Το Μαύρο Θέατρο ξανά εδώ


Ημερομηνία Κυριακή, 09 Νοέ 2003 @ 08:49
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiSΗ καταγωγή του μαύρου θεάτρου εντοπίζεται στις αυτοκρατορικές αυλές της Ασίας και στην τεχνική του "μαύρου δωματίου" ή "μαύρου κουτιού" που είχε αναπτυχθεί εκεί όπου σε μια μικροσκοπική σκηνή επενδυμένη με ύφασμα, αθέατοι μαριονετίστες ντυμένοι στα μαύρα κινούνταν σαν αντικείμενα που φωτίζονταν από κεριά. Η τεχνική αυτή εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και το 1961 ο Jiri Srnec ίδρυσε το Μαύρο Θέατρο της Πράγας όταν, με αφορμή τη διατριβή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Κρατικού Κονσερβατουάρ και της Ακαδημίας Θεάτρου της Πράγας, άρχισε να πειραματίζεται με το black light και τις εφαρμογές του στη θεατρική σκηνή.

Η τεχνική του Μαύρου Θεάτρου στηρίζεται στο μαύρο σκηνογραφικό χώρο (μαύρο βελούδο) εντός του οποίου κινούνται οι καλλιτέχνες και οι χειριστές διάφορων αντικειμένων ντυμένοι με κατάμαυρα ρούχα από την κορυφή ως τα νύχια, πράγμα που τους καθιστά αθέατους στους θεατές. Αυτό που βλέπουν οι θεατές, είναι ένα μαγικό παιχνίδι του πιθανού και του απίθανου όπου πολύχρωμα αντικείμενα αιωρούνται στον αέρα σα να έχουν δική τους ανεξάρτητη βούληση και ζωή, σε απόλυτο συγχρονισμό με τους ηθοποιούς που 'αφηγούνται' στο θεατή την ιστορία τους μέσα από τη διεθνή γλώσσα της παντομίμας…


O θίασος που αγαπήθηκε περισσότερο από το κοινό στις περσινές παραστάσεις του Mαύρου Θεάτρου επιστρέφει με μια διαφορετική παράσταση, αποτέλεσμα της αστείρευτης πηγής έμπνευσης και της δημιουργικότητας της καλλιτεχνικής ομάδας του Image Theatre. Είναι η παράσταση «H μαγική πύλη» το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1997. Με αυτό το έργο ο θίασος έκανε μια κλιμακωτή επίθεση στην φαντασία του θεατή, χρησιμοποιώντας τις φαντασμαγορικές ατραξιόν του μαγικού εργαστηρίου του καθηγητή. Η χρήση περίεργων ήχων και μηχανών, το Μαύρο Θέατρο και ο χορός, η αστείρευτη δημιουργικότητα, η πειστική παρουσίαση των ηθοποιών και των χορευτών όπως και η θέληση να ψυχαγωγήσουν τους θεατές και τους ίδιους τους εαυτούς τους δίνουν το σύνθημα που θα ακολουθεί τον θίασο σε όλη την υπόλοιπη καριέρα του. Όπως λένε και οι ίδιοι: «Παίζουμε ζωντανό θέατρο για ζωντανό κοινό! Οι χορευτές και οι ηθοποιοί μας σας παραδίδουν απλόχερα την καρδιά τους. Στην ψυχρή τεχνοκρατική εποχή που ζούμε αυτό δεν είναι και τόσο ασήμαντο!» Το “Cabinet-μαγική πύλη” η πιο πρόσφατη ανακάλυψη του καθηγητή Prazak είναι μια μαγική πύλη που οποίος μπει μέσα μεταφέρεται σε ένα διαφορετικό και μυστήριο σύμπαν με αλλόκοτα και ενδιαφέροντα πλάσματα. Ζήστε μια μοναδική εμπειρία γνωρίζοντας από κοντά τον πολυμήχανο καθηγητή και τις εφευρέσεις του, σε μια ξεκαρδιστική παράσταση που συνδυάζει παντομίμα, μοντέρνο χορό και τεχνικές μαύρου θεάτρου. Αλλά προσοχή μην μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε την καμπίνα….

ΘΕΑΤΡΟ CORONET,
Φρύνης 11, Παγκράτι.
Τηλ. 210-7012123


Δικτυακοί τόποι: www.coronet.gr, www.imagetheatre.czΤο άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article70.html