Dhoad - Οι Τσιγγάνοι του Ρατζαστάν


Ημερομηνία Παρασκευή, 03 Φεβ 2006 @ 03:00
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiS



Dhoad - Οι Τσιγγάνοι του Ρατζαστάν Το θέατρο Coronet ξεκινά μια περιπλάνηση στην καρδιά της Ινδίας από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου μέχρι το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2006 με τους DHOAD, τσιγγάνους από το Ρατζαστάν. Οι Dhoad στο πρόγραμμα τους παρουσιάζουν sapera-kalbelva (φακίρηδες, χορευτές και γητευτές φιδιών), langas (ποιητές) , manganyar (τροβαδούρους) και μουσικούς. Μαζί, οι καλλιτέχνες δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα , ένα φαντασμαγορικό θέαμα που φέρνει το πνεύμα της έρημου της Ινδίας στο Coronet.

Η παραπάνω παράσταση συμπεριλαμβάνει πολυτάλαντους καλλιτέχνες, όλοι από το Ρατζαστάν, αλλά από διάφορες κοινότητες, θρησκείες (μουσουλμάνοι και ινδουιστές) και κάστες. H ατμόσφαιρα της μακρινής και μυστηριώδους Ινδίας μεταφέρεται από οχτώ μουσικούς, φακίρηδες και χορευτές από την έρημο Ταρ του Ρατζαστάν, οι οποίοι έχουν ετοιμάσει μία παράσταση που συνδυάζει αρχέγονα πρότυπα με σύγχρονα εφέ.

Οι παγκοσμίου φήμης DHOAD έχουν εμφανιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα και στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης όπως στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λουκάρνο της Ελβετίας στο Φεστιβάλ Sfinx του Βελγίου, στις «Αιγυπτιακές Νύκτες» στην Γαλλία, στο Φεστιβάλ Sizget στην Ουγγαρία, στο Φεστιβάλ Actual στην Ισπανία, στο Ethno Tempo στην Ιταλία κλπ. O Rahis Bharti , o καλλιτεχνικός διευθυντής των DHOAD και μεγάλο μουσικό ταλέντο, είναι ο αρχηγός της ομάδας από την Ινδία που έχει κατακτήσει παγκόσμια φήμη και έχει συνεργαστέι με μουσικούς όπως τον Mario Tranco, την διεθνή ορχήστρα di Piazza Vittorio, τον Henri Agnel , τον Santino Spinelli, τον Antonio Febrier και τον Mustupha Gueye στη Burkina Faso.

Στην άγρια και συνάμα εντυπωσιακή έρημο Ταρ του Ρατζαστάν, βόρειο δυτικά στην Ινδία, τον τόπο που ενέπνευσε τους Μαχαραγιάδες να χτίζουν τα πολυτελή παλάτια που φέρνουν στην μνήμη τις ιστορίες από τις 1001 νύχτες , είναι ριζωμένη η καταγωγή των Dhoad. Η αρχική χώρα των τσιγγάνων, των πολυάριθμων τροβαδούρων και περιπλανώμενων μουσικών που πήγαιναν από πόλη σε πόλη διασκεδάζοντας τους πρίγκηπες και τις παλακίδες τους.

Ένας τόπος με βαθιές ρίζες στην αρχαία μουσική , το λίκνο πολλών πολιτιστικών παραδόσεων και γνώσεων που πέρασαν από γενιά σε γενιά από ποιητές, μουσικούς, χορευτές και φακίρηδες. Η κληρονομιά που απέκτησαν είναι βαθιά πνευματική και καλλιτεχνική και έχει γίνει έμπνευση για τον τρόπο ζωή τους όπου η αγάπη, η ευτυχία, τα πάθη και ο θάνατος εκφράζεται μέσω του τραγουδιού.

Η μουσική των DHOAD είναι μια έκφραση της έκστασης με μεγαλοπρεπείς κορυφώσεις εναλλασσόμενες με απαλές μαγευτικές μελωδίες, μια αυθεντική και μαγική εμπειρία. Οι DHOAD ζωντανεύουν το πάθός και τον επικό ηρωισμό των προγόνων τους, και με την αρμονικότητά τους μεταπλάθουν την μονοτονία της καθημερινής ζωής χρησιμοποιώντας σαν όπλο τους ήρεμους και θελκτικούς ήχους τους.

Δίπλα στον Rahis Bharti, τον καλλιτεχνικό διευθυντή, και τον μικρότερο αδελφό του τον Amarat Hussain, έναν νέο βιρτουόζο μόλις 19 ετών που παίζει τον ‘τάμπλα’, εμφανίζονται άλλοι πέντε μουσικοί : ο Kutle Khan , τραγουδιστής , ο οποίος παίζει επίσης καστανιέτες ‘bhapang’ και ‘morchiang’ (εβραίικη άρπα), ο Gulam Ali, τραγουδιστής, ο οποίος παίζει και αρμόνιο, ο Dashrath Singh, τραγουδιστής, ο οποίος παίζει ‘barkat dholak’ (οριζόντιο τουμπελέκι), ο Anwar Hussain, τραγουδιστής και ο Sahid Khan, τραγουδιστής που παίζει και ‘sarangi’. Την μπάντα επίσης συνοδεύει ο Munshi, ο δυνατός φακίρης και πυροφάγος, του οποίου τα απίστευτα κατορθώματα συμπεριλαμβάνουν το χορό στην κόψη των σπαθιών αλλά και πάνω σε σπασμένα γυαλιά και καρφιά. Το πρόγραμμα συμπληρώνει με την παρουσία της η Leela Kumari, απόγονος παλαιάς τσιγγάνικης φυλής που χορεύει τους καταπληκτικούς μυθικούς χορούς όπως το χορό της βασιλικής κόμπρας, φύλακα της πνευματικής αλήθειας στην Ινδική μυθολογία.

Στο Θέατρο Coronet (Φρύνης 11 και Υμηττού, Παγκράτι) από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου μέχρι το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2006





Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article902.html