Τρισδιάστατα ολογράμματα που τα ..νιώθεις


Ημερομηνία Πέμπτη, 27 Αύγ 2009 @ 03:40
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiSΗ τεχνολογία που ανέπτυξαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκυο (διόλου περίεργο) μπορούμε να πούμε ότι είναι μια γεύση από το…μέλλον. Αυτό γιατί κατάφεραν να δώσουν ύλη και υπόσταση σε ολογράματα, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μπορεί να τα νιώθει στο χέρι του σαν να είναι πραγματικά αντικείμενα.


Για όσους δεν ξέρουν τι εστί «ολογράφημα» (ή ολογραμμα / hologram), με απλά λόγια είναι όταν βλέπουμε ένα αντικείμενο φτιαγμένο με γραφικά υπολογιστή να «προβάλλεται» μπροστά στα μάτια μας εκτός οθόνης, «αιωρούμενο» στον αέρα, σαν να βρίσκεται πραγματικά μπροστά μας, μόνο που δεν έχει μάζα – είναι μόνο «οπτική» η υπόστασή του, δηλαδή το χέρι μας περνά από «μέσα» του.

Η τεχνολογία που ανέπτυξαν οι ερευνητές, βασίζεται σε έναν δικής τους σχεδίασης ειδικό πομπό υπέρηχων, ο οποίος «πυροβολεί» υπέρηχους στο δέρμα του χρήστη «προσομοιώνοντας» την επαφή του με το εκάστοτε ολογραφικό αντικείμενο, ενώ παράλληλα και το ίδιο το αντικείμενο «αντιδρά» από την πρόσκρουση / επαφή με το χέρι.

Σε ένα από τα παραδείγματα που δημοσιοποιήθηκαν, φαίνεται καθαρά ένα μπαλάκι-ολογράφημα να αναπηδά στο χέρι του χρήστη, χωρίς καμία απώλεια στην ποιότητα εικόνας – πραγματικά μια τεχνολογία πολλά υποσχόμενη, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η Ιατρική εξ αποστάσεως (πχ. ο χειρούργος θα μπορεί να κάνει μια επέμβαση στον ασθενή και να αισθάνεται αληθινές αντιστάσεις από τα όργανα του τελευταίου στους χειρισμούς με τα χειρουργικά εργαλεία).

Πηγή: Ζούγκλα


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1934.html