έψαχνα να βρω μερικά στοιχεία για το συγκεκριμένο είδος μουσικής , εμπνεύστηκα το παρακάτω κείμενο , το οποίο επιθυμώ να το μοιραστώ μαζί σας , και να βάλω ίσως μερικά πραγματάκια στη θέση τους όσον αφορά στην διαφορετικότητα ενός Gothster, ξεκινώντας από τα βασικά στοιχεία της goth κουλτούρας ή υποκουλτούρας, αναλόγως πως το βλέπει ο καθένας από μας!

Η VaMMpyTreLLa μας μυεί στη σκοτεινή πλευρά της Γοτθικής Κουλτούρας. Ολα όσα πρέπει να ξέρετε και δεν τολμούσατε να ρωτήσετε!.. (εεεε, μην μας πουν και άσχετους!)


Από πού προήλθε το όνομα goth;

Το όνομα προήλθε αρχικά από μια γερμανική φυλή την οποία οι Ρωμαίοι θεώρησαν βάρβαρη . Αρκετά αργότερα η λέξη γοτθικός χρησιμοποιήθηκε, από τους κριτικούς για να προσδιορίσει ένα συγκεκριμένο ύφος μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε κατά τον 18ο/19ο αιώνα της λογοτεχνίας για να χαρακτηρίσει λογοτεχνικά κείμενα που προσέδιδαν μια ρομαντική γοητεία στο θάνατο και γενικότερα στο υπερφυσικό. Στη μουσική ο όρος "γοτθικός" πρωτοεμφανίστηκε περίπου το 1979. "Goths" ή "gothic punk" χαρακτηρίσθηκαν οι οπαδοί της συγκεκριμένης μουσικής, ιδιαίτερα εκείνοι που είχαν και το ανάλογο “gothic look”.

Τι είναι goth;

Το Goth, θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως μια «εναλλακτική υποκουλτούρα». Παράλληλα είναι ένα ύφος της μουσικής και μια μόδα, όπως και το πανκ. Οι άνθρωποι που ακούνε αυτού του είδους μουσική δεν ντύνονται απαραιτήτως στο ανάλογο ύφος,(σκουρόχρωμα ρούχα , fetish accessories , διχτυωτά καλσόν κλπ), και οι άνθρωποι που μοιάζουν με goths δεν συμπαθούν απαραιτήτως τη Goth μουσική . Εντούτοις, στη σπάνια περίπτωση που κάποιος μοιάζει με ένα goth και συμπαθεί και τη μουσική, οι πιθανότητες να είναι πραγματικά goth είναι αρκετές, ειδικά εάν το αρνείται!

Τι είναι το gothic look, λοιπόν ;

Οι πρώτοι gothsters είχαν πολλά κοινά στοιχεία με τους πανκ, εάν εξαιρέσουμε το γεγονός πως τα κυρίαρχα χρώματα ήταν το μαύρο για τα μαλλιά & τον ιματισμό (με το περιστασιακό ξέσπασμα του λευκού, κόκκινου ή πορφυρού) και το ασήμι για τα κοσμήματα.

Χρησιμοποιούσαν πολύ τα διχτυωτά αξεσουάρ και είχαν ένα συγκεκριμένο makeup, το οποίο χαρακτηρίζονταν κυρίως από τα πολύ άσπρα πρόσωπα και τα πολύ μαύρο eyeliner (και για τους άνδρες και για τις γυναίκες).Τα μαλλιά παλιότερα ήταν μαύρα και κοντοκουρεμένα , αλλά με το πέρασμα του καιρού πολλές νέες «goth» κομμώσεις πήραν τη σκυτάλη του κλασσικού μαύρου κοντού μαλλιού.

Το makeup παραμένει ένα αναπόσπαστο τμήμα του βλέμματος, αλλά το ντύσιμο έχει διαφοροποιηθεί έτσι ώστε μερικοί να φορούν, τώρα, ενδύματα εμφανώς επηρεασμένα από τις ρομαντικές μορφές του 18ου/19ου αιώνα, ενώ άλλοι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε PVC, δερμάτινα & διχτυωτά (το συντριμμένο βελούδο τείνει να είναι μια άλλη συμπάθεια των goths).Το μαύρο και το λευκό παραμένουν τα κυρίαρχα χρώματα, καθώς και το πορφυρό κόκκινο.


Λίγα λόγια για την μουσική και τους στίχους

Αρχικά η goth μουσική γεννήθηκε από την πανκ, και μερικά από τα πρωτοεμφανιζόμενα συγκροτήματα ήταν πολύ ζωηρά-μουσικώς εννοούμε πάντα- , μιας και χαρακτηρίζονταν από δυνατές τυμπανοκρουσίες. Τα πράγματα άλλαξαν στα μέσα της δεκαετίας του '80, γεγονός που πιθανότατα οφείλεται στην άνοδο των Sisters of Mercy. Οι Sisters χαρακτηρίστηκαν από τα βαθιά φωνητικά, τα απλά ,όμως ,προεξέχοντα basslines, και τους απλούς ρυθμούς των drum machine.

