Διαγωνισμός Micropolis 2005: Η ψηφοφορία ξεκίνησε!


Ημερομηνία Παρασκευή, 16 Δεκ 2005 @ 06:15
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiSΔιεθνής Διαγωνισμός Ψηφιοποιημένου Φίλμ και Βίντεο MicropolisΠέντε μήνες μετά την επίσημη έναρξη του προγράμματος NetOdyssey και της πρώτης του δράσης, του Διεθνούς Διαδικτυακού Διαγωνισμού Ψηφιοποιημένου Φιλμ & Βίντεο Micropolis, έφτασε η ώρα της κρίσεως για τους χιλιάδες φίλους του νέου θεσμού. Η online ψηφοφορία του κοινού, το οποίο καλείται να αποφασίσει για τα τρία έργα του διαγωνισμού, που θα κερδίσουν τα αντίστοιχα βραβεία AdLib. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου και τελειώνει τα μεσάνυχτα της 23 Ιανουαρίου 2006. Δείτε τα έργα online και ψηφίστε τώρα. Εσείς αποφασίζετε...Διαγωνισμός MicroPolisΔύο μήνες καιρό έχουν, λοιπόν, οι φίλοι του Micropoilis για να επιλέξουν τα αγαπημένα τους βίντεο. Ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ που διοργανώνει αυτόν τον πρωτότυπο διαγωνισμό και το cultureguide.gr που τον διαχειρίζεται, έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την απρόσκοπτη και με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα διαξαγωγή της ψηφοφορίας. Οι "κάλπες" είναι ανοικτές 24 ώρες το 24ωρο και ο κάθε ψηφοφόρος έχει στη διάθεσή του δέκα πόντους-ψήφους, που μπορεί να τους διαθέσει, όπου ο ίδιος θεωρεί καλύτερα.

Συγκεκριμένα, για να εγγραφεί κάποιος στους "εκλογικούς καταλόγους", πρέπει να δηλώσει το ονοματεπώνυμο και το email του. Αυτομάτως, λαμβάνει από το σύστημα δέκα πόντους, τους οποίους τους μοιράζει σε ένα ή περισσότερα έργα. Αν για παράδειγμα, θέλει να δώσει και τους δέκα σε ένα έργο, μπορεί να το κάνει, αλλά δεν θα μπορεί να ψηφίσει κανένα άλλο. Αν πάλι θέλει μπορεί να δώσει από ένα πόντο σε δέκα έργα, ή να τους μοιράσει με οποιονδήποτε αλλο συνδυασμό.

Το Micropolis διαθέτει πέντε εικονικές αίθουσες προβολών, μία για κάθε διαγωνιστική κατηγορία. Οι αίθουσες αυτές είναι οι εξής:

Α1. Ψηφιοποιημένο Φιλμ-Βίντεο / Μυθοπλασία (55 έργα)
Α2. Ψηφιοποιημένο Φιλμ-Βίντεο / Τεκμηρίωση (29 έργα)
Α3. Ψηφιοποιημένο Φιλμ-Βίντεο / Πειραματική χρήση εικόνας σε κίνηση (64 έργα)
Β1. Animation / Μυθοπλασία (15 έργα)
Β3. Animation / Πειραματική χρήση εικόνας σε κίνηση (25 έργα)


Την ίδια περίοδο κατά την οποία οι κάλπες παραμένουν ανοικτές, η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού βλέπει τα έργα, προκειμένου να αποφασίσει για τους νικητές και τα βραβεία. Τόσο τα βραβεία κοινού (AdLib) όσο και αυτά της Κριτικής Επιτροπής θα έχουν αποφασιστεί στο τέλος Ιανουαρίου 2005, αλλά οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή προκειμένου να μάθουν τα αποτελέσματα. Κι αυτό διότι, ο ΟΠΕΠ θα τα ανακοινώσει σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2006.

Σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές στο Micropolis, πρέπει να τονιστεί ότι από αυτές βγαίνουν κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, που μπορούν να ερμηνευτούν κατά το δοκούν.

Κατ' αρχήν, ο αριθμός των συμμετοχών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς εγγράφησαν υπερδιπλάσιοι καλλιτέχνες απ' ό,τι αναμενόταν. Συγκεκριμένα, οι εγγραφές ξεπέρασαν τις 300 από όλη την Ελλάδα και πολλά μέρη του κόσμου. Από αυτούς, οι 240 έστειλαν τελικά έργο τους στον Διαγωνισμό, ενώ στην τελική διαγωνιστική φάση πέρσαν 187 έργα, τα οποία και μπορείτε να είτε online.

Ποιό είναι, όμως το προφίλ του μέσου διαγωνιζόμενου καλλιτέχνη; Σε μια πρώτη αναγνωση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτός είναι άντρας 32 ετών από την Αθήνα και ασχολείται με την πειραματική χρήση της εικόνας σε ψηφιοποιημένο φίλ ή βίντεο και συμμετέχει για πρώτη φορά σε διαγωνισμό. Πιο συγκεκριμένα:

Από τους 187 συμμετέχοντες καλλιτέχνες, οι άντρες ήταν διπλάσιοι από τις γυναίκες με αναλογία 66%-34%. Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή κατανομή, η μέση ηλικία των διαγωνιζομένων είναι τα 32 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα έως 20 ετών ανήκει το 4%, έως 30 ετών το 51%, έως 40 ετών το 30%, ενώ άνω των 40 είναι το 15%. Γεωγραφικά, το 85% των έργων ήρθαν από κάθε πλευρά της Ελλάδας, ενώ το υπόλοιπο από δέκα διαφορετικές χώρες (Ευρώπη και ΗΠΑ) Το 79% των έργων είναι παραγωγής 2005 και από αυτά πάνω από τα μισά κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση διαγωνιστικά στο Micropolis ή έχουν φτιαχτεί ειδικά για τον διαγωνισμό. Επίσης, το 31% των έργων διαθέτουν και αυθεντική μουσκή, που σημαίνει ότι θα διαγωνιστούν και για το βραβείο μουσικής του Micropolis.

Η πιο δημοφιλής διαγωνιστική κατηγορία, σύμφωνα με την τελική κατάταξη, είναι η Α3 (Πειραματική χρήση εικόνας σε κίνηση σε Ψηφιοποιημένο Φιλμ-Βίντεο) που συγκέντρωσε το 34% των συμμετοχών και ακολουθούν Α1 (Μυθοπλασία σε Ψηφιοποιημένο Φιλμ-Βίντεο) με 29%, Α2 (Τεκμηρίωση σε Ψηφιοποιημένο Φιλμ-Βίντεο) με 16%, Β3 (Πειραματική χρήση εικόνας σε κίνηση σε Animation) με 13% και Β1 (Μυθοπλασία σε Animation) με 8%. Η κατηγορία Β2 (Τεκμηρίωση σε Animation) καταργήθηκε, καθώς σε αυτήν οι συμμετοχές ήταν ελάχιστες και τα έργα μεταφέρθηκαν σε άλλες κατηγορίες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική διάρκεια όλων των έργων ξεπερνά τις 12 ώρες προβολών, ενώ τα μουσικά έργα φτάνουν τις 4 ώρες ακρόασης.

Επισκεφτείτε την MicroPolisΤο άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article851.html