Καταδίκη της ΔΕΗ για ηλεκτροπληξία καταναλωτή


Ημερομηνία Σάββατο, 25 Φεβ 2006 @ 05:05
Θέμα/Κατηγορία Νέα και Περίεργα

Αποστολέας LavantiSΓια ανθρωποκτονία εξ αμελείας καταδικάστηκε υπάλληλος της ΔΕΗ, ο οποίος λόγω πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων του προκάλεσε σε καταναλώτρια ηλεκτροπληξία. Η απόφαση αυτή δικαίωσε τους συγγενείς της άτυχης κοπέλας, που έκαναν λόγο για κακή συντήρηση του αγωγού τροφοδοσίας ρεύματος του σπιτιού και για συγκεκριμένες ευθύνες. Νιόπαντρη η Αικατερίνη Λαζαριώτη, το καλοκαίρι του 2001 έπαθε ηλεκτροπληξία, όταν πήγε να κάνει μπάνιο και ήρθε σε επαφή με το νερό στο σπίτι της, στην Κατερίνη, και ύστερα από τρεις μήνες στο νοσοκομείο υπέκυψε στα 21 της χρόνια.


Η έκθεση που είχαν συντάξει οι πραγματογνώμονες της ΔΕΗ στην Κατερίνη για τον θάνατο της νεαρής γυναίκας είχε αποδοθεί στην κακή συντήρηση του αγωγού που τροφοδοτούσε με ρεύμα το σπίτι της.

Για τον θάνατό της, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης επέβαλε στον τότε προϊστάμενο της τεχνικής διεύθυνσης, που σήμερα είναι αναπληρωτής διευθυντής της ΔΕΗ Πιερίας, ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή, καθώς ήταν κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Αποτέλεσμα της κακής συντήρησης ήταν να αποκοπεί ο ουδέτερος αγωγός τροφοδοσίας της τριφασικής σύνδεσης της οικοδομής που βρισκόταν στην κολώνα της ΔΕΗ και να μην υπάρχει γείωση.

Το δικαστήριο αθώωσε δύο τεχνικούς της ΔΕΗ που είχαν κατηγορηθεί για το θάνατο της κοπέλας, καθώς έκρινε ότι η συγκεκριμένη συντήρηση δεν ήταν στην αρμοδιότητά τους.

Πάντως, και σε περιπτώσεις καταστροφής οικιακών συσκευών από πτώση της τάσης του ρεύματος, οι καταναλωτές μπορούν να προσφεύγουν στα δικαστήρια και στο Συνήγορο του Πολίτη. Θα πρέπει να έχουν αποδείξεις για τις βλάβες, μάρτυρες και υπομονή καθώς για να δικαιωθούν χρειάζεται να περάσει μεγάλο διάστημα ως και τρία χρόνια.


Πηγή: ΕΡΤ ΑΕ

Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article936.html