Αφαίρεση μεταλλίου και παραπομπή για Σαμπάνη


Ημερομηνία Κυριακή, 22 Αύγ 2004 @ 22:45
Θέμα/Κατηγορία Νέα και Περίεργα

Αποστολέας LavantiSΗ απόφαση τς ΔΟΕ ήταν καταδικαστική για τον Λεωνίδα Σαμπάνη. Σύμφωνα με αυτή ο Έλληνας αρσiβαρίστας καλείται να επιστρέψει την τιμητική του διάκριση, το χάλκινο δηλαδή μετάλλιο στα 62κ., καθώς όπως αναφέρει η ανακοίνωση βρέθηκε ντοπαρισμένος στις 16 Αυγούστου. Ντοπαρισμένη και η χρυσή ολυμπιονίκης της σφαιροβολίας Ιρίνα Κορζανένκο. Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις - εξελίξεις στο τρίπτυχο Κεντέρη - Θάνου - Τζέκου..«Και στα δύο δείγματα του Λεωνίδα Σαμπάνη η τεστοστερόνη ήταν πάνω από 12, όταν το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι 6. Υπάρχει παραβίαση του κανονισμού και έτσι αφαιρείται το χάλκινο μετάλλιο του αθλητή. Παράλληλα, επιστρέφεται η διαπίστευσή του, αποκλείεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και παραπέμπεται η υπόθεση στη Διεθνή Ομοσπονδία της άρσης βαρών, η οποία και θα αποφασίσει σχετικά».

Αυτά τόνισε η διευθύντρια Επικοινωνίας της ΔΟΕ, Ζιζέλ Ντέϊβις, στην σημερινή συνέντευξη Τύπου για την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Η εκπρόσωπος της ΔΟΕ διευκρίνισε, ότι σύμφωνα με την απόφαση για τον Σαμπάνη, δεν εμπλέκεται κάποιος άλλος σ' αυτή, ενώ πρόσθεσε: «Το δεύτερο δείγμα του αθλητή ήταν ακριβώς ίδιο με το πρώτο. Διαπιστώθηκε, ότι η τεστοστερόνη ήταν εξωγενής. Η υπόθεση του Σαμπάνη αφορά παραβίαση κανονισμού ντόπινγκ».

Στο θέμα Σαμπάνη αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της Υγειονομικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Πατρίκ Σαμάς, τονίζοντας: «Η πλευρά του αθλητή αναφέρθηκε στην φαρμακευτική αγωγή που ακολούθησε. Πάντως, η αγωγή αυτή δεν μπορεί με κανένα τρόπο να επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα. Το επίπεδο της τεστοστερόνης του Σαμπάνη επιβεβαιώθηκε με μια νέα μεθοδολογία, που επαληθεύεται από διεθνή εργαστήρια και από την WADA. Και το πρώτο και το δεύτερο δείγμα είναι πάνω από 12. Το πως χορηγήθηκε η ουσία στον Σαμπάνη είναι κάτι που δεν μας απασχολεί».

Παράλληλα, η Ζιζέλ Ντέϊβιτς διέψευσε τις φήμες, ότι έχει γίνει σύσταση στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για το θέμα του ντόπινγκ, ενώ διευκρίνισε, πως υπήρξε επαφή με την ΕΟΕ, μόνο για να ζητηθεί η επιστροφή του μεταλλιου και της διαπίστευσης του Σαμπάνη.

«Σεβόμαστε του κανονισμούς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για το μετάλλιο. Για μένα ο Λεωνίδας ότι και να γίνει είναι χάλκινος Ολυμπιονίκης. Θα κυνηγήσουμε το θέμα για να δικαιωθεί ο αθλητής μας» είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αρσης Βαρών Χρήστος Ιακώβου και πρόσθεσε: «Δεν υπήρχε κανένας λόγος να πάρει τεστοστερόνη. Θα ήμασταν τρελοί αν του χορηγούσαμε ή αν έπαιρνε από μόνος του. Εχουμε πολλές υποψίες, όμως δεν μπορούμε να αποδείξουμε τίποτα. Την ώρα του ελέγχου ντόπινγκ, μπήκαν στο χώρο 60-70 άτομα για αυτόγραφα. Κάποιος του έδωσε πορτοκαλάδα αλλά που να ξέρει κανείς ποιος ήταν. Τώρα θα πρέπει να σταθούμε δίπλα στον Σαμπάνη. Ευχαριστώ τον Πύρρο για τα όσα προσέφερε στο άθλημα και την ομάδα όλα αυτά τα χρόνια».

«Ορκίζομαι στον Θεό και στα αγγελούδια μου, ότι ποτέ δεν πήρα κάτι τέτοιο. Πιστέψτε με και μην με εγκαταλείψετε», δήλωσε το Σάββατο ο Λεωνίδας Σαμπάνης.

Η υπόθεση πλέον παραπέμπεται στη Διεθνή Ομοσπονδία Αρσης Βαρών (IWF) η οποία θα αποφασίσει αν θα «εξοντώσει» τον 33χρονο Λεωνίδα Σαμπάνη επιβάλοντάς του διετή αποκλεισμό. Περιθώριο υπεράσπισης και -τελικής- δικαίωσης υπάρχει, όχι όμως και περιθώριο επιστροφής του μεταλλίου, γιατί πολύ απλά δεν πρόκειται η ΔΟΕ να δημιουργήσει τέτοιο δεδικασμένο. Ο πρωταθλητής μας έχει ήδη ενημερωθεί και θα παραδώσει παραδώσει στην ΕΟΕ όλες τις «χειροπιαστές» αναμνήσεις (μετάλλιο, διαπίστευση, δίπλωμα) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

«Δεν το επιστρέφω. Ας έρθουν να το πάρουν», η πρώτη αντίδραση του αθλητή, που στη συνέχεια αναθεώρησε.Διαβάστε ακόμα στο διαδίκτυο:
Ντοπέ η Κορζανένκο - Flash.gr
Το απόρρητο σχέδιο Τζέκου για ντοπάρισμα 150 αθλητών εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων - in.gr
Με τηλεφωνική εντολή η παραμονή των Κεντέρη και Θάνου στο ΚΑΤ - in.gr
Μυστική συμφωνία για να κλείσει η υπόθεση Κεντέρη-Θάνου - in.gr
Νέα διαβεβαίωση ότι δεν έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών από Κεντέρη, Θάνου - in.gr
Αμφιβολίες σε εισαγγελικούς κύκλους για το «τροχαίο ατύχημα» των Κεντέρη-Θάνου - in.gr


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article371.html