Ο παγκόσμιος ιστός γίνεται 25 ετών!


Ημερομηνία Τετάρτη, 12 Μάρ 2014 @ 15:40
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiSH 12η Μαρτίου του 1989 θεωρείται πως είναι η ημέρα γέννησης του παγκόσμιου ιστού, του συστήματος που διασυνδέει τις προσβάσιμες ιστοσελίδες μέσω διαδικτύου. Το World Wide Web γίνεται σήμερα 25 χρονών!Την ανακάλυψη έκανε ο Βρετανός επιστήμονας Τιμ Μπέρνερς-Λι, εργαζόμενος τότε στο ερευνητικό κέντρο CERN της Ελβετίας, ο οποίος εξέδωσε το Μάρτιο του 1989 την ιδέα του για ένα πιο αποδοτικό σύστημα επικοινωνίας στο CERN. Αν και ο ιστός ήταν σύλληψη που αρχικά προοριζόταν για τη διακίνηση πληροφοριών μεταξύ επιστημόνων, η διάδοσή του ήταν ραγδαία, καθώς έγινε σύντομα αντιληπτό πως η ίδια ιδέα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη σύνδεση δικτύων σε όλο τον κόσμο.

Ήδη τον επόμενο χρόνο, ο Μπέρνερς-Λι χρησιμοποίησε τον προσωπικό του υπολογιστή NeXT (της εταιρίας που είχε ιδρύσει ο Στιβ Τζομπς) για να «ανεβάσει» την πρώτη ιστοσελίδα στον κόσμο, η οποία περιέγραφε τις βασικές αρχές του παγκόσμιου ιστού. Ο συγκεκριμένος υπολογιστής παραμένει ένα βασικό μουσειακό έκθεμα στο CERN, ενώ η πρώτη ιστοσελίδα έχει αναδημιουργηθεί για ιστορικούς λόγους.

Τα επόμενα βήματα για το διαδίκτυο αφορούσαν στη δημιουργία των πρώτων προγραμμάτων περιήγησης, της υιοθέτησης του από ευρύτερες ομάδες ανθρώπων και τη δημιουργία των πρώτων διακομιστών εκτός CERN και εκτός Ευρώπης. Στις 30 Απριλίου του 1993 το CERN εξέδωσε τον κώδικα για το World Wide Web ως ελεύθερο λογισμικό, επιτρέποντας στον παγκόσμιο ιστό να κάνει τα πρώτα του βήματα.

Στα επόμενα χρόνια, το διαδίκτυο ακολούθησε μία εκθετική αύξηση στη χρήση του από τους πολίτες με ενδεικτικά τα στοιχεία από αμερικανική έρευνα, σύμφωνα με τα οποία μόνο το 14% του πληθυσμού της Αμερικής είχε χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο μέχρι το 1995, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει το 87% σήμερα. Το 1995, το 42% των αμερικανών δεν είχε ακούσει ποτέ για το διαδίκτυο, ενώ μόλις το 2% ήταν συχνοί χρήστες!

Αξίζει να σημειωθεί πως το διαδίκτυο, ως η ιδέα δημιουργίας και διασύνδεσης δικτύων υπολογιστών ήταν μία ιδέα σαφώς παλαιότερη, με τον αμερικανικό στρατό να έχει δημιουργήσει πρόγονους του ήδη από τη δεκαετία του 1960. Ήταν όμως η χρήση τεχνολογιών πιο προσιτών στο ευρύ κοινό, και η ανάπτυξη του παγκοσμίου ιστού που το μετέτρεψε από ένα κλειστό μέσο επικοινωνίας σε μία ιδέα που άλλαξε τον κόσμο.


Πηγή: Ναυτεμπορική
Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3406.html