Σπερμοδιαγραμμα, κατάψυξη και κρυοσυντήρηση σπέρματος


Ημερομηνία Παρασκευή, 04 Ιούλ 2014 @ 11:25
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiS



Σήμερα η ανδρική υπογονιμότητα έχει σημαντικό μερίδιο στην δυσκολία επίτευξης εγκυμοσύνης σε ένα ζευγάρι. Ευτυχώς όμως η επιστήμη έχει προοδεύσει διαγνωστικά ώστε να εντοπίσει και να βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις ένα ανδρόγυνο να γίνουν γονείς. Μερικά βασικά εργαλεία σε αυτό είναι το σπερμοδιάγραμμα, καθώς και η κατάψυξη και η κρυοσυντήρηση του σπέρματος.


Στο παρελθόν, η ‘ευθύνη’ για την αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης είχε παραδοσιακά αποδοθεί στη γυναίκα. Ωστόσο, η συστηματική μελέτη του ανδρικού σπέρματος κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έδειξε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με σχετικές επιστημονικές έρευνες, στα μισά περίπου περιστατικά υπογονιμότητας εμπλέκεται ο ανδρικός παράγοντας, αποκλειστικά ή σε συνδυασμό με τον γυναικείο.

Η πτώση της ποιότητας του ανδρικού σπέρματος, ταυτόχρονα με το γεγονός ότι σήμερα η πλειονότητα των ανδρών αναβάλλει τη δημιουργία οικογένειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι παλαιότερα, καθιστά σημαντική την προληπτική εξέταση κάθε νέου άνδρα, μετά την εφηβεία.

Το Σπερμοδιάγραμμα (ή Σπερματοδιάγραμμα) αποτελεί την εξέταση πρώτης γραμμής. Όταν διενεργείται σε αξιόπιστο εργαστήριο, από ειδικευμένους και έμπειρους επιστήμονες, ακολουθώντας τους διεθνείς κανόνες ποιοτικού ελέγχου, μπορεί να παράσχει μία εμπεριστατωμένη αρχική εικόνα για την ποιότητα του σπέρματος και να δώσει τις ενδείξεις για την πιθανή αναγκαιότητα περαιτέρω ειδικότερων αναλύσεων. Ένα πλήρες σπερμοδιάγραμμα μπορεί να αποκαλύψει αν υπάρχουν σπερματοζωάρια στο σπέρμα, πόσα είναι (αριθμός), πώς κινούνται (κινητικότητα), ποια είναι η μορφή τους (μορφολογία), καθώς επίσης και στοιχεία για τη διάρκεια ζωής τους (μακροβιότητα) και την ικανότητα χρησιμοποίησής τους σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αν αυτό απαιτηθεί.

Αν το σπερμοδιαγραμμα δεν παρουσιάζει κάποια εμφανή διαταραχή (δείτε εδώ κάποιες φυσιολογικές τιμές για σπερμοδιάγραμμα), αλλά το πρόβλημα της υπογονιμότητας παραμένει, τότε συνιστάται να γίνονται ειδικά λειτουργικά τεστ στο ανδρικό σπέρμα, όπως η εξέταση της κατάτμησης του σπερματικού DNA ή της ικανότητάς του να διεισδύσει στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας και να επιτελέσει τις διαδικασίες που οδηγούν στη γονιμοποίηση (π.χ. διείσδυση στην τραχηλική βλέννα, ακροσωμική αντίδραση).

Η Κατάψυξη και Κρυοσυντήρηση του σπέρματος αποτελεί, επίσης, αναπόσπαστο τμήμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Εξασφαλίζει ότι το σπέρμα θα είναι άμεσα διαθέσιμο χωρίς ο άνδρας να αγχώνεται για την προγραμματισμένη συλλογή, ή ακόμα και όταν απουσιάζει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, ή αν λόγω χαμηλής ποιότητας, χρειάζεται να συγκεντρωθεί ένα επαρκές απόθεμα από περισσότερες λήψεις.

Τέλος, η κρυοσυντήρηση βρίσκει εφαρμογή στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με δωρεά σπέρματος. Μόνες άγαμες γυναίκες που αδυνατούν να αποκτήσουν παιδί με φυσικό τρόπο ή ζευγάρια που έχουν επανειλημμένα αποτύχει σε προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης ή φέρουν προδιάθεση για κληρονομικές παθήσεις, επιλέγουν τη χρήση κρυοσυντηρημένου σπέρματος δότη για να πραγματοποιήσουν το όνειρο μίας ζωής: τη δημιουργία οικογένειας.

Συντάκτης: Λίνα Ευγενή



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Λίνα Α. Ευγενή, Βιολόγος. Απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένη στην εργαστηριακή ανάλυση και κρυοσυντήρηση σπέρματος (Master of Philosophy) στο University of Nottingham UK.
Επιστημονική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Σπερματολογίας Γ. Λυμπερόπουλου.
Επιστημονική Διευθύντρια της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης Σπέρματος ΚΡΥΟΓΟΝΙΑ.
Ιστότοποι: lymberopoulos-lab.gr  &  cryogonia.gr



Παρόμοια άρθρα από τον HotStation:
Αζωοσπερμία - τι είναι - πώς αντιμετωπίζεται
Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την ποιότητα του σπέρματος
Οι φορητοί υπολογιστές βλάπτουν το σπέρμα
Οι γυναίκες επιλέγουν το σπέρμα της αρεσκείας τους







Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3438.html