Mύκητες: δεν ..ξεκολάνε από τα πόδια σας!


Ημερομηνία Παρασκευή, 24 Μάι 2013 @ 16:00
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiSΣχεδόν 200 διαφορετικά είδη μυκήτων «κατοικούν» γύρω από τις πατούσες μας. Αυτό δείχνει ένας νέος «χάρτης» που αποκαλύπτει την ποικιλομορφία των μυκήτων οι οποίοι… φιλοξενούνται στο ανθρώπινο σώμα. Η σχετική μελέτη που είναι πρώτη του είδους της και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» ανήκει σε αμερικανούς ειδικούς με επικεφαλής ερευνητές από το Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα.Μύκητες ζουν σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα, ωστόσο οι αγαπημένες τους «κατοικίες» είναι οι φτέρνες, τα σημεία κάτω από τα νύχια των ποδιών καθώς και μεταξύ των δακτύλων των κάτω άκρων, όπως δείχνει η μελέτη. Τα νέα ευρήματα αναμένεται να βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων όπως το «πόδι του αθλητή» (πρόκειται για την πιο συχνή δερματική μυκητίαση που ξεκινά ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προσβάλλει και άλλα σημεία του ποδιού όπως οι πατούσες, τα νύχια και η ραχιαία επιφάνειά του).

Η ερευνητική ομάδα «σάρωσε» το γονιδίωμα μυκήτων που ζουν στο δέρμα σε 14 διαφορετικές περιοχές του σώματος 10 υγιών ενηλίκων. Ελήφθησαν δείγματα από το ακουστικό κανάλι, από την περιοχή ανάμεσα στα φρύδια, από το πίσω μέρος του κεφαλιού και των αφτιών, από τις φτέρνες, τα νύχια των ποδιών, την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, τον πήχη του χεριού , την πλάτη, τη βουβωνική χώρα, τα ρουθούνια, το στέρνο, την παλάμη καθώς από το δέρμα στο εσωτερικό της άρθρωσης του αγκώνα.


Φτέρνα: η καλύτερη «φωλιά»

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η ποικιλία των μυκήτων διαφέρει ανάλογα με το σημείο του σώματος. Η πιο «πλούσια φωλιά» μυκήτων αποδείχθηκε ότι είναι η φτέρνα η οποία φιλοξενείς περισσότερα από 80 είδη. Εντοπίστηκαν επίσης περί τα 60 είδη μυκήτων στα νύχια των ποδιών και 40 είδη στο δέρμα μεταξύ δακτύλων των ποδιών.

Αλλά αγαπημένα σημεία για τους μύκητες φάνηκε να είναι η παλάμη, ο πήχης του χεριού και το εσωτερικό του αγκώνα. Στις περιοχές αυτές εντοπίστηκαν από 18 ως 32 τύποι μυκήτων. Αντιθέτως το κεφάλι και ο κορμός δεν ήταν αγαπημένες «κατοικίες» για τους μύκητες – η κάθε περιοχή φιλοξενούσε από δύο ως 10 είδη μυκήτων.

«Τα στοιχεία της μελέτης μας παρέχουν για πρώτη φορά μια βάση αναφοράς σχετικά με τους μύκητες που φιλοξενούν στο σώμα τους τα υγιή άτομα, την οποία δεν είχαμε ως σήμερα» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Τζούλια Σεγκρ και προσέθεσε γλαφυρά: «Το κύριο μήνυμα είναι πως οι πατούσες σας έχουν μεγάλη ποικιλία μυκήτων. Έτσι στα γυμναστήρια ή στα κολυμβητήρια φροντίστε να κλειδώνετε τις σαγιονάρες σας στα ντουλάπια των αποδυτηρίων αν δεν θέλετε να αναμίξετε τους δικούς σας μύκητες με τους μύκητες κάποιου άλλου».

Με δεδομένο ότι η νέα μελέτη «χαρτογραφεί» τους φυσιολογικούς πληθυσμούς μυκήτων στο δέρμα μπορεί να αποδειχθεί άκρως πολύτιμη για τη μελέτη δερματικών προβλημάτων που οφείλονται σε μυκητιάσεις. Για παράδειγμα οι ερευνητές παρατήρησαν μολύνσεις με μύκητες στο 20% των εθελοντών. Εκτιμούν ότι μια ανισορροπία στα μικρόβια που ζουν με φυσικό και αβλαβή τρόπο στο δέρμα μας μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε βλαβερά παθογόνα να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν νόσο.


Πηγή: in.gr


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3199.html