Εναλλακτικός τουρισμός στην Ηλεία και Γορτυνία


Ημερομηνία Κυριακή, 23 Νοέ 2003 @ 20:30
Θέμα/Κατηγορία Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Αποστολέας LudvichΑν είστε λάτρης της φύσης, σας αρέσει η περιπέτεια και ψάχνετε τρόπους απόδρασης από τους γρήγορους ρυθμούς, τότε δεν έχετε παρά να ανακαλύψετε την ορείνη Ηλεία και Γορτυνία και τα υπέροχα ποτάμια της περιοχής. Κάντε rafting η kayak ανάμεσα σε κατάφυτα φαράγγια και σε γραφικούς καταρράκτες...

Διαβάστε στο άρθρο και τις φωτογραφίες που μας έστειλε ο Ludvich, τις ατελείωτες επιλογές που έχετε όταν βρεθείτε εκεί αλλά και αμέτρητους λόγους για να το κάνετε..Ο νομός Ηλείας εκτός από τις θαυμάσιες παραλίες του διαθέτει και ορεινές τοποθεσίες σε δάση και ποτάμια που προσφέρονται για ξεχωριστές διακοπές μέσα στην φύση. 

Νέδα - Φωτογραφίες από το www.amaliadacity.com Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία διασχίζοντας το μοναδικό ποτάμι στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα, τη Νέδα. Να απολαύσετε την φύση σε όλο το μεγαλείο της , σε στενά φαράγγια , σε κατάφυτες πλαγιές, σε μικρούς καταρράκτες.

Νέδα - Φωτογραφίες από το www.amaliadacity.com


Νέδα - Φωτογραφίες από το www.amaliadacity.com


Νέδα - Φωτογραφίες από το www.amaliadacity.com

Νέδα - Περισσότερες φωτογραφίες από την Trekking Hellas

Κυλάει ανάμεσα στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας αποτελώντας το φυσικό τους σύνορο. Ακόμα και εκεί που μπήκε το ανθρώπινο χέρι, στα μικρά χωριά, η αρμονία δεν διαταράσσεται αντίθετα προστίθεται μια ακόμα γραφική πινελιά.

Για τους λάτρεις του rafting και των άλλων υδάτινων σπορ προτείνουμε rafting στον ποταμό Αλφειό.
    Ποταμός της κεντρικής και δυτικής Πελοποννήσου, πηγάζει από το οροπέδιο της Τριπόλεως στις απολήξεις του Πάρνωνα παρά την Ασέα, σε υψόμετρο 800 m. Ένα σημείο της διαδρομής του είναι υπόγειο, όπου δέχεται νερά από καταβόθρες καθώς και από τη λίμνη Τάκα. 


Αλφειός - Φωτογραφίες από το www.amaliadacity.com


Αλφειός - Φωτ. Trekking Hellas


    Κατά μήκος της διαδρομής του δέχεται τα νερά ποταμών και χειμάρρων, σημαντικότεροι των οποίων είναι: ο Ελισσώνας (Μπαρμπουτσάνα), ο Λούσιος, ο Λάδων, ο Ερύμανθος και ο Κλαδέος. Στο σημείο που συναντώνται ο Λάδωνας, ο Ερύμανθος με τον Αλφειό ονομάζεται Τριποταμιά ή Τριπόταμα, δημιουργούν ένα σπουδαίο οικοσύστημα. Πριν εκβάλλει στον Κυπαρισσιακό κόλπο (Ιόνιο πέλαγος) παρά την Αρχαία Ολυμπία, υπάρχει φράγμα εκτροπής απ’ όπου αρδεύονται περί τα 135.000 στρέμματα (στοιχεία από το υπουργείο Γεωργίας).

Σύμφωνα με τη Μυθολογία, ο Αλφειός ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος και λατρευόταν ως θεός της γονιμότητας. Γνωστός ήταν ο άτυχος έρωτάς του με τη θεά Αρτέμιδα, την οποία κυνήγησε σε όλη την Ελλάδα για να την κάνει δική του. Επίσης, ο Αλφειός είχε ερωτευθεί τη νύμφη Αρεθούσα, την οποία κατεδίωξε απεγνωσμένα μέχρι την Ορτυγία κοντά στις Συρακούσες. Εκεί, η Αρεθούσα για να μην την πιάσει μεταμορφώθηκε σε πηγή και ο Αλφειός από την απελπισία του σε ποτάμι, όπου τα νερά του περνώντας τη θάλασσα ενώνονται με τα νερά της πηγής Αρεθούσας.


    Από την ορεινή Αρκαδία ,πηγάζει και ο πανέμορφος ποταμός Λούσιος στον οποίο επίσης μπορείτε να συμμετάσχετε σε διάφορες δραστηριότητες (rafting, Hydrospeed, kayak κ.α.) που οργανώνουν εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού.


Λούσιος - Φωτογραφίες από το www.amaliadacity.com


Λούσιος - Φωτογραφίες Trekking Hellas


     Προτεινόμενη διαδρομή για πεζοπορία είναι αυτή που ξεκινά από τη Νέα Μονή Φιλοσόφου και καταλήγει στην Αρχαία Γόρτυνα πάνω σε συντηρημένα μονοπάτια. Με μή συντηρημένο μονοπάτι ο δρόμος συνεχίζει μέχρι τη τοποθεσία "Λιαπέϊκα", μετά την Καρύταινα, παραλλήλως προς το ποτάμι του Λούσιου.

    Η διαδρομή για το rafting, ξεκινά από τη γέφυρα Ατσιχόλου Καρύταινας (Λούσιος) και αφού διασχίσει το καταπράσινο φαράγγι με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, καταλήγει, μετά από 7χλμ. στο γεφύρι του Κούκου, (Αλφειός). Η δεύτερη διαδρομή, ξεκινά από την ίδια γέφυρα και καταλήγει στο Μάτεση (14 χλμ.).


    Πεζοπορία επίσης αξίζει να κάνετε και στον Λάδωνα ποταμό. Τοποθεσία εκκίνησης η Δάφνη Αχαϊας, κοντά στα Καλάβρυτα. Εκτός από πεζοπορία μπορείτε να συμμετάσχετε και σε άλλες δραστηριότητες (τοξοβολία, mountain bike, κωπηλασία στην τεχνητή λίμνη του Λάδωνα) που αναλαμβάνουν εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού. ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
H Αμαλιάδα στο διαδίκτυο - Πληροφορίες για την Αμαλιάδα και την Ηλεία
Trekking Hellas - Εταιρεία εναλλακτικού τουρισμού
Δήμος Γόρτυνος - Καρύταινα,Λούσιος
Δάφνη Καλαβρύτων - Λάδωνας
Oreivatein - Ελληνικός σύλλογος ορειβασίας
ECO ACTION
Αγίων Αναργύρων 16,
ΤK 10554 Ψυρρή, Αθήνα
Tηλ. 010-3317866-7
e-mail:ecoaction@internet.grΤο άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article91.html