Cypress Hill


Ημερομηνία Τετάρτη, 30 Ιούν 2004 @ 07:00
Θέμα/Κατηγορία Μουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία

Αποστολέας LavantiSΓια πολλούς, οι Cypress Hill είναι ένα από εκείνα τα συγκροτήματα που κατάφεραν να φέρουν το hip hop με άποψη και ιδεολογία, στο προσκήνιο των μουσικών πραγμάτων της δεκαετίας του ’90. Να ελευθερώσουν το συγκεκριμένο μουσικό είδος από τους δρόμους των αμερικάνικων γκέτο και να το απευθύνουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Για άλλους πάλι, είναι οι πατέρες μιας παράξενης πρόσμιξης ανάμεσα στα latin μελωδικά μοτίβα και τους hip hop ρυθμούς που τους έκανε σούπερ σταρ στο είδος τους.

Οι αργές bass ‘n’ drum λούπες του DJ Muggs που υπήρξε και ο αρχιτέκτονας του ήχου τους, και η υπνωτιστική απαγγελία του Β Real που υπέγραφε και τους πολιτικά συνειδητοποιημένους στίχους τους, έχουν επηρεάσει από την funk – rap του Dr Dre ως την Αγγλική trip hop. Η πρώτη εκδοχή της μπάντας δημιουργήθηκε το 1986 υπό το όνομα DVX, ξεκινώντας τους πρώτους πειραματισμούς ανάμεσα στο latin και το hip hop που αποτελούσε, για την εποχή, καθαρά την κουλτούρα των γκέτο και του δρόμου.

Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, τα ιδρυτικά μέλη Sen Dog και Mellow Man Ace αποχώρησαν από την μπάντα. Ήταν η εποχή γύρω στα 1990 όταν οι εναπομείναντες B Real και DJ Muggs αποφάσισαν να μετονομαστούν σε Cypress Hill και να δουλέψουν πάνω σε ένα ντεμπούτο άλμπουμ που τελικά είδε τα ράφια των δισκοπωλείων στις αρχές του 1992 και προκάλεσε τεράστια αίσθηση από την αρχή.

Τα ιστορικά ακόμα και σήμερα singles "How I Could Just Kill a Man" και "The Phuncky Feel One" έγιναν αμέσως επιτυχίες συσπειρώνοντας γύρω από το όνομα της μπάντας όχι μόνο τους οπαδούς της hip hop αλλά και πολλούς φίλους της rock κοινότητας. Ο δεύτερος δίσκος τους, Black Sunday, που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1993 είχε την ίδια λαμπρή πορεία στα charts με τον προκάτοχό του, φτάνοντας ακόμη και το νούμερο 1 στην Αμερική. Οι Cypress Hill είχαν καταφέρει να ανοίξουν το κοινό τους, απευθυνόμενοι τόσο σε λευκούς όσο και μαύρους, τόσο σε παιδιά του κολεγίου όσο και παιδιά του δρόμου. Και την επιτυχία αυτή απολαμβάνουν μέχρι σήμερα, παρά την πρόσκαιρη διάλυσή τους γύρω στα τέλη του ’90, η οποία όμως δεν κράτησε για πολύ.


Το 2000 τους ξαναβρίσκει μαζί να κυκλοφορούν τραγούδια με guests μεγάλα αστέρια της rock, σαρώνοντας το MTV, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και ο πέμπτος δίσκος τους Till Death Do Us Part, που σηματοδοτεί τα πρώτα τους ανοίγματα και προς το χώρο της reggae, οι πωλήσεις του οποίου παγκοσμίως, δείχνουν ότι οι οπαδοί των Cypress Hill εξακολουθούν να είναι αφοσιωμένοι στη μπάντα που άνοιξε νέους δρόμους στο hip hop.

Τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, οι Cypress Hill έρχονται στην Αθήνα, για να τιμήσουν αυτό τον κόσμο, και να μας ξεσηκώσουν σε μια βραδιά που σίγουρα θα είναι ανεπανάληπτη. Τη συναυλία ανοίγουν ο DJ CAM και οι έλληνες Goin’ Through μαζί με τους Nebma!

Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article319.html