Συναγερμός για εκρηκτικά σε πτήση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών


Ημερομηνία Δευτέρα, 11 Ιαν 2016 @ 14:15
Θέμα/Κατηγορία Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Αποστολέας LavantiSΣυναγερμός σήμανε το πρωί στο διεθνή αερολιμένα της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» όταν επιβάτης πτήσης της Aegean χρειάστηκε να επανελεγχθεί, καθώς ο δευτερογενής έλεγχος έδειξε ενδείξεις εκρηκτικών που έπρεπε να διερευνηθούν περαιτέρω. 


Ωστόσο η πτήση, στην οποία επέβαινε η συγκεκριμένη επιβάτις είχε ήδη απογειωθεί, ενω μέχρι να εντοπιστεί προκλήθηκαν καθυστερήσεις κατά μέσο όρο σαράντα λεπτών σε 13 πτήσεις στο διάστημα από τις 9:30 έως τις 10:30.

Οπως εγινε γνωστο η επιβάτης, η οποία ειναι πιθανότατα ισπανικής καταγωγής και ταξίδευε με την πτήση της Aegean για τη Μαδρίτη, στον πρωτογενή έλεγχο μέσω των ειδικών μαγνητικών πυλών ελέγχου ασφαλείας βρέθηκε «καθαρή».

Ωστόσο κατά τη διάρκεια δευτερογενούς δειγματοληπτικού ελέγχου ασφαλείας που γίνεται με χειροκίνητο σύστημα προέκυψε ένδειξη, εξαιτίας της οποίας κρίθηκε σκόπιμο να επανελεγχθεί.

Ετσι, η Aegean έδωσε οδηγίες στον κυβερνήτη της πτήσης να προσγειώσει το αεροπλάνο στο πλησιέστερο αεροδρόμιο. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μαγιόρκα «Palma de Mallorca Airport», όπου έγιναν οι έκτακτοι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροσκάφος και στους επιβάτες, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και το αεροσκάφος αναχώρησε από τη Μαγιόρκα για τη Μαδρίτη, τελικό προορισμό της πτήσης.

Η ένδειξη που είχε εμφανιστει στο δειγματοληπτικό έλεγχο του Αεροδρομίου της Αθήνας οφείλεται πιθανότατα στον εντοπισμό οργανικών ουσιών, σημειώνουν πηγές κοντά στην υπόθεση, χωρίς ωστόσο κανείς να γνωρίζει ακριβώς τι προκάλεσε την ένδειξη δεδομένου ότι η επιβάτης βρέθηκε «καθαρή» στους ελέγχους που ακολούθησαν.

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Αεροδρομίου ζητά συγγνώμη τόσο από τους επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης όσο και των υπολοίπων πτήσεων που καθυστέρησαν εξαιτίας του περιστατικού και σημειώνει πως η κινητοποίηση των υπηρεσιών ασφαλείας ήταν άμεση και η καθήλωση όλων των πτήσεων που βρίσκονταν στο έδαφος για περαιτέρω ελέγχους έγινε «σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές και με γνώμονα την ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, για την υπόθεση η Αστυνομία σχηματίζει δικογραφία σε βάρος των υπαλλήλων της εταιρείας ασφαλείας του αεροδρομίου (security) για μη έγκαιρη ενημέρωση των αστυνομικών αρχών μετά τον έλεγχο της επιβατίδας με αποτέλεσμα να επιβιβασθεί στο αεροπλάνο.


Πηγή: Εθνος - Συντάκτης: Μαρία Λιλιοπούλου

 


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3491.html