Ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα - Ξεκινάνε οι δοκιμές από τους 'μεγάλους'


Ημερομηνία Δευτέρα, 13 Απρ 2009 @ 15:00
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiSΤο «πράσινο φως» για την έναρξη επίγειων ψηφιακών εκπομπών από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς έδωσε η ΕΕΤΤ η οποία ενέκρινε την σύσταση της εταιρείας ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ, που συνέστησαν τα κανάλια εθνικής εμβέλειας για τη διαχείριση του δικτύου τους. Αντικείμενο της εν λόγω κοινής επιχείρησης είναι η ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών επίγειου ψηφιακού τηλεοπτικού δικτύου.
Ειδικότερα η ανεξάρτητη αρχή, προέβη στην έκδοση απόφασης, αναφορικά με την υποβληθείσα σε αυτήν γνωστοποίηση των εταιρειών ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», «STAR - ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», «SKAI - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ», «ALTER - ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», «ΑΝΤΕΝΝΑ T.V ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», «MEGA CHANNEL - ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» για τη σύσταση της κοινής επιχείρησης «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε.» υπό τη μορφή συγκέντρωσης επιχειρήσεων. Επισημαίνεται ότι αντικείμενο της εν λόγω κοινής επιχείρησης είναι η ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών επίγειου ψηφιακού τηλεοπτικού δικτύου.

Με τη συγκεκριμένη Απόφασή της η ΕΕΤΤ έκρινε ότι η δημιουργία της κοινής επιχείρησης δεν συνιστά συγκέντρωση.

Ως εκ τούτου, η ΕΕΤΤ παροτρύνει τα μέρη που συμμετέχουν στον «ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΑΡΟΧΟ Α.Ε» να προβούν σε όλες τις ενέργειες για την άμεση δραστηριοποίηση της κοινής επιχείρησης και την παροχή των υπηρεσιών ψηφιακού δικτύου στην ελληνική επικράτεια, υπό το καθεστώς σύμπραξης επιχειρήσεων.Οι ιδιωτικοί σταθμοί

Σε πρώτη φάση, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί θα εκπέμψουν ψηφιακά το αναλογικό τους πρόγραμμα στις περιοχές των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, ενώ σταδιακά το δίκτυο θα επεκτείνεται και στις άλλες περιοχές της χώρας, με στόχο να υπάρξει πλήρης κάλυψη περί το 2012, χρονιά κατά την οποία η Ε.Ε. έχει ορίσει ως καταληκτική για την πλήρη μετάβαση στη νέα τεχνολογία εκπομπής. Από πλευράς εξοπλισμού το σύνολο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών είναι ήδη έτοιμο, ενώ υπενθυμίζεται ότι για τις εκπομπές έχει επιλεγεί το φορμά mpeg 4 το οποίο δίνει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υψηλής ευκρίνειας.

Υπενθυμίζεται ότι στο χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων που θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2012, έχουν εκχωρηθεί συχνότητες που επαρκούν για 14 τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ενώ το νούμερο των καναλιών που θα μπορούν να εκπέμψουν έχει κλειδώσει στο 7, όσα δηλαδή και τα κανάλια που συνέστησαν την εταιρεία.

Μετά από αυτήν την απόφαση η υπόθεση ψηφιακή τηλεόραση, μπήκε στην τελική ευθεία, αφού έγινε το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την πλήρη ψηφιακή μετάβαση για τα ιδιωτικά κανάλια.

Σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν ανάλογες αποφάσεις και για τους τηλεοπτικούς σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας εφόσον αυτοί συστήσουν ανάλογες εταιρείες διαχείρισης δικτύου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση οι περιφερειακοί σταθμοί του νομού Αττικής, ενώ ανάλογα θα κινηθούν και άλλα κανάλια σε ολόκληρη την επικράτεια.

Συνολικά και σε ό,τι αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας, επισημαίνεται ότι έχουν πάρει την σχετική έγκριση του ΕΣΡ 43 τηλεοπτικοί σταθμοί από ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή: naftemporiki.grΤο άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article1878.html