Φωνές από τον παράδεισο - Soweto Gospel Choir


Ημερομηνία Σάββατο, 18 Ιούν 2005 @ 19:45
Θέμα/Κατηγορία Μουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία

Αποστολέας LavantiSΟ φετινός Ιούνιος παίρνει φωτιά με χρώματα και μουσικές που αποτελούν μια ευκαιρία να φτάσουμε μέχρι τον Θεό!  Τρεις βραδιές γεμάτες έξαψη, ψυχική ευφορία, που θα σας κάνουν να νιώσετε την μαγεία της μουσικής που μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια συναισθήματα καλά κρυμμένα. Δεν είναι ανάγκη να είσαι θρήσκος για να σου μιλήσει αυτή τη μουσική. Στις 24, 25 και 26 Ιουνίου, ο Λυκαβηττός υποδέχεται κατευθείαν από την καρδιά της Νότιας Αφρικής, το SOWETO GOSPEL CHOIR.Ένα φωνητικό ensemble το οποίο ερμηνεύει σε 10 (ενίοτε και περισσότερες) διαφορετικές γλώσσες ένα εμπνευσμένο και σωστά μελετημένο πρόγραμμα με tribal, παραδοσιακά και δημοφιλή αφρικάνικα gospel. Γήινοι ρυθμοί, πλούσιες μελωδίες και a capella χαρισματικές ερμηνείες, σχεδιασμένες με σκοπό να εκφράσουν τη ψυχή και τη σκέψη της Νότιας Αφρικής τώρα και στο μέλλον.


SOWETO GOSPEL CHOIR

Το SOWETO GOSPEL CHOIR ένα από τα πλέον εξαιρετικά δείγματα της gospel μουσικής. Η φωνητική παλέτα έχει χρώματα εύθυμα αλλά και πένθιμα, βαθιά και περίτεχνα. Τα τραγούδια έχουν πολύ προσεκτικά επιλεχθεί έτσι ώστε να μαγνητίζουν τα ξένα ακροατήρια με ένα μείγμα από όχι και τόσο γνώριμα αφρικάνικα spirituals συνδυασμένα με οικείες pop μουσικές και δημοφιλείς ύμνους.

Το SGC από την δημιουργία του, έχει συγκεντρώσει τα καλύτερα ταλέντα από τις αναρίθμητες εκκλησίες και κοινότητες γύρω από το Soweto, το ghetto των μαύρων στο Γιοχάνεσμπουργκ, στη Νότια Αφρική. Την κάθε του συναυλία πλαισιώνουν παραδοσιακοί χορευτές και drummers και μια τετραμερής δυναμική μπάντα.
Η παρουσία πάνω στη σκηνή εφευρετική από πολύχρωμες φορεσιές που φωτίζουν τη σκηνή και χορευτικές επιδείξεις μέχρι και στοιχεία κωμωδίας. Οι φαν του gospel είναι εύλογο να ανυπομονούν να το δούνε. Αλλά και οποιοσδήποτε αρέσκεται να δοκιμάζει κάτι διαφορετικό στη μουσική έχει πλέον μία πολύ καλή πρόταση. 

Το SGC μπορεί τώρα σιγά σιγά να κάνει τα πρώτα του βήματα (αφού έχει αρχίσει να περιοδεύει διεθνώς από τις αρχές του 2003), ωστόσο μέχρι στιγμής έχει μαγέψει πολυάριθμα ακροατήρια σε Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη και έχει τραγουδήσει σε φεστιβάλ με συμμετέχοντες ονόματα όπως Queen, Peter Gabriel, Anastasia, Cat Stevens, κλπ.

Επειδή το σχήμα έχει συναίσθηση του από πού προέρχεται και τι εκφράζει, αντίστοιχα και η στάση του χαρακτηρίζει τη μέχρι τώρα πορεία του. Πρόσφατα δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Nkosi’s Haven/Vukani (οργανισμό που καταπολεμά τις συνέπειες του AIDS και προωθεί την πρόληψη), ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα του οποίου βασική μέριμνα είναι η ενίσχυση των πλέον αδύναμων της Νότιας Αφρικής. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις cd και τις δωρεές που γίνονται στο SGC πηγαίνουν στους οροθετικούς γονείς και τα παιδιά τους στη Νότιο Αφρική οι οποίοι δεν λαμβάνουν την οποιαδήποτε κρατική ή ιδιωτική ενίσχυση.

