Λυσσιστράτη - Διαγωνισμός


Ημερομηνία Δευτέρα, 30 Αύγ 2004 @ 07:00
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiSΗ διασκεδαστική κωμωδία του Αριστοφάνη "Λυσιστράτη" απηχεί την απέχθεια για τον πόλεμο, που επικρατούσε στην Αθήνα μετά τη Σικελική εκστρατεία. Η Παμμήτις Ομάδα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καταθέτει τη δική της εκδοχή στο κορυφαίο αριστοφανικό έργο με μία παραγωγή που από τον Ιούλιο περιοδεύει στην Ελλάδα και την Κύπρο. Υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων η "Λυσιστράτη" παρουσιάζεται και πάλι στη Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών την Τετάρτη και την Πέμπτη, 1 και 2 Σεπτεμβρίου, στις 9.30 το βράδυ.

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση και μάθετε πώς θα κερδίσετε 20 προσκλήσεις για την παράσταση...

Η Λυσιστράτη από την "Παμμήτις Ομάδα Επικοινωνίας" είναι μια πλούσια παραγωγή με 30 ηθοποιούς (15 άνδρες-15 γυναίκες), σε σκηνοθεσία Γιάννη Χατζηκυριάκου και μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη. Στις παραστάσεις του έργου παίζει τετραμελής ζωντανή ορχήστρα.Η ιστορία του έργου είναι γνωστή. Για είκοσι χρόνια, ο ελληνικός κόσμος είναι ένα παράλογο θέατρο διπλωματικών αναμετρήσεων και στρατιωτικών συγκρούσεων, με πρωταγωνιστές την Αθήνα και τη Σπάρτη. Μέσα σ' αυτό το εμφυλιακό σκηνικό η Αθηναία Λυσιστράτη, σε μια μυστική συνέλευση στις παρυφές του ιερού Βράχου, πείθει μετά δυσκολίας, με τη βοήθεια της Σπαρτιάτισσας Λαμπιτούς, τις τρελιάρες εκπροσώπους των άλλων ελληνικών πόλεων να υιοθετήσουν το μουρλό σχέδιό της για ερωτική αποχή, ως μέσο άσκησης πίεσης στα αρσενικά για κατάπαυση των εχθροπραξιών και υπογραφή ειρήνης.

Στην κατάληψη της Ακροπόλεως από τις πιο ηλικιωμένες και τη δέσμευση του Δημοσίου Ταμείου από τα θηλυκά, αντιδρά δυναμικά και εμπρηστικά χορός ετοιμοθάνατων γερόντων, οποίος και δέχεται υγρή αντεπίθεση. Ο αξιωματούχος Πρόβουλος, συνοδεία των οργάνων της τάξης, δημαγωγεί, κινδυνολογεί, απειλεί με συλλήψεις, αλλά δέχεται λεκτικό και προσωπικό εξευτελισμό, που τον οδηγεί στο πολιτικό του τέλος. Οι δυό χοροί αλληλοκατηγορούνται, αλληλοβρίζονται και τελικά βγαίνουν από τα ρούχα τους.

Η παρατεταμένη αποχή από το κεχρί δυσανασχετεί τις καταληψίες, που με τεχνάσματα και φαιδρές δικαιολογίες προσπαθούν τα λιποτακτήσουν και ν' αλλάξουν στρατόπεδο. Ένας ψεύτικος χρησμός τους αναπτερώνει το ηθικό και τους καταπραΰνει προσωρινώς το ανήθικο.

Το ανήθικο, όμως, του Κινησία καλείται η Μυρρίνη, σε επικίνδυνη αποστολή, να πυρακτώσει με τερτίπια και τσαλίμια, και να τον αφήσει ανικανοποίητο στα κρύα του λουτρού, συνοδεία χορού αρχαίας τραγωδίας..

