Διάφανος και φωσφορίζων εγκέφαλος από ερευνητές στο Στανφορντ


Ημερομηνία Δευτέρα, 15 Απρ 2013 @ 19:55
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiSΜια νέα τεχνική που καθιστά τον εγκέφαλο διάφανο ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, οι επιστήμονες αντικατέστησαν τα λιπίδια στα εγκεφαλικά κύτταρα ποντικών με ένα διάφανο τζελ. Τα ποντίκια που συμμετείχαν στο πείραμα ήταν γενετικά τροποποιημένα για να παράγουν μια φθορίζουσα πρωτεΐνη.


Όταν εξέτασαν τον εγκέφαλό τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, οι επιστήμονες κατάφεραν να δουν όλες τις εσωτερικές δομές, τα κύτταρα, τα μόρια, ακόμα και τα μικρά κενά στο τεράστιο δίκτυο των νευρώνων.

Οι νευροχειρούργοι εφάρμοσαν επίσης τη νέα τεχνική, που ονομάζεται Clarity (διαύγεια) σε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο που είχε διατηρηθεί στο εργαστήριο για έξι χρόνια.

Και σε αυτή την περίπτωση οι επιστήμονες κατάφεραν να δουν ξεκάθαρα στον διάφανο εγκέφαλο τα νευρικά κύτταρα.

Μέχρι σήμερα, για να εξετάσουν την ανατομία του εγκεφάλου οι επιστήμονες τον χώριζαν σε μικρά τμήματα, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές πληροφορίες λόγω της παραμόρφωσης.Η νέα τεχνική ωστόσο καθιστά διάφανο τον εγκέφαλο διατηρώντας την ακεραιότητά του, γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επιστημονική έρευνα.

Πηγή: econews.gr


Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3136.html