Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματα τους


Ημερομηνία Πέμπτη, 14 Απρ 2005 @ 13:15
Θέμα/Κατηγορία Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Αποστολέας LavantiSΠρόγραμμα - διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά μέχρι 5η ΔημοτικούΗ Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF ανακοινώνει την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΡΑΦΟΥΝ & ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ» που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας. Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Εκατοντάδες σχολεία και χιλιάδες μαθητές από όλη τη χώρα που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα δικαιώματά τους, για τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου αλλά το κυριότερο μέσα από δημιουργικές ομαδικές εργασίες θα εκφραστούν ελεύθερα για το πώς τα ίδια τα παιδιά βλέπουν τα δικαιώματά τους.Το πρόγραμμα απευθύνεται στα νηπιαγωγεία και την 5η τάξη των Δημοτικών σχολείων της χώρας δημοσίων και ιδιωτικών με τη δημιουργία μιας αφίσας και ενός 24σελιδου βιβλίου αντίστοιχα. Φετινό θέμα του προγράμματος είναι «Να σας γνωρίσω τους φίλους μου, τα παιδιά του κόσμου». Οι εργασίες θα πρέπει είναι ομαδικές και όχι ατομικές.

Όλα τα σχολεία που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν από τη UNICEF Έπαινο Συμμετοχής. Τα καλύτερα έργα θα βραβευθούν σε ειδική τελετή και θα παρουσιαστούν σε έκθεση σε ημερομηνία κοντινή της 20ης Νοεμβρίου - επετείου της υιοθέτησης της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Στην επιτροπή αξιολόγησης των έργων συμμετέχουν άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και εκπρόσωπος των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα σε προηγούμενες χρονιές.

Τα έργα των σχολείων θα πρέπει να αποσταλούν στη UNICEF στη διεύθυνση:
Ξενίας 1, 11527 Αθήνα το αργότερο μέχρι την Τρίτη 31 Μαΐου 2005 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού στην Ελλάδα από την Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Παιδιού που εδρεύει στη Γενεύη.

Οδηγίες για τη συμμετοχή των σχολείων στο πρόγραμμα υπάρχουν αναλυτικά στην ιστοσελίδα της UNICEF www.unicef.gr ή δίδονται στα κεντρικά γραφεία της UNICEF τηλ. 210-74 84 184, ή τα παραρτήματα της
UNICEF:
Θεσσαλονίκη τηλ.: 2310- 265532,
Πάτρα τηλ.: 2610-277785,
Ηράκλειο 2810-283442,
Χανιά τηλ.: 28210-20325,
Ιωάννινα 26510-83510.

Την πρωτοβουλία στηρίζουν επίσης οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Αθηναίων και πολλών Δήμων της χώρας.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Την έχουν επικυρώσει 191 κράτη και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Δικαιώματα Ανάπτυξης, Δικαιώματα Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article614.html