Στη γενικευμένη αυτή κατάσταση ερωτικής στέρησης, Λακεδαιμόνιος κήρυκας αναγγέλλει κάθιδρος και πύρκαβλος την άφιξη πρέσβεων για διαπραγματεύσεις επί της (συν)ουσίας. Με τη διαμεσολάβηση της Λυσιστράτης, οι αντιμαχόμενες πλευρές τα βρίσκουν μπας και τη βρουν. Η ειρήνη επισφραγίζεται με το πατροπαράδοτο ελληνικό τσιμπόυσιον εν χορδαίς και οργάνοις. Κυρίως εν οργάνοις.

Είκοσι χρόνια εμφυλίου πολέμου και μια γυναίκα συλλαμβάνει το σχέδιο να εκβιάσει τη σύναψη ειρήνης μεταξύ των εμπολέμων με όπλο την ερωτική αποχή όλων των γυναικών...

Μία ομάδα από χαριτωμένα και αξιοβίαστα θηλυκά αγάλματα εξορμούν εν χορδαίς και οργάνοις σ' έναν ανασκαμμένο αρχαιολογικό χώρο για να σταματήσουν τον πόλεμο και το παντός είδους πλιατσικολόγημα με το ιδιοφυές όπλο της ερωτικής αποχής.

Σ' έναν αντιστραμμένο κόσμο, που οι άντρες γίνανε γυναίκες και οι γυναίκες άντρες, το φιλειρηνικό κήρυγμα και η πανελλήνια συμφιλίωση φαντάζει όνειρο. Μια ποιητική ουτοπία δίχως τέλος. Η Λυσιστράτη δεν είναι μια γαργαλιστική κωμωδία. Είναι μια παρωδία τραγωδίας. Παλιάς, σημερινής και αιώνιας.Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Γιάννης Βαρβέρης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Χατζηκυριάκος
Σκηνικά-κοστούμια: Πολυτίμη Μαχαίρα
Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου
Χορογραφία: Κωνσταντίνα Μικρούτσικου
Υποκριτική-αγωγή λόγου: Περικλής Καρακωνσταντόγλου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Παίζουν: Γιώργος Αθανασίου, Δημήτρης Αντωνίου, Γιώργος Λαουνάρος, Νικόλας Μαρμαράς, Κώστας Μπάτσος, Φώτης Μπουζάνης, Λάμπρος Ντούμος, Θανάσης Πετρόπουλος, Δημήτρης Πιλάφας, Γιάννης Πλιάκης, Γιώργος Σαμαρτζής, Νίκος Χανακούλας, Νίκος Χαραλαμπίδης, Γιάννης Χατζηκυριάκος, Γρηγόρης Ψαλτάκος, Μυρτώ Αριστείδου, Στέλλα Δημάκη, Έλια Ζαχαριουδάκη, Σοφία Θωμά, Λένα Κακούρη, Ειρήνη Κωστοπούλου, Θεοδώρα Λάσκαρη, Μαίρη Μπετσάκου, Τίνα Μπετσάκου, Μαριλένα Παπαδάτου, Ιουλιέτα Παπαμιχαήλ, Αλεξάνδρα Πήλικα, Δάφνη Σταμούλου, Ναυσικά Ταραζή

Ζωντανή ορχήστρα: Άρης Βλάχος & Παναγιώτης Παπαγεωργίου (πιάνο), Νεφέλη Γιαννίση (κλαρινέτο), Τάσος Δεληγιάννης (κρουστά), Φίλιππος Ταγκούλης(μπάσο)
Παραγωγή: Παμμήτις Ομάδα Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Σύμβουλος δραματουργίας: Ηλίας Νικάκης
Φωτογραφίες: Τάκης Διαμαντόπουλος

O HotStation.gr έχει στην διάθεση του 20 προσκλήσεις για την παράσταση τις οποίες θα διαθέσει στους πιο γρήγορους αναγνώστες - ακροατές του. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στείλετε email στο theater@hotstation.gr με θέμα "Λυσιστράτη" αναφέροντας το ονοματεπώνυμο σας. Τις προσκλήσεις σας θα τις παραλάβετε μισή ώρα πριν την παράσταση, από το ταμείο του θεάτρου με την επίδειξη της ταυτότητας σας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, μέχρι την εξάντληση των προσκλήσεων..


Καλή διασκέδαση!

Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article380.html