..Οταν συνήλθε μιλούσε μόνο Σουηδικά!


Ημερομηνία Τετάρτη, 17 Ιούλ 2013 @ 16:00
Θέμα/Κατηγορία Νέα και Περίεργα

Αποστολέας LavantiS



Οταν η αστυνομία βρήκε στις 28 του περασμένου Φεβρουαρίου έναν αναίσθητο άντρα μέσα σε ένα μοτέλ στην Καλιφόρνια, θεώρησε πως βρήκε τον αμερικανό πολίτη Μάικλ Τόμας Μπόουτραϊτ, όνομα που ήταν γραμμένο στην ταυτότητα που έφερε πάνω του. Οταν όμως ο άνδρας ξαναβρήκε τις αισθήσεις του και κατάφερε να επικοινωνήσει με το περιβάλλον, ύστερα από μερικές ώρες, όχι μόνο δεν αντιδρούσε στο όνομα «Μάικλ» ή «Τόμας», αλλά δεν ήξερε καν τι έκανε στις ΗΠΑ. Το χειρότερο απ' όλα: δεν μιλούσε αγγλικά, αλλά σουηδικά!



Ο 61χρονος πρώην μηχανικός του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού είπε στους αστυνομικούς - με τη βοήθεια ενός μεταφραστή - πως το όνομα του ειναι Γιόχαν Εκ και είναι Σουηδός. Μιλούσε καλά σουηδικά και δεν μπορούσε να ψελλίσει ούτε μια λέξη στη μητρική του γλώσσα. Επίσης, δεν θυμόταν απολύτως τίποτα από τη ζωή του πριν από τον Φεβρουάριο του 2013, άρα δεν μπορούσε να τους εξηγήσει όχι μόνο τι έκανε ακριβώς στο μοτέλ όπου βρέθηκε αναίσθητος, αλλά και για ποιον λόγο δίπλα του υπήρχαν πέντε ρακέτες του τένις.

Σήμερα ο Μπόουτραιτ (ή Εκ) μιλάει στο αμερικανικό δίκτυο CNN για έναν «καθημερινό εφιάλτη» που περνάει στην προσπάθεια του να θυμηθεί πράγματα, γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις από τη ζωή του. Στο πλευρό του έχει σπεύσει μια κοινωνική λειτουργός, η Λίζα Χαντ-Βάσκες, που προσπαθεί μαζί του να αναμοχλεύσει τη μνήμη του και να ανασύρει στην επιφάνεια το παρελθόν.

Οπως προκύπτει από τις έρευνες της, ο Μπόουτραιτ υπηρέτησε για τρία χρόνια στο αμερικανικό ναυτικό ως μηχανικός αεροσκαφών, μεταξύ 1971-1973, ενώ τη δεκαετία του 1980 βρέθηκε όντως στη Σουηδία - γεγονός που εξηγεί τη γνώση της σουηδικής γλώσσας -, εργαζόμενος για μια συμβουλευτική εταιρεία με τίτλο Kultur Konsult Nykoping.

Στη συνέχεια μετακόμισε στην Ιαπωνία, γνώρισε μια Γιαπωνέζα, με την οποία παντρεύτηκε κι απέκτησαν έναν 12χρονο, σήμερα, γιο. Χώρισαν και βρέθηκε στην Κίνα, όπου δίδασκε αγγλικά σε ένα αγγλόφωνο σχολείο, οπότε έληξε η βίζα του κι αναγκάστηκε να επιστρέφει στην Αμερική.

Οταν η Βάσκες του τα ειπε όλα αυτά (τα βρήκε μέσω πολύμηνης έρευνας) εκείνος δεν θυμόταν απολύτως τίποτα. Οσον αφορά στις ρακέτες του τένις που βρέθηκαν δίπλα του τη μέρα που λιποθύμησε, προκύπτει πως ο Μπόουτραιτ ήταν ένας καλός παίκτης του τένις κι ίσως να βρισκόταν στην Καλιφόρνια για να πάρει μέρος σε αγώνα. Πλέον, ανταποκρίνεται όταν τον αποκαλούν «Μάικλ», αλλά θα ήθελε πολύ να τον φωνάζουν «Γιόχαν». Εξακολουθεί να νιώθει «ξένος» στην Καλιφόρνια, για αυτό και η κοινωνική λειτουργός τον ενθάρρυνε να έρθει σε επαφή με Αμερικανοσουηδούς.

Οι γιατροί θεωρούν πως ο 61χρονος πάσχει από μια πάθηση που καλείται fugue amnesia, όπου ο ασθενής, συνήθως λόγω κάποιου ψυχολογικού τραύματος, χάνει την αίσθηση της προσωπικής του ταυτότητας. Το παρήγορο είναι ότι συνήθως η μνήμη επιστρέφει σταδιακά μέσα σε διάστημα κάποιων μηνών.

Και στο παρελθόν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι «ξύπνησαν» από σοβαρή αρρώστια ή κωματώδη κατάσταση μιλώντας άλλες γλώσσες. Πριν από τρία χρόνια, μια νεαρή κοπέλα από την πόλη Κνιν της Κροατίας έπεσε σε κώμα. Οταν ξύπνησε, 24 ώρες μετά, είχε ξεχάσει εντελώς τη μητρική της γλώσσα και μιλούσε γερμανικά. Σύμφωνα με τους γονείς της, ναι μεν η μικρή είχε αρχίσει να κάνει μαθήματα γερμανικών στο σχολείο, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα είχε τη δυνατότητα να μιλάει τόσο καλά τη γλώσσα.

«Τα παλαιότερα χρόνια αυτό θα θεωρείτο θαύμα, εμείς όμως θέλουμε να πιστεύουμε πως υπάρχει μια λογική εξήγηση», είχε πει τότε ο ψυχίατρος Μίλο Μίλας, ενώ ο διευθυντής του νοσοκομείου όπου νοσηλεύτηκε η κοπέλα, Ντούζομιρ Μαράσοβιτς σχολίασε ότι «ποτέ δεν ξέρεις πώς θα συμπεριφερθεί ο εγκέφαλος μετά από ένα τέτοιο τραύμα και μία κωματώδη κατάσταση».


Πηγή: Το Βήμα






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3288.html