Ejekt Festival 2013 - Pet Shop Boys, Happy Mondays, κ.α.


Ημερομηνία Τρίτη, 16 Ιούλ 2013 @ 05:45
Θέμα/Κατηγορία Μουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία

Αποστολέας LavantiS



Το φεστιβάλ Ejekt ξεκίνησε ως εναλλακτικός θεσμός, το 2005, και από τότε κάθε καλοκαίρι παραμένει πιστό στο ραντεβού του με το κοινό. Στη σκηνή του όλα αυτά τα χρόνια έχουν ανέβει μεγάλα ονόματα, από τους Chemical Brothers, τον Μoby και τους Pixies μέχρι τους Beastie Boys και τον Jarvis Cocker, και από κάτω έχουν «χτυπηθεί» περίπου 55 χιλιάδες μουσικόφιλοι. Την Τρίτη (16/7), στην πλατεία Νερού στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου, το 9o φεστιβάλ Ejekt θα φιλοξενήσει και πάλι σημαντικά ονόματα όπως οι Pet Shop Boys (φωτογραφία), οι Happy Mondays, o Τζέιμς Μπλέικ.




«Φέτος, όμως, το στοίχημα είναι ακόμη μεγαλύτερο», μας λέει ο Γιάννης Παλτόγλου, εκ των διοργανωτών: «Το φεστιβάλ χρηματοδοτείται από εμάς κι από χορηγούς. Βέβαια, έτσι όπως είναι η κατάσταση οι χορηγίες έχουν πέσει τουλάχιστον 40%. Γι’ αυτό και σήμερα ουσιαστικά έχουμε μείνει δύο μεγάλες εταιρείες διοργάνωσης συναυλιών. Προσπαθούμε να κάνουμε μετρημένα πράγματα για να κρατηθούμε. Από την πλευρά των καλλιτεχνών δεν υπάρχει απολύτως καμία κατανόηση. Δεν τους ενδιαφέρει αν έχουμε κρίση.

»Αυτή η χρονιά είναι η πιο δύσκολη που έχουμε αντιμετωπίσει σε σχέση με τις οικονομικές συμφωνίες. Και χωρίς να έχουν μειωθεί οι αμοιβές των καλλιτεχνών, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τις τιμές των εισιτηρίων στα περσινά επίπεδα, 30 ευρώ για τα πρώτα εισιτήρια και 35 για τα υπόλοιπα. Πρέπει να πω επίσης, ότι τώρα πια η προπώληση δεν δείχνει τίποτα. Ο,τι κινηθεί τις τελευταίες δύο-τρεις μέρες. Οπότε καταλαβαίνετε για τι ρίσκο μιλάμε».


Νέο άλμπουμ

Ως προς το καλλιτεχνικό μέρος, πρώτο όνομα του φεστιβάλ είναι οι διάσημοι Βρετανοί Pet Shop Boys. Μια ημέρα πριν από την εμφάνισή τους θα έχει κυκλοφορήσει το καινούργιο 12ο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο «Electric». Την παραγωγή του υπογράφει ο Στιούαρτ Πράις, ο οποίος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με ονόματα όπως η Μαντόνα, οι Take That και οι Killers. Από τα πρώτα που έχουμε ακούσει είναι μια ωραία διασκευή στο «The Last To Die» του Μπρους Σπρίνγκστιν και το σούπερ χορευτικό «Axis» σε ένα mix από τον Boys Noize.

Οι Happy Mondays είναι πάντα ένα μεγάλο πάρτι. Το θρυλικό συγκρότημα από το Μάντσεστερ μας έχει χαρίσει επιτυχίες όπως «Step On», «Twenty-Four Hour Party People», «Kinky Afro» και «Hallelujah». Ο περίφημος δίσκος «Pills ‘n’ Thrills and Bellyaches» κατάφερε να δέσει ιδανικά τη ροκ με την άσιντ και τη ρέιβ σκηνή και αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής. Πέρυσι, οι Happy Mondays περιόδευσαν για πρώτη φορά ύστερα από 19 χρόνια με το original line-up τους και πραγματοποίησαν μια από τις πιο πετυχημένες περιοδείες της χρονιάς.

Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, όπου αντί για τους Happy Mondays θα εμφανιστούν o Peter Hook & The Light, μπορεί να είναι ξαφνική αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δυσάρεστη, αφού ο συνιδρυτής των Joy Division και έπειτα New Order, αποτελεί ιδιαίτερη φιγούρα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Σε ότι αφορά βέβαια την ακύρωση (ουσιαστικά χωρίς λόγο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοργανώτρια εταιρεία), της εμφάνισης των Happy Mondays στο EJEKT Festival, προέκυψε έπειτα από επίκληση από την πλευρά του συγκροτήματος της γενικής απεργίας της 16ης Ιουλίου και του πιθανού κινδύνου να χάσουν τις πτήσεις τους (αν απεργήσουν οι υπάλληλοι του αεροδρομίου της Αθήνας).

Οι Palma Violets θεωρούνται η ελπίδα του ροκ για τη Μεγάλη Βρετανία. Πριν καν κυκλοφορήσουν το πρώτο σινγκλ, ήταν ήδη το πιο καυτό νέο συγκρότημα -η πρώιμη αποθέωση είναι κάτι που αρέσει πολύ στο κοινό και την κριτική της Μ.Βρετανίας- χάρη στα βίντεο από τις εκρηκτικές συναυλίες τους που ανέβαζαν οι οπαδοί τους στο youtube. Εκτοτε, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Το δισκογραφικό ντεμπούτο τους «180» έφτασε στην ενδέκατη θέση των βρετανικών τσαρτς την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του, το συναυλιακό τους πρόγραμμα είναι γεμάτο και τραγούδια όπως το «We Found Love» και «Step Up For The Cools Cats» έχουν ήδη κάνει επιτυχία.

Η πιο ενδιαφέρουσα νέα παρουσία του φεστιβάλ είναι ο Τζέιμς Μπλέικ, ο νεαρός Λονδρέζος στον οποίο πολλοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την ανανέωση της βρετανικής ποπ μουσικής. Το ομώνυμο ντεμπούτο του -με τη μεγάλη επιτυχία «Limit To Your Love»- χαρακτηρίστηκε ένας από τους κορυφαίους δίσκους του 2011 ενώ και ο δεύτερος δίσκος του «Overgrown» που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, κινήθηκε σε αβαντγκάρντ δρόμους, παρουσιάζοντας ένα ηλεκτρονικό, φανκ, γκόσπελ υβρίδιο. Δύο από τους συνεργάτες του σ’ αυτή τη δουλειά είναι ο Μπράιαν Ινο και ο RZA.


Από την Ελλάδα

Οι The Viper Vikings, Jamming Funkers και The Bitter Sweet είναι τα τρία ελληνικά γκρουπ που συμμετέχουν στο Ejekt.

Προέκυψαν από διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν περίπου 120 μπάντες και περισσότεροι από 600 καλλιτέχνες, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από το Κιλκίς μέχρι την Κύπρο, με 117 βίντεο που ανέβηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.redbullbedroomjam.gr.

Σόουλ, φανκ, ροκ, ή τέκνο σε απρόσμενα παντρέματα αποδεικνύουν ότι η αγγλόφωνη εγχώρια σκηνή είναι δραστήρια, πειραματίζεται και καταθέτει ενδιαφέρουσες δουλειές.

- ​​Τρίτη, 16 Ιουλίου, στην πλατεία Νερού, στον Ολυμπιακό πόλο Φαλήρου. (Η πλατεία Νερού βρίσκεται ανάμεσα στο γήπεδο του τάε κβο ντο και του μπιτς βόλεϊ.) Οι πόρτες ανοίγουν στις 4 το απόγευμα και οι συναυλίες ξεκινούν στις 5.30 μ.μ.


Πηγή: Kathimerini.gr (της Γιουλης Επτακοιλη)






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3284.html