Δράση για την προστασία των παιδιών στη Συρία


Ημερομηνία Τρίτη, 24 Σεπ 2013 @ 12:00
Θέμα/Κατηγορία Θέματα γενικού ενδιαφέροντος

Αποστολέας LavantiS



Η κατάσταση των αμάχων που έχουν παγιδευτεί από τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της Συρίας γίνεται ολοένα και πιο απελπιστική και τώρα χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να καταστεί δυνατή η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα διασφαλίσει χιλιάδες ζωές παιδιών, αναφέρει η UNICEF.


Καθώς οι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώνονται για την 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η UNICEF προειδοποίησε ότι η επιδεινούμενη σύρραξη, σημαίνει πως τα παιδιά εξακολουθούν να είναι αποκομμένα από την επειγόντως απαιτούμενη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών, πόσιμου νερού, στέγης, εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης.

«Καθώς οι μάχες συνεχίζονται, ορισμένες περιοχές βρίσκονται υπό πολιορκία επί μήνες, αφήνοντας οικογένειες να αγωνίζονται να επιβιώσουν», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Τα παιδιά της Συρίας έχουν υποφέρει πάρα πολύ, για πάρα πολύ καιρό, και θα συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες αυτής της κρίσης για πολλά χρόνια στο μέλλον.»

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να φθάσουμε σε αυτά τα παιδιά, άμεσα και χωρίς περιορισμούς - και οι αντιμαχόμενοι μπορούν να το κάνουν πράξη επιτρέποντας την άμεση πρόσβαση των εργαζόμενων στην ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να τα προσεγγίσουν με τη σωτήρια βοήθεια», είπε.

Ένα πρακτικό παράδειγμα για το πώς η απρόσκοπτη πρόσβαση θα μπορούσε να σώσει ζωές, δήλωσε ο κ. Lake, είναι η επικείμενη εκστρατεία εμβολιασμών της Ημέρας Υγείας του Παιδιού που αποσκοπεί στην προστασία των παιδιών στο εσωτερικό της Συρίας από τις ασθένειες, με ιδιαίτερη έμφαση στα 700.000 παιδιά που δεν έχουν προσεγγισθεί στις τελευταίες εκστρατείες εμβολιασμών.

Κρίσιμες υπηρεσίες όπως η υγεία και η εκπαίδευση απαιτούν επίσης ειδική προστασία, επεσήμανε η UNICEF. Τα σχολεία και τα κέντρα υγείας δεν θα πρέπει να στοχοποιούνται στις συγκρούσεις, αλλά να αναγνωρίζονται ως «ζώνες ειρήνης», όπου οι γυναίκες και τα παιδιά μπορούν να ζητήσουν βοήθεια και υποστήριξη, δήλωσε ο κ. Lake.

Το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, η UNICEF και οι συνεργάτες της αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες για να φθάσουν σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στο Χαλέπι, στις αγροτικές περιοχές της Δαμασκού, μεγάλα τμήματα της Χομς και αλλού. Οι ιατρικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, έχουν σταματήσει στα σημεία ελέγχου και κρίσιμες εργασίες για την επισκευή αγωγών νερού έχουν καθυστερήσει.

Η ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας απαιτεί σαφείς δεσμεύσεις εκ μέρους της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Υπάρχει μια σειρά από πρακτικούς τρόπους για να επιτευχθεί αυτό, συμπεριλαμβανομένης της παύσης πυρός ώστε να επιτραπεί σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ασφαλής πρόσβαση και ελευθερία κινήσεων για την παροχή υπηρεσιών και προμηθειών σε όσους έχουν ανάγκη.

«Τη χρονιά αυτή, εμείς και οι συνεργάτες μας έχουμε προσφέρει σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους εντός της Συρίας πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε εμβολιάσει δύο εκατομμύρια παιδιά κατά της ιλαράς. Τώρα παραδίδουμε σχολικό υλικό για να μπορέσουν ένα εκατομμύριο παιδιά της Συρίας να επιστρέψουν στην εκπαίδευση.»

Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει το έργο της UNICEF για τα παιδιά στη Συρία, μπορεί να το κάνει στη σελίδα της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF, www.unicef.gr.









Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3336.html