Μια Πολιτεία ένας αιώνας, με την Νεκταρία Καραντζή


Ημερομηνία Δευτέρα, 17 Αύγ 2009 @ 12:00
Θέμα/Κατηγορία Μουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία

Αποστολέας LavantiS



Το Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2009, ώρα 19:30, μια ιδιαίτερη εκδήλωση θα λάβει χώρο στο λιμάνι της Νέας Αρτάκης, στην κεντρική Εύβοια. Εκεί ακριβώς που βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, όπου κάποτε αποβιβάστηκαν οι Αρτακιανοί πρόσφυγες Κυζίκου για να δημιουργήσουν τη γραφική σημερινή πολιτεία της Νέας Αρτάκης, θα παρουσιαστεί ένα μουσικό δρώμενο, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, με θέμα ακριβώς αυτήν την ιστορική προσφυγική εγκατάσταση, με τίτλο: «Μια Πολιτεία ένας αιώνας». Στο μουσικό δρώμενο της Νέας Αρτάκης, η γλυκύτατη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή θα είναι ο βασικός συνδετικός κρίκος που θα μεταφέρει το κοινό από εποχή σε εποχή. Με τη σκηνοθετική υπογραφή και την αφήγηση του Μάνου Χατζηγεωργίου, τη φωνή της Νεκταρίας, το χορευτικό πρόγραμμα υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Ελευθερίου και την σύμπραξη των συνεργατών του: Μαρίας Σταματούκου και Δημητρίου Καρβέλα και τη γενική επιμέλεια της Φεβρωνίας Διακουμή θα ζωντανέψει με μουσική, χορό, λόγο αλλά και ζωντανές αναπαραστάσεις –έκπληξη στον φυσικό χώρο του λιμανιού, ολόκληρη η ιστορία των Αρτακιανών.



Η Νεκταρία Καραντζή, γνωστή κυρίως μέσα από τη συνεργασία της με τον κορυφαίο παραδοσιακό ερμηνευτή Χρόνη Αηδονίδη, ο οποίος προσβλέπει δικαίως σε εκείνην για την παράδοση της ιερής του σκυτάλης, αλλά και από τις ξεχωριστές και κατανυκτικές ερμηνείες της σε βυζαντινά εκκλησιαστικά κείμενα, αποτελεί μια σπάνια περίπτωση ερμηνεύτριας της νέας γενιάς, όχι μόνο γιατί διαθέτει γλυκύτατα δουλεμένη και γαλήνια φωνή που συγκινεί βαθιά και για τη ποιοτική, διακριτική και σεμνή παρουσία της στα μουσικά πράγματα αλλά και για το εξίσου εντυπωσιακό βιογραφικό της. Είναι διπλωματούχος με διάκριση της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής και ψάλτρια από τα 9 της χρόνια. Είναι δικηγόρος, με μεταπτυχιακά στο Ποινικό Δίκαιο και υποψήφια διδάκτωρ σήμερα στον Τομέα Ποινικού Δικαίου του Παν/μίου Αθηνών, ενώ ειδικεύεται στα θέματα ποινικής προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Δισκογραφικά, έκανε το ντεμπούτο της στα 14 χρόνια της συμμετέχοντας, με βυζαντινούς ύμνους, σε σειρά εκδόσεων του Μοναστηρίου της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Μήλεσι Ωρωπού, όπου περιείχαν αποσπάσματα λόγου με τη φωνή του μακαριστού Γέροντα Πορφυρίου, ενώ από το 2004, ξεκινά την συνεργασία της με τον δάσκαλό της Χρόνη Αηδονίδη, μέσω της έκδοσης του διπλού cd «Όταν οι δρόμοι συναντιούνται» με παραδοσιακά τραγούδια και βυζαντινούς ύμνους και του cd «Επικράνθη» (έκδ. Αποστολικής Διακονίας, 2006) με βυζαντινούς ύμνους της Μ. Εβδομάδας που ερμήνευσε στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά επτά εκπομπών της ΕΤ1 με τον Χρόνη Αηδονίδη, η οποία προβάλλεται σχεδόν κάθε Μεγάλη Εβδομάδα από το 2005. Πρώτη της εμφάνιση σε συναυλιακό κοινό, με παραδοσιακά τραγούδια, ήταν το 2004 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε εκδήλωση αφιερωμένη στα 50 χρόνια προσφοράς του Χρόνη Αηδονίδη στη μουσική μας παράδοση. Από τότε λαμβάνει μέρος σε επιλεγμένες συναυλίες και μουσικές παραστάσεις παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής, κυρίως πλάι στον δάσκαλό της, συνεχίζοντας επάξια το έργο του.

 







Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1926.html