Η πτώση από τα 39.000 μέτρα όπως την βίωσε ο Felix


Ημερομηνία Πέμπτη, 17 Οκτ 2013 @ 17:10
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiS



Πριν από ένα χρόνο, στις 14 Οκτωβρίου 2012, ο Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ σημείωσε νέο ρεκόρ ελεύθερης πρώτης από τη στρατόσφαιρα. Ο 44χρονος Αυστριακός ανέβηκε με την ειδικά διαμορφωμένη κάψουλά του και τη βοήθεια ενός μπαλονιού από ήλιο στη στρατόσφαιρα και βούτηξε από ύψος 127.850 ποδιών (περίπου 39 χλμ.) πριν να ακουμπήσει το έδαφος στο ανατολικό Νέο Μεξικό.



Η κάθοδος του Φέλιξ διήρκησε συνολικά περίπου εννέα λεπτά και για πάνω από τέσσερα λεπτά βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση, μέχρι να ανοίξει τελικά το αλεξίπτωτό του σε ύψος 8.200 ποδιών.

Το άλμα του έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ που είχε κάνει ο Τζόζεφ Κίττινγκερ το 1960. Ο Κίττινγκερ είχε πηδήξει από ύψος 102.800 ποδιών, αλλά η ελεύθερη πτώση του είχε διαρκέσει 17 δευτερόλεπτα περισσότερα από αυτή του Φέλιξ. Αυτό συνέβη γιατί ο δεύτερος ταξίδεψε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από τον πρώτο, πριν να ανοίξει το αλεξίπτωτο. Ο Κίττινγκερ είχε ανοίξει το αλεξίπτωτο στα 18.000 πόδια και είχε χρησιμοποιήσει μικρότερο βοηθητικό αλεξίπτωτο σταθεροποίησης.

Ένα χρόνο μετά το άλμα του Φέλιξ, η Red Bull που ήταν χορηγός της αποστολής Stratos, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει την κάθοδο προς τη Γη από την οπτική γωνία του ίδιου του Φέλιξ, σημειώνοντας μέσα σε σχεδόν ένα 24ωρο περίπου 3 εκατομμύρια views.

α πρώτα 30 δευτερόλεπτα μετά το άλμα του από την κάψουλα δείχνουν τον Φέλιξ σε μία τρομακτική περιδίνηση που προκαλεί ζάλη, αλλά στην πορεία καταφέρνει να σταθεροποιήσει το σώμα του προς τη σωστή κατεύθυνση για το υπόλοιπο της καθόδου του. Ο ίδιος ο Μπαουμγκάρτνερ περιέγραψε αυτά τα 30 οδυνηρά δευτερόλεπτα σαν να κολυμπούσε χωρίς να αισθάνεται το νερό.

Για 40 δευτερόλεπτα και ενώ βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση, ο Φέλιξ σημείωσε ανώτατη ταχύτητα λίγο παραπάνω από τα 1.356 χλμ/ώρα (1.25 Mach) και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να σπάσει το φράγμα του ήχου χωρίς τη βοήθεια οχήματος.





Στο βίντεο φαίνεται το ύψος, η ταχύτητα αέρα, βιοϊατρικά δεδομένα καθώς και οι μετρήσεις G-force που λήφθηκαν από τη στολή κατά τη διάρκεια της καθόδου (δείτε το καλύτερα σε πλήρη οθόνη και υψηλή ανάλυση).


Πηγή: enet.gr


Διαβάστε ακόμη:
Ελεύθερη πτώση από το διάστημα στη γη







Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3354.html