Νέα και όμορφη - η 17χρονη πόρνη πολυτελείας


Ημερομηνία Πέμπτη, 17 Οκτ 2013 @ 19:25
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiS



Στο τελευταίο φιλμ του Φρανσουά Οζόν, το «Νέα και όμορφη» (Jeune et Jolie), η 17χρονη, η Ιζαμπέλ, κόρη εύπορης οικογενείας, γίνεται πόρνη πολυτελείας. Η σεξουαλική ζωή της 17χρονης Ιζαμπέλ και τα κρυφά ραντεβού της στο Παρίσι. Από αυτήν την Πέμπτη στους κινηματογράφους (δείτε το τρέιλερ - διαβάστε περισσότερα).




Μετά το σχολείο δανείζεται κρυφά ρούχα από την γκαρνταρόμπα της μητέρας της και βγαίνει για τα ραντεβού της. Στους πελάτες συστήνεται ως Λέα και λέει ότι είναι 22 χρόνων. Ενας από αυτούς θα πεθάνει από έμφραγμα την ώρα του σεξ και η κρυφή της ζωή θα σκάσει σαν βόμβα στο σπίτι. Η Ιζαμπέλ έμπλεξε με την πορνεία όπως θα έμπλεκε με τα ναρκωτικά ένα παιδί της ηλικίας της.

Ο Οζον δεν ηθικολογεί, ούτε σκηνοθετεί μελόδραμα. Φτιάχνει μια ακουαρέλα για την εφηβεία και την ενηλικίωση, ψιθυρίζοντας για το τέλος της αθωότητας και την αυγή μιας εποχής στη ζωή των νέων όπου το μπλέξιμο των συναισθημάτων φαίνεται σαν παράξενη δίνη. Στη μοναδική σκηνή της ταινίας με την Ιζαμπέλ στο σχολείο παρακολουθούμε τους μαθητές να απαγγέλλουν Ρεμπό: «κανείς δεν είναι σοβαρός στα 17 του χρόνια».

Η ιστορία της Ιζαμπέλ ξεκινάει καλοκαίρι, τότε που έγινε 17χρόνων, με τον μικρό της αδελφό να την κοιτάζει σαν ηδονοβλεψίας με τα κιάλια, ξαπλωμένη στην άμμο.Τελειώνει την επόμενη άνοιξη, με τον Οζόν να ’χει εστιασμένο τον κινηματογραφικό του φακό στο αδιάφορο βλέμμα της. Οι εποχές του χρόνου που πέρασε αντιστοιχούν σε τέσσερα επεισόδια της ζωής της ως γυναίκας. Το καλοκαίρι η Ιζαμπέλ χάνει την παρθενιά της σε έναν έρωτα που δεν της αφήνει καμία γεύση. Το φθινόπωρο, γνωρίζει τον πρώτο της πελάτη... Ανάμεσα στις εποχές του χρόνου παρεμβάλλονται τέσσερα μουσικά διαλείμματα με παλιά γαλλικά τραγούδια της Φρανσουάζ Αρντί.





Το «Νέα και όμορφη» είναι μια ρηχή ταινία. Μην περιμένετε σοβαρές απαντήσεις σε ζητήματα που τίθενται, ούτε ψυχολογικό βάθος για την ηρωίδα της. Ο Οζόν ήταν πάντα φορμαλιστής. Αρεσκόταν στα παιχνίδια του βλέμματος και εκδήλωνε την αγάπη για τον Χίτσκοκ, άλλοτε φωναχτά κι άλλοτε ψιθυριστά όπως τώρα. Ας είναι καχύποπτοι οι σινεφίλ όταν τους κλείνει πονηρά το μάτι, υπαινισσόμενος συγγένειες της Ιζαμπέλ με την «Ωραία της ημέρας» του ανατρεπτικού Λουίς Μπουνιουέλ.


Του Δημήτρη Μπούρα από την Καθημερινή






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3355.html