Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS με αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα


Ημερομηνία Τρίτη, 01 Δεκ 2009 @ 07:15
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiS1η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDSΗ χειρότερη χρονιά για το AIDS φαίνεται ότι είναι το 2009, αφού η μάστιγα του αιώνα παρουσιάζει για πρώτη φορά, από το 1998, αυξητικές τάσεις στη χώρα μας. Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στη φετινή χρόνια. Τα νούμερα είναι απογοητεύτηκα καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 462, από τα οποία 49 (10,6%) αφορούν σε κρούσματα AIDS (νοσούντες). Μάλιστα, οι ειδικοί χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί το AIDS προσβάλλει την «καρδιά» του παραγωγικού ιστού της χώρας, δηλαδή τις ηλικίες 25-44 ετών.


Μεταξύ των άμεσων σχεδίων για την αντιμετώπιση της μάστιγας του αιώνα είναι η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα αφορά στην εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης των πολιτών. Τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για το AIDS, όπου οι φορείς υγείας, κυβερνητικοί και μη, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με επικεφαλής το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων. Επιπλέον, θα καθιερωθεί η Εθνική Ημέρα για το AIDS, η οποία θα έχει στόχο την προώθηση της ιδέας του προληπτικού ελέγχου, όπως είπε η υπουργός.

Συνολικά από το 1981 έως σήμερα στη χώρα μας έχουν διαγνωστεί 9.798 άνθρωποι, από τους οποίους οι 7.881 άνδρες και 1869 γυναίκες. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία για την HIV λοίμωξη κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2009, φαίνεται ότι η νόσος προσβάλλει κυρίως το ανδρικό φύλο (83,3%) και είναι επικεντρωμένη στους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες είναι αυτή μεταξύ 30 και 34 ετών και στις γυναίκες η ομάδα μεταξύ 25 και 29 ετών.

Πηγή: zougla.gr


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2000.html