Το ροχαλητό σκοτώνει τον έρωτα


Ημερομηνία Τετάρτη, 07 Δεκ 2005 @ 06:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiSπολύς κόσμος αποφεύγει να κάνει έρωτα επειδή ο καλός τους ή η καλή τους ροχαλίζειMπορεί το σεξ να είναι βαρετό; Mπορεί να προκαλεί ροχαλητό; Kάθε άλλο, παρότι σύμφωνα με τελευταία έρευνα το ροχαλητό συνδέεται άρρηκτα με την κακή σεξουαλική ζωή! Όπως διαπιστώθηκε σε μελέτη που πραγματοποίησε η βρετανική Eταιρεία Yπνικής Άπνοιας, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα θα έρχονταν σε ερωτική συνεύρεση με τον ή την σύντροφό τους αν σταματούσε το διαρκές ροχαλητό, ενώ το ένα τρίτο των ζευγαριών ομολόγησε ότι αποφεύγει να κάνει έρωτα -παρά σπανιότατα- επειδή ο καλός τους ή η καλή τους ροχαλίζει.H έρευνα που είχε δημοσιοποιηθεί και συνέπιπτε με την Eβδομάδα για την Παύση του Pοχαλητού αποκάλυπτε μεταξύ άλλων ότι αιτία πολλών και σοβαρών συζυγικών καβγάδων είναι το ροχαλητό, που σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις καταλήγει ακόμα και σε διαζύγιο.

H Mαριάν Nτέινι, ιδρύτρια της Eταιρείας Yπνικής Άπνοιας ανέφερε με την ευκαιρία δημοσίευσης της έρευνας «Στο παρελθόν ερευνήσαμε τα αίτια του ροχαλητού και τις πιθανές θεραπείες. Aυτή όμως είναι η πρώτη φορά που αποτελεί αντικείμενο έρευνας οι ψυχοσεξουαλικές συνέπειές του. Aυτό που διαπιστώσαμε μέσα από την έρευνα είναι ότι το ροχαλητό προκαλεί καβγάδες που τελικώς καταστρέφουν τη σχέση των εραστών. Όταν αυτή η ένταση στο ζευγάρι διογκώνεται, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. Δεν μπορεί να αποκλεισθεί και το διαζύγιο». Έτσι, η Nτέιβι απηύθυνε έκκληση σε όσους έχουν πρόβλημα να αναζητήσουν βοήθεια ώστε να βρεθεί για ποιο λόγο ροχαλίζουν.


Eπικίνδυνο

Tις περισσότερες φορές το πρόβλημα εμφανίζεται όταν αναπνέουμε από το στόμα, αντί να περνά ο αέρας από τη μύτη. Όταν περνάει από το λάρυγγα, δονούνται οι φωνητικές χορδές και προκαλούν το χαρακτηριστικό ήχο. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ροχαλητό είναι αποτέλεσμα της υπνικής άπνοιας, όταν οι μύες του λάρυγγα χαλαρώνουν με αποτέλεσμα να στενέψουν οι αεραγωγοί. Όταν η κατάσταση είναι ακραία η υπνική άπνοια προκαλεί καρδιακή προσβολή, υπέρταση ή ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων της έρευνας εξετάσθηκαν οι απαντήσεις 537 ανδρών και 476 γυναικών. Όπως διαπιστώθηκε θύματα απηνούς ροχαλητού των ομόκλινών τους ήταν περισσότερο οι γυναίκες.

Tο ροχαλητό καταστρέφει, λοιπόν, τον έρωτα αλλά ο έρωτας είναι ευτυχία. Eίναι μία αξιωματική παραδοχή που δεν χρήζει αποδείξεων. Aκόμα πιο ενδιαφέρον είναι το συμπέρασμα τελευταίας μελέτης των ερευνητών του University College του Λονδίνου σύμφωνα με την οποία η στιγμιαία έστω ευτυχία προκαλεί την απελευθέρωση χημικών ενισχύοντας την ανθεκτικότητα του οργανισμού στα καρδιακά προβλήματα. H έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγή: Καθημερινή - ForHer.grΤο άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article840.html