Psarokokalo: Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους


Ημερομηνία Δευτέρα, 03 Ιούν 2013 @ 09:55
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiS



Psarokokalo: ανανεωμένο, με πλούσιο πρόγραμμα και με προβολές σε πολλά σημεία της Ελλάδας ξεκινά σήμερα το φεστιβάλ μικρού μήκους με το πιο πρωτότυπο όνομα στον κόσμο. Ξεκίνησε δειλά - δειλα πριν από έξι χρόνια και να που σήμερα, το Psarokokalo, ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους τόσο ενδιαφέρον όσο η πρωτότυπη ονομασία του, γιορτάζει τα έβδομα γενέθλιά του.


Το φεστιβάλ Psarokokalo αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που στοχεύει στην προβολή, την ανάπτυξη, την έρευνα και την πρόοδο της κινηματογραφικής τέχνης και πρακτικής.

Παρότι εφέτος η βάση του θα είναι η θερινή αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Λαίς (Ιερά Οδός 48 και Μ.Αλεξάνδρου, Κεραμεικός, Αθήνα), για πρώτη φορά οι ταινίες που απαρτίζουν το διαγωνιστικό τμήμα του θα προβάλλεται ταυτοχρόνως σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Στην Θεσσαλονίκη (Κινηματογράφος Φαργκάνη (κιν/κη Λέσχη Θεσσαλονίκης), Εγνατία & Ιασωνίδου), στην Άνδρο (Κινηματοθέατρο Χώρας), στην Σέριφο (Πολυχώρος στο Λιβάδι), στη Σύρο (Κινηματογράφος Παλλάς) και στη Μυτιλήνη (θερινός κινηματογράφος στο πάρκο της Επάνω Σκάλας). Από τις 3 ως τις 9 Ιουνίου.

Το Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα της εφετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει προβολές επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο (μυθοπλασίας, κινουμένου σχεδίου, ντοκιμαντέρ και πειραματικές ταινίες) οι οποίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού του φεστιβάλ.

Ενδεικτικά στεκόμαστε στις «Lοις» (Αυστραλία) της Aλεξάντρα Σκεπίσι που γυρίστηκε στη Σίφνο με την Τζάκι Γουίβερ, «Sunday 3 (Γερμανία) του Γιόχαν Κουν ένα κινούμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ένας μεσήλικας κανονίζει ενα blind date με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το «In Search Of A Donkey» (Ελβετία) της Mαρία Νικολιέρ όπου τρείς Ιάπωνες δοκιμάζουν κρέας γαιδουριού και ενθουσιάζονται.

Οι περισσότερες από αυτές τις ταινίες έχουν ήδη συμμετάσχει και διακριθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, όπως των Καννών, της Βενετίας, του Βερολίνου, του Σάντανς, του Κλερμόντ Φεραντ. Μέσα από το Psarokokalo κάνουν την παρθενική προβολή τους στην Ελλάδα.

Η ενότητα των Θεματικών Προβολών περιλαμβάνει αφιερώματα σε μεγάλα διεθνη φεστιβάλ , διασημους σκηνοθέτες, καθώς και άλλες ειδικές προβολές. Ξεχωρίζουν ένα αφιέρωμα στον βραβευμένο Πορτογάλο σκηνοθέτη Ζοάο Σαλαβίζα, που θα παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα υλικό από την πρωτη μεγάλου μήκους ταινία του που τωρα βρίσκεται σε διαδικασία γυρισμάτων, ένα στα νορβηγικά ντοκιμαντέρ για την Αθήνα, ένα στο σύγχρονο Μεξικάνικο σινεμά και ένα στα σύγχρονα πολωνικά ντοκυμαντέρ (σε συνεργασία με το φεστιβάλ Short waves) και ένα στο γερμανικό animation.




To trailer του φεστιβάλ για το 2013 που προβάλλουμε εδώ, επιμελήθηκε ο Μιχάλης Ξυρουχάκης , ο οποίος το 2011 είχε κερδίσει στον διαγωνισμό storyboard που διοργάνωσε το φεστιβάλ μια τριετή υποτροφία στο κέντρο εφαρμοσμένων τεχνών «ΟΡΝΕΡΑΚΗΣ»

Οι προβολές γίνονται με αγγλικούς υπότιτλους.
Το εισιτήριο για κάθε προβολή κοστίζει 5 ευρώ.


Πηγή: Το Βήμα






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3217.html