Ρεμπέτικο και Μαμά Γερνάω, ξανακυκλοφορούν σε βινύλιο


Ημερομηνία Δευτέρα, 29 Ιούλ 2013 @ 17:00
Θέμα/Κατηγορία Μουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία

Αποστολέας LavantiS



Για τους λάτρεις του βινυλίου, επανακυκλοφορούν δύο δίσκοι του ελληνικού τραγουδιού, από τους σημαντικότερους θα λέγαμε, καθώς η επιτυχία που σημείωσαν ήταν μεγάλη και από εμπορικής πλευράς και καλλιτεχνικής. Πρόκειται για το "Ρεμπέτικο" σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Νίκου Γκάτσου που κυκλοφόρησε αρχικά το 1983 και για το μεταγενέστερο "Μαμά Γερνάω" (1988) του Σταμάτη Κραουνάκη σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και την αξεπέραστη ερμηνεία της Τάνιας Τσανακλίδου.



Οι δύο δίσκοι θα κυκλοφορήσουν με νέα ηχητική επεξεργασία προς μεγάλη χαρά των φίλων του βινυλίου αλλά και της νέας γενιάς των δισκόφιλων.


Οι δύο συλλεκτικοί δίσκοι

Το "Ρεμπέτικο" γράφτηκε από τον Ξαρχάκο προκειμένου να ντύσει μουσικά την ομώνυμη ταινία του Κώστα Φέρρη, ενώ θεωρείται σήμερα ως ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής δισκογραφίας και σημείο αναφοράς στο ρεμπέτικο τραγούδι, αν και δεν γράφτηκε τη χρυσή εποχή του ρεμπέτικου.
Κυκλοφορεί δε, 30 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση.

Αδύνατον να ξεχάσει κανείς τραγούδια όπως τα "Το Δίχτυ", "Μάνα μου Ελλάς", "Μπουρνοβαλιά", "Πρακτορείο", "Καίγομαι" τα οποία ερμήνευσαν με τρόπο μοναδικό οι Τάκης Μπίνης, Νίκος Δημητράτος, ο ίδιος ο Σταύρος Ξαρχάκος, η πρωτοεμφανιζόμενη τότε Σωτηρία Λεονάρδου και άλλοι.




Το "Μαμά Γερνάω" πιθανόν να είναι και η καλύτερη δισκογραφική στιγμή του διδύμου Κραουνάκης - Νικολακοπούλου που με τη συμμετοχή της - σπαρακτικής στις συγκεκριμένες ερμηνείες - Τάνιας Τσανακλίδου κατέθεσαν στη δισκογραφία έναν από τους καλύτερους δίσκους που σήμερα θεωρείται πλέον κλασικός.




Αν και πέρασαν 25 χρόνια από την πρώτη του έκδοση, τα τραγούδια "Μοίρες", "Το Πάτωμα", η "Ζελατίνα" αλλά και τα υπόλοιπα ακούγονται σαν σημερινά.

Την εικαστική επιμέλεια των επανεκδόσεων είχε ο Πέτρος Παράσχης.

Τα επετειακά συλλεκτικά βινύλια θα κυκλοφορήσουν στις 23 Σεπτεμβρίου από τη Feelgood Records.







Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3297.html