Μην κρύβετε τα συναισθήματά σας: Κάνετε κακό στη μνήμη σας!


Ημερομηνία Κυριακή, 02 Οκτ 2005 @ 22:05
Θέμα/Κατηγορία Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Αποστολέας cy_melissaΛονδίνο: Τα άτομα που προσπαθούν να κρύψουν τα συναισθήματά τους πληρώνουν ένα «πνευματικό τίμημα», καθώς είναι λιγότερο ικανά να ανακαλέσουν το επεισόδιο που τα αναστάτωσε, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Research Personality.


Ερευνητική ομάδα των Πανεπιστημίων Στάνφορντ και του Τέξας με επικεφαλής τους Δρ Τζέιμς Γκρος και Τζέιν Ρίτσαρντς, ζήτησε από 57 εθελοντές να παρακολουθήσουν μια συναισθηματική ταινία για μια χειρουργική διαδικασία και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να πουν πως αισθάνονταν, πόση προσπάθεια έκαναν να κρύψουν τα συναισθήματά τους και πόσο θυμόντουσαν την ταινία.

Τα άτομα που δήλωσαν ότι είχαν κάνει τη μεγαλύτερη προσπάθεια να κρύψουν τα συναισθήματά τους είχαν την χειρότερη ανάκληση του γεγονότος που είχαν παρακολουθήσει στην ταινία.

Οι επιστήμονες στη συνέχεια αποφάσισαν να ελέγξουν ακόμα 175 εθελοντές. Αυτή τη φορά ζήτησαν από τους μισούς να προσπαθήσουν να ελέγξουν τις εκφράσεις του προσώπου τους ώστε να καταστείλουν τα συναισθήματά τους ενώ παρακολουθούσαν μια ταινία όπου δυο άτομα τσακώνονταν.

Οι άλλοι μισοί έπρεπε να αποσπάσουν την προσοχή τους σκεπτόμενοι κάτι άλλο καθώς παρακολουθούσαν την ίδια ταινία.

Και οι δυο ομάδες είχαν όμοια δυσκολία να θυμηθούν τι είχαν παρακολουθήσει.

Όπως εξηγεί ο Δρ Τιμ Νταλγκλιες κλινικός ψυχολόγος «από τη μελέτη προκύπτει ότι η προσπάθεια επιτέλεσης δυο πραγμάτων ταυτόχρονα προκαλεί προβλήματα μνήμης. Τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Είμαστε σε θέση να θυμηθούμε καλύτερα συναισθηματικά γεγονότα από τα μη συναισθηματικά, ίσως για λόγους επιβίωσης.

Τα συναισθήματα μπορούν επίσης να επηρεάσουν ποιες πληροφορίες ανακαλούμε. Για παράδειγμα, όταν είμαστε στεναχωρημένοι ίσως θυμόμαστε παρελθόντα θλιβερά περιστατικά. Επίσης άτομα φορτισμένα συναισθηματικά τείνουν να έχουν πτωχότερη μνήμη.

Το να προσπαθεί κανείς να ελέγξει τα συναισθήματά του τελικά είναι κακή ιδέα. Όλα είναι θέμα ισορροπιών. Μερικές φορές είναι καλό να μπορούμε να καταστείλουμε τα συναισθήματά μας και δεν πειράζει που υπάρχει πνευματικό κόστος διότι το να αναστατωνόμαστε ίσως είναι χειρότερο.

Πηγή: health.in.gr

Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article775.html