Εκλεισε (πάλι) το PirateBay - έφοδος της Σουηδικής αστυνομίας


Ημερομηνία Τετάρτη, 10 Δεκ 2014 @ 13:25
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiSΙσως το πιο γνωστό από τα websites παροχής magnet links για την ανταλλαγή torrent αρχείων, το thePirateBay.se,  μέσω των οποίων γίνεται συνήθως το παράνομο κατέβασμα περιεχομένου –όπως ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, τέθηκε έκτος λειτουργίας. Η σουηδική αστυνομία έκανε έφοδο σε εγκατάσταση με servers στη Στοκχόλμη, επικαλούμενη παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο της επιχείρησης αναφέρεται ότι κατασχέθηκαν υπολογιστές και άλλος εξοπλισμός.Το website του Pirate Bay είναι online από το 2003. Και άλλες φορές στο παρελθόν έχει διακοπεί για μικρά διαστήματα λίγων ημερών η λειτουργία του. Το 2009 οι ιδρυτές του είχαν κριθεί ένοχοι στη Σουηδία για «διευκόλυνση στη διάθεση περιεχομένου πνευματικών δικαιωμάτων».

Τα τελευταία χρόνια, σε κάποιες χώρες πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο (ISPs) μπλοκάρουν την απευθείας πρόσβαση στο Pirate Bay, χωρίς ωστόσο να μπορούν πάντα να ελέγξουν την πρόσβαση μέσω proxies και δεκάδων mirror sites.

Το ένταλμα υπέγραψε ο Σουηδός εισαγγελέας Φρέντερικ Ινγκμπλαντ και η αστυνομική επιχείρηση έγινε στην περιοχή της Στοκχόλμης την Τρίτη το πρωί. Για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση, οι σχεδιαστές του Pirate Bay είχαν σχεδιάσει ένα δίκτυο από εικονικούς σέρβερς που δουλεύουν σε διάφορα δίκτυα (στο “Cloud”, όπως ονομάζουν αυτά τα δίκτυα οι σχετικοί του χώρου), αλλά προφανώς το Pirate Bay δεν κατάφερε να λειτουργήσει χωρίς τους κεντρικούς σέρβερς και κατέρρευσε.

Η επιχείρηση συνοδεύτηκε προφανώς από μια ταυτόχρονη κίνηση από διάφορους παγκόσμιους φορείς σε άλλα παρόμοια sites. Αυτή τη στιγμή αρκετοί άλλοι “trackers” (έτσι ονομάζονται οι servers που μοιράζουν τα torrents) όπως το EZTV.it που ειδικευόταν στην παράνομη διανομή τηλεοπτικών σειρών και το suprbay.org, δεν λειτουργούν.

Η πρώτη επιδρομή στο Pirate Bay έγινε το 2006 αλλά δεν είχε καταφέρει πολλά πράγματα. Σήμερα φαίνεται ότι έγινε μια πραγματικά αποφασιστική κίνηση, αλλά και πάλι δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό είναι το τέλος της δημοφιλούς υπηρεσίας.

Αν το Pirate Bay τελείωσε και ακολουθήσουν παρόμοιες επιδρομες και σε άλλες παρόμοιες υπηρεσίες, αύριο ξημερώνει μια πραγματικά καινούργια μέρα στον πλανήτη μας. Από τη μία θα χάσουμε τη δυνατότητα να αποκτούμε δωρεάν -αλλά παράνομα- τον τεράστιο πλούτο εφαρμογών και πληροφοριών που αποκτούσαμε μέχρι σήμερα, από την άλλη όμως θα ωφεληθούν οι παραγωγοί και δημιουργοί γιατί θα μειωθεί η λεγόμενη πειρατεία των δημιουργιών τους.

Τι θα συμβεί όμως πραγματικά είναι σχεδόν αδύνατο να το προβλέψουμε. Περιμένουμε λοιπόν με αγωνία και με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις…


Πηγή: Πρώτο Θέμα, news.makedonias.gr, trikala.net


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3458.html