32 ασυγχρόνιστοι μετρονόμοι, συγχρονίζονται μόνοι τους!


Ημερομηνία Παρασκευή, 20 Σεπ 2013 @ 16:35
Θέμα/Κατηγορία Νέα και Περίεργα

Αποστολέας LavantiS



Αν βάλεις 32 μετρονόμους πάνω σε μια σταθερή βάση και τους ξεκινήσεις τυχαία να χτυπούν σε άσχετους μεταξύ τους χρόνους και ρυθμούς, θα παραμείνουν για πάντα ασυγχρόνιστοι. Δοκίμασε όμως να τους τοποθετήσεις σε μια επιφάνεια που μπορεί να κινείται και κάτι πολύ ενδιαφέρον θα συμβεί και μάλιστα μέσα σε ελάχιστα λετπά! Δείτε το βίντεο, και σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε!
 


Σε αυτό το βίντεο, οι μετρονόμοι έχουν τοποθετηθεί κατά τον δεύτερο τρόπο. Ετσι, η ενέργεια από κάθε έναν μετρονόμο που χτυπάει επηρεάζει την κίνηση των υπολοίπων μετρονόμων γύρω του, αλλά και οι κινήσεις όλων των άλλων μετρονόμων τον επηρεάζουν και αυτόν. Ολη αυτή η "επικοινωνία" που συμβαίνει μεταξύ μετρονόμων, διευκολύνεται από την επιφάνεια πάνω στην οποία έχουν τοποθετηθεί, η οποία λειτουργεί σαν ενας ενεργητικός ενδιάμεσος μεταξύ όσων μετρονόμων βρίσκονται πάνω της. Οι μετρονόμοι σε αυτό το βίντεο, (στην πραγματικότητα ειναι απλά εκκρεμή, ή αν προτιμάτε την τεχνική ορολογία, ταλαντωτές) τελικά βρίσκονται σε "ζεύξη".

Η θεωρία των μαθηματικών και της φυσικής που καλύπτει τα ζεύγη ταλαντωτών είναι πολύ σχετική και με ένα μεγάλο εύρος  κι από άλλα επιστημονικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς του ήχου και της θερμικής αγωγιμότητας. Για περισσότερες πληροφορίες του γιατί και πώς συμβαίνει αυτό, αλλά και πως να το δοκιμάσετε μόνοι σας, δείτε το και το δεύτερο και  εξαιρετικό βίντεο που ετοίμασε ο φυσικός συμπυκνωμένης ύλης Ανταμ Μίκολιτς .





Συγχρονίζοντας μόνοι σας μετρομόνους, γιατί συμβαίνει, πώς να το κάνετε.. Εξηγεί ο Ανταμ Μίκολιτς











Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3334.html