Η υπερθέρμανση της Μεσογείου μπορεί να πλήξει τον τουρισμό


Ημερομηνία Δευτέρα, 11 Ιούλ 2005 @ 07:25
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiS



Το φαινόμενο του θερμοκηπίου βλαβερό και για την οικονομία του τουρισμούΗ υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να σημάνει δύσκολες ώρες για τη Μεσόγειο, και ιδιαίτερα για τον τουρισμό της, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι τουρίστες είναι πιθανό να αρχίσουν να ‘σιγοψήνονται’ στα καυτά μεσογειακά καλοκαίρια, καθώς το κλίμα της Μεσογείου γίνεται θερμότερο και λιγότερο σταθερό, και να αναζητούν πιο δροσερούς τόπους διακοπών.



Οι ακτές τις Μεσογείου είναι ένας από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και προσελκύουν 30% της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης. Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2°C σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να σημάνει συχνότερα κύματα καύσωνα και ξηρασίας, περισσότερες πυρκαγιές και προβλήματα για το πόσιμο νερό και τη γεωργία. Αυτές οι νέες συνθήκες θα αποθαρρύνουν, άμεσα ή έμμεσα, τις καλοκαιρινές διακοπές στη Μεσόγειο.

«Με την προβλεπόμενη αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο αυξάνεται ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που φαίνεται πως θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον τουρισμό σε αυτές τις περιοχές. Είναι βέβαια πιθανόν η τουριστική περίοδος να μετατοπιστεί είτε νωρίτερα είτε αργότερα μέσα στο χρόνο, ωστόσο είναι μάλλον πιθανότερο οι τουρίστες να αναζητήσουν βορειότερους τόπους διακοπών, καθώς η θερμοκρασία θα αυξηθεί και στις ηπειρωτικές χώρες της Ευρώπης», τονίζει ο Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, συντάκτης της έρευνας και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο κ. Μιχάλης Πετράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου, προσθέτει ότι στις μελλοντικές προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων, υπάρχει ένα ποσοστό αβεβαιότητας που προέρχεται σε ένα βαθμό από των αδυναμία μας να προβλέψουμε τον τρόπο αντίδρασης του οικοσυστήματος.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας επισημαίνει: «Για τη χώρα μας αναμένεται παράταση της «καυτής» περιόδου και αύξηση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών ακόμα και κατά έξι εβδομάδες το χρόνο. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό».

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί ότι εάν οι κλιματικές αλλαγές δεν αντιμετωπιστούν άμεσα η περιοχή πρέπει να περιμένει, ότι τα διαστήματα υψηλών θερμοκρασιών (άνω των +35°C) θα παραταθούν σημαντικά ως και 6 εβδομάδες ανά έτος ως το 2050.

Το WWF ανησυχεί και για τις επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα, όπου οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι περίοδοι ξηρασίας μπορεί να σημαίνουν μείωση της παραγωγής. Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και οι καλοκαιρινές βροχοπτώσεις μειώνονται, οι καλλιέργειες που εξαρτώνται από τη βροχή θα επηρεαστούν πιο σοβαρά, με αναμενόμενη μείωση στις σοδειές κατά 40%.

«Για να αποφευχθεί μη αναστρέψιμη ζημιά στις οικονομίες της Μεσογείου πρέπει να δράσουμε», υπογραμμίζει η Τζένιφερ Μόργκαν, επικεφαλής του προγράμματος για τις κλιματικές αλλαγές του WWF. «Οι πολιτικοί αρχηγοί του κόσμου που θα συγκεντρωθούν στη συνάντηση των G8 στη Σκωτία την ερχόμενη εβδομάδα, επιβάλλεται να προχωρήσουν σε καθαρές, στοχευμένες και υπεύθυνες δεσμεύσεις και ένα σχέδιο δράσης με σκοπό να μειωθούν οι εκπομπές αερίων στο περιβάλλον και να αποφευχθούν οι επικίνδυνες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών».

Το WWF καλεί τους επικεφαλής των κρατών στη σύνοδο κορυφής των G8 στο Gleneagles να δεσμευθούν για τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και τα επίπεδα αύξησης της θερμοκρασίας έως το 2030 να είναι τελικά χαμηλότερα των αναμενόμενων 2°C.


Για περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Δράσεων Πολιτικής WWF Ελλάς, τηλ.: 210-3314893, t.nantsou@wwf.gr
Δρ. Xρήστος Γιαννακόπουλος, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τηλ. 210-8109128, 8109121, cgiannak@meteo.noa.gr

Φωτογραφία: WWF/Canon-M. Gunther







Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article695.html