Κατεβάστε MP3 από το κινητό σας!


Ημερομηνία Πέμπτη, 24 Φεβ 2005 @ 21:45
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiSΤο επόμενο βήμα στην ανταλλαγή μουσικών αρχείων μέσω Internet εγκαινιάζει η συμφωνία συμβατότητας που υπέγραψε την Δευτέρα η Nokia με την Microsoft. Η εταιρία κινητής τηλεφωνίας θα εφοδιάσει τα νέα της μοντέλα με ένα λογισμικό πολυμέσων της Microsoft, που θα επιτρέπει στους χρήστες να αγοράζουν μουσική από τις συσκευές τους. Από την πλευρά του, ο κολοσσός της πληροφορικής θα εισάγει στο Media Player τα απαραίτητα πρότυπα συμπίεσης ψηφιακής μουσικής και προστασίας από την πειρατεία.Εκτός όμως από τα οφέλη για τους καταναλωτές, η συμφωνία έφερε πιο κοντά δύο από τους "παραδοσιακούς" αντιπάλους, αφού μέχρι σήμερα η Nokia χρησιμοποιούσε είτε δικό της λογισμικό, είτε το λογισμικό μουσικής και βίντεο από τη RealNetworks. Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το Cnet.com, βρετανική εταιρία δημιούργησε μια τεχνολογία που προσφέρει την ψευδαίσθηση surround ήχου στα κινητά τηλέφωνα.

Η πρώτη συσκευή της Nokia που θα υποστηρίζει τα Windows Audio και το κλειδωμένο φορμά αρχείων AAC θα διατεθεί στην αγορά εντός του 2005. Επίσης, το λογισμικό διευκολύνει το συγχρονισμό αρχείων πολυμέσων μεταξύ του κινητού και των Windows XP.

Ήδη, η Nokia έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Loudeye, που δραστηριοποιείται στο χώρο των ψηφιακών media, για την παροχή της μουσικής και το πρώτο ηλεκτρονικό "δισκοπωλείο" για κινητά Nokia- Microsoft θα "στηθεί" σύντομα στις ΗΠΑ. Επίσης, οι δύο εταιρίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με παρόχους τηλεφωνίας, ώστε η υπηρεσία τους να διατεθεί σε ακόμα 30 χώρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, φέτος τα κινητά με δυνατότητες πολυμέσων θα υπερβούν τα 50 εκατομμύρια, ενώ μέχρι το 2008 θα κατακτήσουν το 1/4 της αγοράς.

Με τη συμφωνία αυτή, η Microsoft εισέρχεται δυναμικά στην αγορά κινητών τηλεφώνων, καθώς οι μέχρι σήμερα προσπάθειές της για προώθηση λογισμικού στα λεγόμενα smartphones (τηλέφωνα που προσομοιάζουν σε PC) δεν είχαν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Και μπορεί οι δύο αντίπαλοι να ήρθαν πιο κοντά, ωστόσο, άνοιξαν νέες εστίες ανταγωνισμού. Η Sony Ericsson ανακοίνωσε ότι θα παρέχει κινητά που θα παίζουν ψηφιακή μουσική σε στενή συνεργασία με την Sony Connect και το μουσικό "σκέλος" της, την Sony BMG.

Την αίσθηση ότι οι ήχοι προέρχονται από διαφορετικά σημεία του χώρου γύρω από το χρήστη δίνουν νέα μοντέλα κινητών τηλεφώνων που κυκλοφόρησαν στην ιαπωνική αγορά.

Το δημιούργημα ανήκει στην εταιρία Sonaptic (που ανέπτυξε την τεχνολογία τρισδιάστατου ήχου για την κονσόλα Xbox) και βασίστηκε σε έρευνες ψυχοακουστικής, της επιστήμης που μελετά πώς το αυτί και ο εγκέφαλος αντιλαμβάνονται τον ήχο. Η νέα τεχνολογία βασίζεται σε αλγορίθμους που τροποποιούν ανεπαίσθητα τα ηχητικά κύματα, ώστε να μοιάζουν σαν να προέρχονται από διαφορετικές πηγές.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την εξέλιξη του στερεοφωνικού ήχου και αναμένεται να "μαγέψει" τους καταναλωτές. Η νέα τεχνολογία προσφέρεται για την αναπαραγωγή τραγουδιών, καθώς και για παιχνίδια και βίντεο σε συσκευές με έγχρωμες οθόνες. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στις κλήσεις φωνής, ενώ στο μέλλον θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε φορητές συσκευές πολυμέσων.


Πηγή: Ert.gr - BBC- Cnet.com- Reuters

Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article530.html