Πολλά συγκροτήματα προσπάθησαν να ακολουθήσουν τα βήματα των sisters , είτε ακολουθώντας πιστά το παράδειγμα τους ,είτε πειραματιζόμενοι με νέους ήχους. Έτσι αργότερα , υπήρξε κάποια διασταύρωση με την industrial σκηνή, και πολλά συγκροτήματα πρόσθεσαν τον ηλεκτρονικό ήχο .Έτσι στο τέλος της δεκαετίας του 90 δημιουργήθηκε αυτό που τώρα ονομάζουμε cybergoth.

Υπάρχει ,επίσης, και το ambient goth, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη μελωδική ενορχήστρωση και τα αιθέρια γυναικεία φωνητικά..

Όσον αφορά στους στίχους , η goth τείνει να είναι αρκετά ρομαντική μα και ταυτόχρονα , σκοτεινή .

Φτάνοντας στο 2006 και με μια εξάπλωση της goth μουσικής παγκοσμίως , οι οπαδοί της μουσικής ακόμα θεωρούνται από πολλούς πνευματικά ανάπηροι και πλημμυρισμένοι από χιλιάδες σύνδρομα κατωτερότητας. Κι εγώ ακόμα αναρωτιέμαι γιατί συμβαίνει αυτό ; Μήπως δεν αντέχουμε την διαφορετικότητα των άλλων ; Μήπως μας ξενίζει και μας ξινίζει κάτι που δεν είναι συνηθισμένο; Εάν η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί ότι το μακιγιάζ και ο τρόπος ντυσίματος «κάνουν» τον άνθρωπο, ίσως θα έπρεπε να το ψάξουν λίγο περισσότερο .

Μπορεί να μην είμαι ιδιαίτερα μεγάλη σε ηλικία, να μην έχω την πείρα πιο ώριμων ανθρώπων,να μην μπορώ να κρίνω σωστά ,όπως κάποιοι θα μου έλεγαν , αλλά είναι λάθος να βάζεις στο περιθώριο ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα , με διαφορετικά ιδεώδη… Το διαφορετικό δεν είναι απαραίτητα κακό…. Στη προκείμενη περίπτωση το διαφορετικό είναι ρομαντικό, είναι ευαίσθητο και πνευματώδες…

Εάν σας πλησιάσει λοιπόν , κάποιος μαυροντυμένος , με θλιμμένο ίσως ύφος , με «περίεργα» μουσικά γούστα ,μην απομακρυνθείτε επιδεικτικά …μείνετε εκεί να τον ακούσετε…μπορεί να έχει να σας πει κάτι ενδιαφέρον , κάτι που δεν έχετε ακούσει ποτέ πριν , μπορεί και όχι …αλλά δεν έχετε να χάσετε κάτι….πείτε απλά ΝΑΙ στο διαφορετικό (και όχι μόνο στο goth διαφορετικό , αλλά σε όλα τα είδη διαφορετικότητας) !

Κάντε και εσείς την …..ρομαντική…διαφορά !Η VaMMpyTreLLa και ο Tcunamee θα βρισκονται στις 10 του Οκτωβρη στα decks του Mad club ( Περσεφονης 53 , Γκαζι) με ένα “80's and their aftershock” party.

Θα ακουστουν NEW WAVE , ΙΝDIE, ELECTROPOP, SYNTHPOP, DARK WAVE, ALTERNATIVE ,MINIMAL ,FLEXIPOP, ELECTROCLASH μουσικες, της εποχης των 80's και όχι μονο!

Συγκροτηματα όπως Depeche Mode , Cure , Alphaville , Flock of Seagulls , Aha , Deine Lakaien ,Diary of Dreams ,Frozen Autumn ,VNV Nation ,The Killers , Faint , Franz Ferdinand etc θα παρελασουν από τα decks του Μad Club!

Εισοδος Ελευθερη.
Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:Θα εμφανίζεται ως εξής: Goth culture : Ρομαντική διαφορετικότηταΣχετικές Θεματικές Ενότητες

Μουσικά νέα - Συναυλίες - ΔισκογραφίαΣκέψεις, Θέσεις και Γνώμες
Συντάκτης: VaMMpiTreLLa
Αναγνώσεις: 16627
Εκτύπωση Εκτύπωση

Βαθμολογία άρθρου:

Μέση βαθμολογία: 4,32 / 5
Αριθμός Ψήφων: 37

Παρόμοια θέματα

Τα πλεονεκτήματα του συνδρόμου Aspenger Τα πλεονεκτήματα του συνδρόμου Aspenger Η Diane Kennedy, συγγραφέας και υποστηρικτής του συνδρόμου...
Κλασσικός Μαραθώνιος Αθήνας, ο αυθεντικός: Το τερατούργημα! Κλασσικός Μαραθώνιος Αθήνας, ο αυθεντικός: Το τερατούργημα! Πρόσφατα ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε να .."επανεκκινήσει" τον...
Η πολυδιάστατη σοφία της Ελληνίδας μάνας Η πολυδιάστατη σοφία της Ελληνίδας μάνας Οσο διαφορετικά κι αν μεγάλωσαν οι γονείς μας, είτε σε...
Περισσότερα για Απόψεις

Δημοφιλέστερα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
..Τα πιο δημοφιλή

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημα της...
Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Περισσότερα στα Αρθρα μας

Πολυ-ψηφισμένα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Αλλες κατηγορίες και νέα

Υψηλότερη αξιολόγηση

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Κι άλλες ειδήσεις