Madeleine Peyroux - Η Billy Holiday των δρόμων..


Ημερομηνία Τρίτη, 20 Σεπ 2005 @ 04:15
Θέμα/Κατηγορία Μουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία

Αποστολέας LavantiSΗ Madeleine Peyroux για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η τραγουδίστρια που ξεκίνησε να τραγουδά στους δρόμους και έφτασε να θεωρείται μια από τις κορυφαίες σύγχρονες jazz φωνές, συναντά το Αθηναϊκό κοινό για μια ξεχωριστή συναυλιακή εμπειρία. Με ζωή σαν κινηματογραφική ταινία, η Madeleine Peyroux τραγουδά και η φωνή της διηγείται ιστορίες ποτισμένες από την υγρασία των δρόμων του Παρισιού. Το 1996, με το πρώτο της album “Dreamland”, εντυπωσίασε τους πάντες με την εύθραυστη ομορφιά της φωνής της αλλά και με την σοβαρότητα με την οποία άγγιζε το jazz υλικό της, αν και ήταν μόλις 22 χρονών!Ήταν τότε που ένας ανιχνευτής ταλέντων την «ψάρεψε» σε ένα νεουορκέζικο στέκι και την έπεισε να κάνει ένα δίσκο, στον οποίο θα διασκεύαζε Εντίθ Πιαφ, Μπέσι Σμιθ, Πάτσι Κλάιν. Και έτσι από μποέμ μουσικός του δρόμου έφτασε να χαρακτηριστεί από το “Time” ως η πιο «συναρπαστική και περίπλοκη τραγουδίστρια της χρονιάς», αφού προηγουμένως τα μεγαλύτερα έντυπα του κόσμου είχαν προλάβει να την βαφτίσουν «διάδοχο της Billy Holiday”. Ο δίσκος της πούλησε 200.000 αντίτυπα παγκοσμίως –αστρονομικό νούμερο για jazz κυκλοφορία –, αλλά η Madeleine είχε ήδη γίνει αλλεργική με τoν κόσμο της μουσικής βιομηχανίας.

Έτσι, αντί να ακολουθήσει τους κανόνες του εμπορίου και να βγάλει ένα album στα χνάρια του πρώτου, η Peyroux εξαφανίστηκε στην κόσμο της. Μια περιπέτεια υγείας, μια περίοδος ανασυγκρότησης, η επιστροφή στη ζωή των δρόμων, εμφανίσεις σε μικρά bar λίγων τετραγωνικών και ένα δυνατό ένστικτο είναι τα κομμάτια του προσωπικού της παζλ για την συμπλήρωση του οποίου χρειάστηκαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, οκτώ χρόνια.

Στο τέλος του 2004, στα τριάντα της πια, κυκλοφόρησε ένα album μοναδικής ομορφιάς, το Careless Love, στο οποίο συνυπάρχουν απολύτως αρμονικά το «Dance Me To The End Of Love» του Λίοναρντ Κοέν, το «You're Gonna Make Me Lonesome When You Go» του Μπομπ Ντίλαν, το «Weary Blues» του Χανκ Γουίλιαμς, το ομώνυμο τραγούδι του CD, επιτυχία της Μπέσι Σμιθ στα τέλη της δεκαετίας του '20, αλλά και το δικό της «Don't Wait Too Long».

Η Peyroux ερμηνεύει τα κομμάτια της με έναν απολύτως σύγχρονο τρόπο, ο οποίος όμως εμπεριέχει το μεγαλείο των μαύρων ερμηνευτριών του πρώτου μισού του περασμένου αιώνα. Η ερμηνεία της ακροβατεί ανάμεσα στην jazz και στα blues ενώ διαρκώς μοιάζει να ψάχνει πάνω στις νότες δρόμους που ξεφεύγουν από τα όρια των μουσικών ειδών.

Το Careless Love έχει ήδη σημειώσει υψηλές πωλήσεις παγκοσμίως, αν και παράκαμψε (για την ακρίβεια σνόμπαρε) τους νόμους της δισκογραφικής αγοράς. Μέσα στο καλοκαίρι, μετά την θριαμβευτική της εμφάνιση στο Εδιμβούργο και ενώ ο δίσκος της βρισκόταν σταθερά στο top ten των πωλήσεων στην Αγγλία, η Peyroux εξαφανίστηκε (στην κυριολεξία) ενώ η δισκογραφική της εταιρία της είχε κανονίσει δεκάδες συνεντεύξεις σε μεγάλα έντυπα από όλο τον κόσμο. Όταν, μετά από μέρες, την ανακάλυψε ιδιωτικός αστυνομικός στην Νέα Υόρκη, η Peyroux μήνυσε στην εταιρία της πως δεν σκοπεύει να κάνει τίποτα άλλο για την προώθηση του δίσκου της και πως το μόνο που ήθελε είναι να την αφήσουν ήσυχη για να ετοιμαστεί για την περιοδεία της το φθινόπωρο. Ίσως στο μέλλον οι θεωρητικοί του marketing να την έχουν σαν το απόλυτο παράδειγμα για να στηρίξουν το θεώρημα ότι η πιο αποτελεσματική διαφήμιση είναι η διαφήμιση «από στόμα σε στόμα».

Οι κριτικές για τις live εμφανίσεις της μιλούν για μια εμπειρία καθηλωτική. Η Peyroux με μια κιθάρα και με αυτή τη φωνή τραγουδά με την πεποίθηση ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει με ένα τραγούδι. Δεν έχουμε παρά να αφεθούμε στο «τώρα» της Madeleine Peyroyx κάνοντας μια βουτιά στην αίσθηση του διαχρονικού και του κλασικού. Και σίγουρα κάπου εκεί ψηλά η Billy Holiday θα μας κλείνει το μάτι χαμογελώντας…

______________________________________________
Info:
ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΝΑ
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 166, ΑΘΗΝΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 21.00

--------------------------------------------------------------------------------
* εκλεκτικές συγγένειες
Η Madeleine Peyroux τραγουδά στον δίσκο της το “J’ ai Deux Amours”, το οποίο έχει δώσει τον τίτλο στο τελευταίο album της Dee Dee Bridgewater. H οποία Dee Dee Bridgewater τραγουδά στον δικό της δίσκο το “La vie en rose”, το οποίο είχε τραγουδήσει η Madeleine Peyroux στον προηγούμενο δίσκο της “Dreamland”. H Dee Dee Bridgewater φθάνει στην Αθηνά λίγες μέρες μετά την εμφάνιση της Peyroux, στις 9 Νοεμβρίου στο Αθηνών Αρένα και στις 10 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article769.html