Το SGC μέχρι στιγμής έχει κυκλοφορήσει δύο cd. Το “Voices from Heaven” και το “Blessed”. Το 2003 κέρδισε τον τίτλο “Best gospel Choir” στα American Gospel Music Awards. Και είναι φέτος υποψήφιο για τα South Africa Music Awards. Σε φεστιβάλ που έγινε τον Νοέμβριο 2003, το οποίο συντόνισε ο N. Mandela με παγκόσμια καμπάνια για να αφυπνίσει τη συνείδηση όλων για τον αντίκτυπο του AIDS, τόσο στην Αφρική αλλά και γενικότερα, το MTV κάλυψε live όλη τη διοργάνωση με καλλιτέχνες που προαναφέρθηκαν αλλά και άλλους όπως ο Bono, η Annie Lenox κλπ. Τον Φεβρουάριο του 2005 το 'Voices From Heaven' πήγε #1 στα World Music chart του Billboard στις Η.Π.Α.

Φυσικά με την επίσκεψή τους στη χώρα μας δεν τελειώνει η περιοδεία. Επόμενοι σταθμοί είναι η ίδια η Νότια Αφρική, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Ασία κλπ.ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ GOSPEL

Το gospel (ετυμολογικά god + spell) σαν είδος μουσικής έχει βαθιά τις ρίζες του στην παράδοση του Νότου – η μουσική άλλωστε πάντα ήταν η διέξοδος όπου επιτέλους η φωνή μπορούσε να είναι ελεύθερη και να ακουστεί, κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς καταπίεσης. Σίγουρα μεταφέρει πολιτικά μηνύματα αλλά δεν περιορίζεται σε αυτά.

Αν θέλαμε να πούμε λίγα πράγματα για την ιστορία του gospel πριν από την ιστορία του SOWETO GOSPEL CHOIR, θα λέγαμε ότι το συγκεκριμένο είδος έχει χαρακτήρα αυθόρμητο και ανεπίσημο. Αξίες που κάποτε προκάλεσαν καχυποψία όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν. Το gospel έχει βαθιά τις ρίζες του στη χριστιανική πίστη. Η αρχή της ιστορίας του εντοπίζεται κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα σε περιόδους χριστιανικής αναβίωσης όπου ολόθερμα κηρύγματα διδάσκονταν σε μαζικές συναθροίσεις. Εδώ οι Αφροαμερικάνοι εκκλησιαζόμενοι απολάμβαναν τη μίξη παράδοσης και αυτοσχεδιασμού με το κήρυγμα και τη μουσική. Ο συνεχής διάλογος μεταξύ του πάστορα και του ποιμνίου άρχισε να παίρνει επίσημη μορφή σε μουσικά πρότυπα του τύπου «κάλεσμα-απάντηση» και σε κάποιο σημείο η φωνή και η έκσταση μπλέχτηκαν με τη μουσική και το χορό.

Πατέρας του gospel θεωρείται ο Thomas A. Dorsey ο οποίος του έδωσε και μια πιο εμπορική διάσταση (από εκτύπωση τραγουδιών μέχρι ηχογραφήσεις και αναδείξεις ταλέντων μεταξύ των οποίων και η Mahalia Jackson). Σιγά σιγά δεκαετία ’50 και ’60 ακολουθώντας αυτή την εμπορική του διάσταση και ξεφεύγοντας από το σκληροπυρηνικό αρχικό μοτίβο των προηγούμενων δεκαετιών κατακτά πέρα από τις ενορίες, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνει την είσοδό του στην τηλεόραση και συμμετέχει σε jazz festivals.

Περιττό να αναφέρουμε ότι μορφές όπως οι: Elvis Presley, Aretha Franklin, Ray Charles, James Brown, Marvin Gaye, επηρεάστηκαν σε σκανδαλιστικό βαθμό από το gospel και εταιρείες όπως η Motown το προωθούσαν ως ένα από τα κύρια προϊόντα τους.

Μουσική όχι τυχαία. Μουσική που έχει γεννήσει πολυάριθμα υβρίδια, που ακόμα και σήμερα απασχολούν την παγκόσμια σκηνή όπως για παράδειγμα το R n’B.

Πληροφορίες : www.sowetogospelchoir.com


Soweto gospel choir: 24, 25 και 26 Ιουνίου 2005 στις 21.00 στο θέατρο Λυκαβηττού, τηλ. 210-9213360Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article667.html